Premiile Muzicale Radio România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Arhiva personala

Premiile Muzicale Radio România (engleză Romanian Radio Music Awards), sunt cele mai importante și mai longevive distincții oferite anual pentru performanțe în muzica romanească pop, pop-dance, folk și pop-rock. Ele sunt acordate de Societatea Română de Radiodifuziune începând din anul 2001, și au ca scop recunoașterea, promovarea și susținerea valorilor muzicii românești.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Apărute în 1996, Premiile Muzicale Radio România, primele de acest gen din România, au fost inițiate și coordonate de Gabriela Scraba, realizator de emisiuni la Radio România Actualități.

Concepute după modelul celebrelor Premii Grammy, premiile au fost prezentate, mai întâi, în cadrul unor emisiuni speciale la început de an, realizate de Gabriela Scraba sub forma unor clasamente alcătuite de un juriu format din jurnaliști ai Redacției Muzicale din Societatea Română de Radiodifuziune și colaboratori de prestigiu din presa muzicală. În alcătuirea ierarhiilor, stabilirea nominalizărilor și desemnarea câștigătorilor s-au implicat nume binecunoscute de realizatori și redactori muzicali, ca Titus Andrei, Gabriel Marica, Ștefan Naftanailă, Cezar Andrei, Gabriel Bassarabescu, Florin Silviu Ursulescu, Mihai Cosmin Popescu, Bogdan Pavlică, Mihai Elekeș, Camelia Banța, Robert Ionescu, Cristian Marica, Georgeta Cernat, Andrei Partoș, Octavian Ursulescu, Liviu Zamora, Patricia Jipescu, Ana Maria Zaharescu și Șerban Georgescu.

Din anul 2001, Societatea Română de Radiodifuziune a decis ca Premiile Muzicale să fie decernate în cadrul unor spectacole de gală, organizate și realizate tot de Gabriela Scraba, pe scena Sălii Radio, sala de concerte a S.R.R. (cu sediul în str. G-ral Berthelot 60-64). Spre deosebire de alte gale, în care momentele artistice nu au legătură, neapărat, cu palmaresul ediției, specificul Premiilor Muzicale Radio România îl consituie spectacolul artistic susținut live chiar de câștigătorii premiilor. Artiștii iau parte la gală din sală, alături de public, de unde și urcă pe scenă dacă sunt anunțați drept câștigători. În acest mod le oferă fanilor prilejul unic de a-i avea vecini de fotolii în sala de concert, în timp ce colegilor de breaslă le oferă posibilitatea de a-i urmări și aprecia în evoluții live.

Titulatura evenimentului a cunoscut modificări, primele 12 ediții au purtat titlul Premiile Muzicale Radio România Actualități, întrucât clasamentele au fost alcătuite exclusiv pe baza difuzărilor de pe principalul post al Societății Română de Radiodifuziune. Seria Galelor a fost întreruptă în anii 2004 și 2005, când Premiile Muzicale au fost înglobate în cadrul unor ceremonii de premiere mai ample, oferite de radioul public în domenii diverse, poezie, știință, muzică clasică, teatru, arte plastice, etc. Din anul 2006 s-a revenit la forma exclusiv muzicală, pop-rock. Începând cu ediția din 2013, s-a renunțat la juriul de specialitate din Redacția Muzicală Radio, iar selecția nominalizărilor a urmărit nu numai difuzările postului Radio România Actualități, ci ale tuturor posturilor Societății Română de Radiodifuziune, motiv pentru care titulatura galelor s-a schimbat în Premiile Muzicale Radio România.

Trofeul Premiilor Muzicale Radio România a fost conceput în anul 2013, din sticlă și argint, special pentru acest eveniment, de artistul sticlar sibian Ioan Tămâian, membru al Uniunii Artiștilor Platici din România. La fiecare ediție trofeele au fost personalizate cu numele fiecărui artist și al premiului gravate pe soclu.

Prezentatorii Premiilor Muzicale Radio România au fost personalități de prestigiu dar și oameni de radio. Titus Andrei și Octavian Ursulescu, Angela Similea, Luminița Anghel, Alina Sorescu, Gianina Corondan, Alexandra Ungureanu, Anca Țurcașiu, Dan Teodorescu, Cătălin Măruță, Cornel Ilie, Bogdan Pavlică, Daniela Mihai Soare și Eugen Rusu, au prezentat de-a lungul anilor Galele Premiilor Muzicale Radio România, transmise, la primele ediții, pe Tele 7 ABC și Prima TV, apoi numai pe TVR 1 și TVR Internațional. Din anul 2007, Televiziunea Română a devenit coproducătorul constant al evenimentului.

Numărul premiilor acordate a fost diferit de la o ediție la alta, adaptat în funcție de activitatea muzicală din anul calendaristic (01.01 - 31.12) avut în vedere. Premiile fixe, care nu au lipsit niciodată din palmares, au fost: Premiul pentru cel mai bun debut (echivalent Best new act), Cel mai bun interpret (voce masculină, echivalentul Best Male), Cea mai bună interpretă (voce feminină, echivalent Best Female), Cel mai bun compozitor și Artistul anului. De asemenea, în semn de omagiu pentru generațiile muzicii ușoare românești, în fiecare ediție au fost acordate premii de excelență și premii pentru întreaga carieră, primul dintre acestea, Artistul secolului XX, fiind acordat în anul 2001, la prima Gală, interpretului Gică Petrescu. Între 2008 și 2014, pe parcursul a șapte ediții, au fost acordate Premiile Radio România Junior pentru performanțele artiștilor copii, distincții primite de 4 Kids (2008), Alina Eremia (2009), Ion Moise Bădulescu (2010), Maria Crăciun (2011), Andreea Olaru (2012), Mădălina Cernat (2013) și Vanessa Marzavan (2014). De-a lungul timpului au fost acordate și o serie de premii speciale, unicat, în 2007: Andra - Premiul pentru cea mai rapidă ascensiune artistică; în 2008: Alexandru Andrieș - Premiul pentru cea mai prolifică activitate componistică; în 2011: Premiul pentru cel mai bun album de muzică ușoară – Nicolae Caragia și Corina Chiriac pentru albumul “O rochie de mireasă”. Premii speciale, pentru cele mai bune concepții discografice au primit și Vama Veche, în 2003, pentru excepționala operă rock “Am să mă întorc bărbat”, în 2010 proiectul Ducu Bertzi și Florin Pittiș în concert (CD și DVD) sau în 2015 “Mozaic” - Nicu Alifantis, cu album pe CD și volum de proză și versuri.

În semn de apreciere a postului public de radio pentru conținutul poetic remarcabil al unor piese muzicale, dar și pentru încurajarea producțiilor în limba română, în anul 2011 a fost introdus Premiul pentru cel mai bun mesaj, un premiu original, nemaiîntâlnit în alte gale de premiere. Doi ani mai târziu, în 2013, ca urmare a creșterii numărului de hituri interpretate în duet, a fost introdusă categoria Premiul pentru cel mai bun duet, transformată în 2016 în Premiul pentru cel mai bun duo/grup. Conceptia flexibilă declarată a galelor, a permis adaptarea și la realitatea new media, în anul 2016 fiind decernate, pentru prima data, premiile Best Video - Youtube și Big like – Facebook.

Premii de excelență și pentru întreaga carieră au primit adevărate legende ale muzicii românești: Margareta Pâslaru, Marina Voica, Angela Similea, Luky Marinescu, Horia Moculescu, Jolt Kerestely, Marius Țeicu, Tudor Gheorghe, Paul Urmuzescu, Constantin Drăghici, Nicolae Nițescu, Temistocle Popa, Camelia Dăscălescu și Alexandru Jula. Peste 100 dintre cei mai mari artiști români au fost distinși cu premii de referință pentru cariera lor și au cântat pe scena Premiilor Muzicale Radio România: Andra, Alina Eremia, A.S.I.A, Alexandra Ungureanu, Andreea Bănică, Ana Maria, Alexandru Andrieș, Adrian Sărmășan, Bere Gratis, Blaxy Girls, Carla’s Dreams, Corina Chiriac, Connect-R, Crush, Cristi Nistor, Delia, Desperado, Direcția 5, Dinu Olărașu, DJ Project, DJ Sava feat. Raluka, Ducu Bertzi, Elena Gheorghe, Florin Ristei, Gabriel Cotabiță, Holograf, Horia Brenciu, Hara, HI-Q, Inna, Irina Rimes, Iris, Kazebo, Keo, Lidia Bubble, Loredana, Luminița Anghel, Maxim, Marcel Pavel, Mandinga, Monica Anghel, Mihai Trăistariu, Mihail Sandu, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Mădălina Manole, Nico, Nicu Alifantis, Nicola, Nicole Cherry, Poesis, Ovi Cernăuțeanu, Ovidiu Anton, O-Zone, Paula Seling, Play & Win, Proconsul, Simplu, Simona Nae, Sistem, Smiley, Ștefan Bănică, Ștefan Stan, Tony Tomas, Vama Veche, Vlad Miriță, Vunk, Taxi, Vasile Șeicaru, VH2, Victor Socaciu, Vlad Miriță, Voltaj, What’s Up, Zoia Alecu, 3 Sud Est și alții.

Premiile Muzicale Radio România au devenit, în timp, cel mai spectaculos eveniment organizat de postul public de radio, un important reper anual în lumea muzicală, așteptat cu interes deopotrivă de mass media, de interpreți, trupe și compozitori, dar, mai ales, de ascultătorii și telespectatorii posturilor publice de radio și televiziune, de fanii muzicii românești, în general.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Ediția I - 11 martie 2001[modificare | modificare sursă]

Gala avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități 1. Cel mai bun interpret pop al anului 2000 Marcel Pavel

2. Cea mai bună interpretă pop a anului 2000 Mădălina Manole

3. Cel mai bun compozitor al anului 2000 Adrian Ordean

4. Cel mai bun cântec pop al anului 2000 “Frumoasa mea” - Ovidiu Komornyik/ Marcel Pavel

5. Cel mai bun album pop al anului 2000 “Dulce de tot” - Șerban Georgescu/Mădălina Manole/Roton Music

6. Cel mai bun grup pop-dance al anului 2000 3 Sud Est

7. Cel mai bun cântec pop-dance “Inima mea” - Adrian Ordean/Dinu Olărașu/A.S.I.A

8. Cel mai bun interpret folk al anului 2000 Ducu Bertzi

9. Cel mai bun album folk al anului 2000 “Sufletul meu”– Ducu Bertzi /Intercont Music

10. Cel mai bun cântec pop- rock al anului 2000 (ex equo) “Cerul” - R.Anghelescu/ Proconsul “Să nu-mi iei niciodată dragostea”/ Holograf

11. Cel mai bun interpret pop-rock al anului 2000 Dan Bittman (Holograf)

12. Cel mai bun grup pop-rock al anului 2000 Direcția 5

13. Cel mai bun album pop-rock “Holografica“ – Holograf/MediaproMusic

14. Cel mai bun debut al anului 2000 Foișorul de Foc

15. Artistul anului 2000 Marcel Pavel

16. Artistul secolului XX: Gică Petrescu

Au susținut momente artistice: Gică Petrescu, Mădălina Manole, A.S.I.A, Marcel Pavel, 3rei SE, Ducu Bertzi, Proconsul, Direcția 5, Foișorul de Foc. Prezentatori: Titus Andrei si Octavian Ursulescu

Ediția a II-a, 24 februarie 2002[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe RRA și RRI și difuzată pe Tele 7ABC ====


1. Cel mai bun interpret pop al anului 2001 Marcel Pavel

2. Cea mai bună interpretă pop a anului 2001 Monica Anghel

3. Cel mai bun compozitor al anului 2001 Sandy Deac

4. Cel mai bun cântec pop al anului 2001 “Unde ești?” - Raymond Vancu/ Marcel Pavel

5. Cel mai bun album pop al anului 2001 “Ești mireasa vieții mele”- Ovidiu Komornyik/ Intercont Music

6. Cel mai bun grup pop-dance al anului 2001 A.S.I.A.

7. Cel mai bun cântec pop-dance “Un minut” - HI-Q

8. Cel mai bun album pop- dance “Sentimental” - 3 Sud Est /Cat Music

9. Cel mai bun interpret folk Victor Socaciu

10. Cel mai bun album folk “Condiția umană” - Victor Socaciu și Adrian Păunescu/ Electrecord

11. Cel mai bun cântec folk “Octombrie” - Tudor Gheorghe/ George Topârceanu

12. Cel mai bun cântec pop- rock “Zbor” – Robert Anghelescu/ Proconsul

13. Cel mai bun vocalist pop-rock Bodo (Bogdan Marin) – Proconsul

14. Cel mai bun grup pop-rock Direcția 5

15. Cel mai bun album pop-rock “Americanofonia” - Taxi /Cat Music

16. Cel mai bun debut al anului 2001 Ana Maria

17. Artistul anului 2001: Proconsul

18. Cel mai difuzat cântec la RRA in anul 2001 “20” – Voltaj

Au susținut momente artistice: Monica Anghel, Ana-Maria, Marcel Pavel, Ovidiu Komornyk, HI-Q, 3rei Sud Est, A.S.I.A., Victor Socaciu, Tudor Gheorghe, Proconsul, Taxi, Direcția 5

Prezentatori: Angela Similea si Octavian Ursulescu

Ediția a III-a, 16 februarie 2003[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și difuzată pe Prima TV

1. Cel mai bun interpret pop al anului 2002 Ștefan Bănică jr.

2. Cea mai bună interpretă pop a anului 2002 Paula Seling

3. Cel mai bun compozitor al anului 2002 Mihai Alexandru

4. Cel mai bun cântec pop al anului 2002 “Lângă mine” - Mihai Alexandru/ Nicola

5. Cel mai bun album pop “Te vreau lângă mine” - Marcel Pavel/Transglobal-EMI

6. Cel mai bun grup pop-dance al anului 2002 Blondy

7. Cel mai bun cântec pop-dance “De dorul tău” – Laurențiu Duță/3 Sud Est

8. Cel mai bun cântec pop- rock “Trece vremea” – Mihai Pocorschi/VH2

9. Cel mai bun interpret pop-rock Bodo (Bogdan Marin/ Proconsul)

10. Cel mai bun grup pop-rock Iris

11. Cel mai bun album pop-rock al anului 2002 „Neuitatele femei”- Nicu Alifantis & Zan /Nemira Music

12. Cel mai bun debut al anului 2002 O-Zone

13. Premiul special pentru cea mai rapidă ascensiune: Andra

14. Artistul anului 2002 Ștefan Bănică Jr.

15. Cel mai difuzat cântec la RRA in anul 2002 “De mâine” – Voltaj

16. Premiul de excelență Tudor Gheorghe

17. Premiul special pentru cea mai bună concepție discografică “Am să mă întorc bărbat“ - Vama Veche /MediaPro Music

18. Premiul special pentru cea mai bună reprezentare a României la Euroviziune “Tell me why“ - Ionel Tudor/Andreea Andrei/ Monica Anghel & Marcel Pavel

Prezentatori: Bogdan Pavlică și Iulia Frățilă

Au susținut momente artistice: Paula Seling, Nicola, Blondy, Andra, Monica Anghel & Marcel Pavel, O-Zone, 3rei Sud Est, VH2, Proconsul, VH2, Iris, Nicu Alifantis & Zan, Tudor Gheorghe, Tudor Chirilă

Ediția IV-a, 12 martie 2006[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și a fost difuzată pe TVR 2

1. Cel mai bun debut al anului 2005 Keo

2. Cea mai bună formație pop-dance a anului 2005 DJ Project

3. Cel mai bun cântec pop dance al anului 2005 “Beijo(Uh-la-la)” – Marius Moga/Morandi

4. Cel mai bun album pop-dance al anului 2005 “Cu capu-n nori” - 3rei Sud Est / Cat Music

5. Cel mai bun compozitor al anului 2005 Laurențiu Duță

6. Cea mai bună interpretă a anului 2005 Andra

7. Cel mai bun album de muzică usoară “Lumea mea” - Angela Similea/ OvoMusic

8. Cel mai bun interpret Marcel Pavel

9. Cel mai bun cântec pop „Rămâi cu mine”- Adrian Romcescu/Dana Dorian/Andra

10. Cel mai bun grup pop-rock Iris

11. Cel mai bun cantec pop-rock “Iris Maxima” – Iris

12. Cel mai bun album pop-rock “O zi de primăvară” - Direcția 5/ Cat Music

13. Premiul special “Cântecul e viața mea Gică Petrescu

14. Premiul special „Omul cu chitara” Victor Socaciu

15. Premiul special pentru cea mai prodigioasă activitate discografică Alexandru Andrieș

16. Cel mai difuzat artist la RR Actualități Voltaj

17. Artistul anului 2005 Luminița Anghel & Sistem

Prezentator Dan Teodorescu

Au susținut momente artistice: Keo, 3 Sud Est, Andra, Angela Similea & Ovidiu Komorniyk, Marcel Pavel, Iris, Direcția 5, Alexandru Andrieș, Victor Socaciu, Luminița Anghel & Sistem.

Ediția a V-a 11 martie 2007[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată de TVR 1 și TVR Internațional

1. Cel mai bun debut discografic al anului 2006 Cristian Nistor

2. Cel mai bun grup pop-dance al anului 2006 Simplu

3. Cel mai bun cântec pop dance al anului 2006 “Oficial îmi merge bine” - Marius Moga/Simplu

4. Cel mai bun album pop-dance al anului 2006 “Mindfields”- Morandi/ Universal Music

5. Cel mai bun compozitor al anului 2006 Marius Moga

6. Cea mai bună interpretă a anului 2006 Elena Gheorghe

7. Cel mai bun interpret al anului 2006 Mihai Trăistariu

8. Cel mai bun album etno-pop-rock “Jamparalele”- Loredana /MediaPro Music

9. Premiul Omul cu chitara Tudor Gheorghe

10. Cel mai bun cântec folk “N-ai nevoie de foarte multe…” - Dinu Olărașu

11. Cel mai bun grup pop-rock al anului 2006 Iris

12. Cel mai bun cântec pop-rock al anului 2006 “Vino pentru totdeauna” – Iris

13. Cel mai bun album pop-rock al anului 2006 “Taina” - Holograf /MediaPro Music

14. Cel mai bun solist pop- rock al anului 2006 Dan Bittman (Holograf)

15. Premiul special „Radio România Actualități: Aveți un prieten!” Bere Gratis

16. Cel mai difuzat cântec la Radio România Actualități în 2006 „Aprinde dragostea” – Al. Ungureanu & Crush

17. Cel mai difuzat artist la RRActualități în 2006 – Holograf

18. Premiul pentru întreaga activitate Margareta Pâslaru

19. Artistul anului 2006: Mihai Trăistariu

Au susținut momente artistice: Elena Gheorghe, Cristi Nistor & Simona Nae, Simplu, Andra, Loredana, Mihai Trăistariu, Dinu Olărașu, Iris, Holograf, Bere Gratis, Alexandra Ungureanu & Crush.

Prezentator Dan Teodorescu

Ediția a VI-a, 16.03.2008[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată pe TVR 1 și TVR Internațional.


1. Cel mai bun debut discografic al anului 2007 Trupa Veche

2. Cel mai bun artist pop-dance al anului 2007 DJ Project

3. Cel mai bun cântec pop dance al anului 2007 “2 anotimpuri” – Gabriel Huiban/DJ Project

4. Cel mai bun album pop-dance al anului 2007 “Hello” - Al. Ungureanu & Crush/Roton Music

5. Cel mai bun cântec pop „Dragostea rămâne” – Adrian Cristescu/Andra

6. Cel mai bun album pop „Împreună” - Ștefan Bănică / Roton Music

7. Cel mai bun compozitor al anului 2007 Marius Moga

8. Cea mai bună interpretă a anului 2007 Loredana

9. Cel mai bun interpret al anului 2007 Ștefan Bănică jr.

10. Cel mai bun artist latino al anului 2007 Mandinga

11. Cel mai bun artist folk Zoia Alecu

12. Cel mai bun cântec folk: “Vino-aici” - Zoia Alecu

13. Cel mai bun album folk „Balade speciale” - Ștefan Hrușcă și George Țărnea/ Cat Music

14. Cel mai bun grup pop-rock: Proconsul

15. Cel mai bun album pop-rock „Romantica” – Taxi/ Cat Music

16. Cel mai bun cântec pop-rock: “Pentru tine” – Proconsul

17. Premiul Radio România Junior: 4 Kids

18. Premiul special pentru întreaga carieră Temistocle Popa

19. Premiul special ”RRA - aveți un prieten!” Lucia Dumitrescu

20. Cel mai difuzat artist la RR Actualități în anul 2007 3 Sud Est

21. Artistul anului 2007 Loredana


Au susținut momente artistice: Loredana, Andra, Ștefan Bănică, Proconsul, DJProject, Taxi, 3 Sud Est, Alexandra Ungureanu & Crush, Mandinga, Zoia Alecu, Lucia Dumitrescu, Trupa veche, 4 Kids.

Prezentatori: Luminița Anghel si Bogdan Pavlică

Ediția a VII-a 15.03.2009[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată în direct pe TVR 1 și TVR Internațional

1. Cel mai bun debut al anului 2008 Blaxy Girls

2. Premiul Radio România Junior Alina Eremia

3. Cel mai bun interpret al anului 2008 Horia Brenciu

4. Cea mai bună interpretă a anului 2008 Andra

5. Cel mai bun cântec pop al anului 200 „Pe o margine de lume”- Andrei Tudor/Andreea Andrei, Adina Șuteu/ Nico & Vlad Miriță

6. Cel mai bun album pop „Dragostea rămâne” – Andra/ Cat Music

7. Cel mai bun artist pop-dance Smiley

8. Cel mai bun album pop-dance În lipsa ta – Smiley/ Cat Music

9. Cel mai bun cântec pop-dance „Brasil” – Tom Boxer, Anca Parghel feat. Fly Project

10. Cel mai bun artist latino Mandinga

11. Cel mai bun proiect etno „Interetnik” – Hara

12. Cel mai bun compozitor al anului 2008 Andrei Tudor

13. Premiul Omul cu chitara Mircea Baniciu

14. Cel mai bun artist pop-rock al anului 2008 Direcția 5

15. Cel mai bun cântec pop-rock „Dematurizare” – Voltaj

16. Cel mai bun album pop-rock : „Aniversare” – Direcția 5/ Cat Music

17. Premiul special pentru întreaga carieră Marina Voica

18. Premiul „Radio România Actualități: aveți un prieten !” Mandinga

19. Cel mai difuzat cântec la Radio România Actualități în 2008 „Ai să știi” - Sandy Deac /Alexandra Ungureanu & Tony Tomas

20. Artistul anului 2008 Anca Parghel

Au susținut momente artistice: Andra, Mircea Baniciu, Nico & Vlad Miriță, Direcția 5, Alexandra Ungureanu & Tony Tomas, Smiley, Horia Brenciu, Blaxy Girls, Mandinga, Alina Eremia, Hara, Voltaj, Marina Voica și Elena Gheorghe.

Prezentatori: Alina Sorescu și Bogdan Pavlică

Editia a VIII-a, 14.03.2010[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă directă pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată pe TVR 1 și TVR Internațional

1. Cel mai difuzat artist la Radio Romania Actualitati în 2009 DJ Project

2. Cel mai bun debut al anului 2009 Bloggers

3. Cel mai difuzat cântec la Radio Romania Actualități în 2009 „Single Lady” - Radu Sârbu/ Ana Sârbu/ DJ Layla feat. Alissa

4. Premiul Radio România Junior Ion Moise Bădulescu

5. Cel mai bun cântec pop-dance al anului 2009 „Amazing”/ Play & Win/ Inna

6. Cel mai bun artist pop-dance Inna

7. Cel mai bun cântec pop al anului 2009 „Iubește-mă astăzi, iubește-mă mâine” - Adrian Cristescu/ Andra

8. Cel mai bun interpret al anului 2009 Tony Tomas

9. Cel mai bun album pop al anului 2009 „Culeg vise”- Paula Seling

10. Cea mai bună interpretă a anului 2009 Andra

11. Cel mai bun compozitor al anului 2009 Play & Win

12. Premiul pentru întreaga carieră Nicolae Nițescu

13. Cel mai bun album folk al anului 2009 „În orasul cu floare de tei” - Vasile Șeicaru

14. Cel mai bun cântec folk al anului 2009 „Delta lunară” - Raul Cârstea & Constantin Neculae/ Adrian Păunescu

15. Premiul “Omul cu chitara” Vasile Șeicaru

16. Cel mai bun proiect discografic „Ducu Bertzi și Florian Pittiș în concert”/Roton Music

17. Cel mai bun cântec pop-rock al anului 2009 „Pas in doi” - Bere Gratis

18. Cel mai bun proiect etno Ro-maniac - Damian & Brothers

19. Cel mai bun album pop-rock al anului 2009 „V8” – Voltaj/ Cat Music

20. Cel mai bun artist pop-rock al anului 2009 Voltaj

21. Artistul anului 2009: Cristi Minculescu

Au susținut momente artistice: Nicolae Nițescu, Andra, Paula Seling, DJ Project, Bloggers, Inna, Voltaj, DJ Layla feat. Alissa, Ion Moise Bădulescu, Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Play & Win, Raul Cârstea & Constantin Nicolae, Tony Tomas, Bere Gratis.

Prezentatori Gianina Corondan și Bogdan Pavlică

Editia a IX-a 13 martie 2011[modificare | modificare sursă]

Gala a fost transmisă în directă pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și a fost difuzată pe TVR 1 și TVR Internațional

1. Cel mai bun album pop dance al anului 2010 “Plec pe Marte” – Smiley/Cat Music

2. Cel mai bun cântec pop-dance al anului 2010 “Love is for free” – Smiley

3. Cel mai bun artist pop dance al anului 2010 Inna

4. Cel mai bun cântec latino dance: “Love in Brasil” - Adrian Sână/Andreea Bănică

5. Cel mai bun album pop: “Superlove” - Ștefan. Bănică/MediaPro Music

6. Cel mai bun cântec pop al anului 2010: “Playing with fire”: Ovidiu Cernăuțeanu/Paula Seling & Ovi

7. Cel mai bun interpret al anului 2010 Ștefan Bănică

8. Cea mai bună interpretă a anului 2010: Nico

9. Cel mai bun album folk: “Cântece de șemineu“ - Nicu Alifantis/Fundația Nicu Alifantis

10. Cel mai bun cântec folk: Nu te lăsa - Victor Socaciu

11. Cel mai bun artist folk: Nicu Alifantis

12. Cel mai bun album pop-rock: “Ca pe vremuri” - Vunk / MediaPro Music

13. Cel mai bun cântec pop-rock: “Stai pe-același drum” - Bere Gratis

14. Cel mai bun artist pop-rock: Vunk

15. Cel mai bun album de muzică ușoară: “O rochie de mireasă” - Nicolae Caragia & Corina Chiriac/Cat Music

16. Cel mai bun compozitor: Ovidiu Cernăuțeanu

17. Premiul Radio România Junior: Maria Crăciun

18. Cel mai bun concept discografic: “Iubiland” - Loredana/ MediaPro Music

19. Cel mai bun mesaj “Cele două cuvinte” – Dan Teodorescu/Taxi

20. Premiul special “Radio România Actualități: aveți un prieten !” Adi Cristescu

21. Artistul anului 2010: Paula & Ovi

21. Premiul special pentru întreaga carieră Lucky Marinescu

22. Premiul special pentru întreaga carieră Constantin Drăghici

Au susținut momente artistice: Loredana, Nico, Paula Seling & Ovi, Corina Chiriac, Andreea Bănică, Luky Marinescu, Smiley, Nicu Alifantis, Vunk, Taxi, Victor Socaciu, Bere Gratis, Adrian Cristescu.

Prezentatori: Gianina Corondan și Bogdan Pavlică

Editia a X-a, 26 martie 2012[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” și a fost transmisă directă pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată pe TVR1 și TVR Internațional

1. Cel mai bun album pop dance al anului 2011 „Dance or die trying” - Simplu/MediaPro Music

2. Cel mai bun cântec pop-dance al anului 2011 „Get back” - Marcel Prodan/Andrei Nemirschi/Alexandra Stan

3. Cel mai bun artist pop dance Simplu

4. Cel mai bun album pop „Nu te mai am” - Marcel Pavel/Ovo Music

5. Cel mai bun cântec pop „Mai dă-mi o șansa” – Nicoleta Matei, Laurențiu Matei/ Monica Mândrescu/ Nico

6. Cel mai bun interpret al anului 2011 Marcel Pavel

7. Cea mai bună interpretă a anului 2011 Nico

8. Cel mai bun album folk ”Dragoste în 3” - Alina Manole

9. Cel mai bun cântec folk „Mii de smaralde” - Daniel Iancu

10. Cel mai bun artist folk Alina Manole

11. Cel mai bun album pop-rock „2” - VH2/ Cat Music

12. Cel mai bun cântec pop-rock „Non Stop” –Dan Teodorescu/ Taxi

13. Cel mai bun artist pop-rock VH2

14. Cel mai bun concept discografic „Beautiful Jazz Duets” - Directía 5/ Cat Music

15. Premiul Radio România Junior Andreea Olariu

16. Artistul anului 2011 Direcția 5

17. Premiul pentru întreaga carieră Camelia Dăscălescu

Au susținut momente artistice: Nico, Marcel Pavel, Alina Manole, Simplu, VH2, Directia 5, Dan Teodorescu.

Prezentatori: Anca Țurcașiu și Bogdan Pavlică

Ediția a XI-a, 17 martie 2013[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată pe TVR1 si TVR Internațional

1. Cel mai bun debut al anului 2012 Ștefan Stan

2. Premiul Radio România Junior Mădălina Cernat

3. Cel mai bun mesaj „Acasă” - Keo & Mircea Baniciu

4. Cel mai bun cântec pop – rock „O fată ca ea” – Direcția 5

5. Cel mai bun cântec folk „Printre lupi” - Zoia Alecu

6. Cel mai bun cântec pop – dance „Dead man walking”- Smiley

7. Cântecul anului 2012 „Vara nu dorm” - Connect- R

8. Cel mai bun album folk „Creanga de aur” – Poesis/ A&A Records

9. Cel mai bun album pop – rock „Nu scapă nimeni!” – Vunk/ MediaPro Music

10. Cel mai bun album pop al anului 2012 „Altceva” – Ștefan Bănică/ MediaPro Music

11. Cel mai bun artist folk al anului 2012 Poesis

12. Cel mai bun artist pop – rock al anului 2012 Vunk

13. Cel mai bun artist pop – dance Andra

14. Cel mai bun compozitor al anului 2012 Marius Moga

15. Cel mai bun interpret al anului 2012 Ștefan Bănică

16. Cea mai bună interpretă a anului 2012 Loredana

17. Cel mai difuzat artist la Radio România în anul 2012 Holograf

18. Artistul anului 2012 Ștefan Bănică

19. Premiul pentru întreaga carieră Angela Similea

20. Premiul pentru întreaga carieră Paul Urmuzescu

Prezentatori: Ilinca Goia și Marius Manole

Au susținut momente artistice: Angela Similea, Andra, Zoia Alecu, Ștefan Bănică, Holograf, Connect-R, What’s Up, Vunk, Ștefan Stan, Keo, Mircea Baniciu, Poesis, Mădălina Cernat, Direcția 5.

Ediția a XII-a, 23 martie 2014[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată pe TVR 1 si TVR Internațional

1. Cel mai bun debut al anului 2013 Nicole Cherry

2. Cel mai bun cântec folk “Sentimente” – Vasile Șeicaru

3. Cel mai bun interpret al anului 2013 Smiley

4. Cea mai buna interpretă a anului 2013 Andra

5. Cel mai bun cântec pop-dance “Aroma” – Ștefan Mihalache/DJ Sava feat. Raluka

6. Cel mai bun cântec pop “Ecou” – Laurentiu Duță/ Elena Gheorghe feat. Glance

7. Cel mai bun album pop al anului 2013 “Inevitabil va fi bine !” – Andra/ MediaPro Music

8. Premiul Radio Romania Junior Vanessa Marzavan

9. Cel mai bun compozitor al anului 2013 Laurentiu Duță

10. Cel mai bun mesaj “Acasă” - Smiley

11. Cel mai bun concept discografic „Mozaic” – Nicu Alifantis

12. Cel mai bun artist pop- rock al anului 2013 Holograf

13. Omul cu chitara Nicu Alifantis

14. Cel mai bun cântec pop-rock “Roua dimineții” – Holograf

15. Cel mai bun duet „Nu stiu cine ești” - Loredana & Cornel Ilie

16. Cântecul anului 2013 “Perfect fara tine” – Vama

17. Artistul anului 2013 Loredana

18. Premiul pentru întreaga carieră Jolt Kerestely


Au susținut momente artistice: Loredana, Andra, Elena Gheorghe, Nicole Cherry, Vanessa Marzavan, Smiley, Holograf, Cornel Ilie, Vasile Șeicaru, DJSava & Raluka.

Prezentatori: Alexandra Ungureanu și Cornel Ilie (Vunk)

Ediția a XIII-a, 22 martie 2015[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată pe TVR 1, TVR HD si TVR Internațional.

1. Cel mai bun debut al anului 2014 Maxim

2. Cel mai bun interpret al anului 2014 Cristi Enache

3. Cea mai buna interpretă a anului 2014 Delia

4. Cel mai bun cântec pop-dance “Mamma mia” – Laurențiu Duță/Elena feat. Glance

5. Cel mai bun cântec pop “Emoții” – Laurentiu Duță/ 3 Sud Est

6. Cel mai bun album al anului 2014 “Rock’n Roll Baby – Direcția 5

7. Cel mai bun compozitor al anului 2014 Adrian Sână

8. Cel mai bun mesaj „Taxi” – What’s Up

9. Cel mai bun artist pop-rock al anului 2014 Voltaj

10. Omul cu chitara Mircea Vintilă

11. Cel mai bun cântec pop-rock “De la capăt” – Voltaj

12. Cel mai bun duet „Noapte caldă” – Bere Gratis feat. Sore

13. Cântecul anului 2014: “Pe aripi de vânt” – Kazibo/Delia feat. Kaira

14. Artistul anului 2014: 3 Sud Est

15. Premiul pentru întreaga carieră Horia Moculescu

Au susținut momente artistice: Horia Moculescu, Delia, Elena Gheorghe, 3rei Sud Est, Bere Gratis, Lidia Buble și Adrian Sână, Direcția 5, Maxim, Bere Gratis, Voltaj, Mircea Vintilă.

Prezentatori : Alexandra Ungureanu și Eugen Rusu


Ediția a XIVa, 21 martie 2016[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată pe TVR 1, TVR HD si TVR Internațional


1. Cel mai bun debut al anului 2015 Nicoleta Nucă

2. Cea mai bună voce masculină a anului 2015 Mihail

3. Cea mai buna voce feminină a anului 2015 Andra

4. Cel mai bun video - Youtube “Avioane de hârtie” Marius Moga, Gabriel-Mihai Istrate/ Iulian Moga/ Shift feat. Andra/ DeMoga Music / Cat Music / MediaPro Music

5. Cel mai bun cântec pop al anului 2015 “Niciodată să nu spui niciodată!” – Marius Moga, Mădălin Roșioru, Andi Grasu/ Marius Moga, Robert Toma, What's Up, Shift, Cabron/ Andra feat. Cabron

6. Albumul anului 2015 “Te iubesc” – Direcția 5/ Cat Music

7. Cel mai bun compozitor al anului 2015 Kazibo (Ovidiu Baciu, Alex Pelin)

8. Cel mai bun mesaj „Un om mai bun” – Dragoș Dincă, Robert Anghelescu/ Mihai Dumitrescu, JerryCo/ Proconsul

9. Cea mai bună piesă pop-dance a anului 2015 „Bop, Bop” – Eric Turner, Carl Bjorsell, Thomas Troelsen, Marcel Botezan, Sebastian Barac & Jason/ Inna feat. Eric Turner

10. Omul cu chitara Zoia Alecu

11. Cea mai bună piesă pop-rock a anului 2015 “De câte ori să te iubesc” – Dan Bittman / Holograf

12. Cel mai bun duo/grup „Te iubesc” – Direcția 5 feat. Alinka/Marian Ionescu/Florin Dumitrescu

13. Piesa anului 2015 Inimi desenate” – Kazibo/Delia feat. Kaira

14. Premiul Big Like – Facebook “Inimi desenate” – Kazibo/Delia feat. Kaira

15. Artistul anului 2015 Delia

16. Premiul pentru întreaga carieră Marius Țeicu

Au susținut momente artistice: Andra, Delia, Holograf, Cabron, Zoia Alecu, Angela Similea, Mihail, Corina Chiriac, Marius Țeicu, Direcția 5 feat. Alinka, Proconsul, Nicoleta Nucă. Prezentatori: Daniela Mihai Soare si Eugen Rusu

Ediția a XV - a, 24 aprilie 2017[modificare | modificare sursă]

Gala a avut loc la Sala Radio și a fost transmisă în direct pe Radio România Actualități și Radio România Internațional și difuzată pe TVR 1, TVR HD si TVR Internațional.


1. Cel mai bun debut al anului 2016 Irina Rimes

2. Cea mai bună piesă pop-dance a anului 2016 „I loved you” - DJ Sava feat. Irina Rimes (Irina Rimes, Lu-K Beats/Cat Music/Quantum Music)

3. Cea mai bună piesă pop a anului 2016 “Gura ta” – Delia feat. Deepcentral (George Călin, Doru Todoruț/Cat Music & Universal Music România)

4. Cea mai bună piesă pop-rock a anului 2016 “Moment of silence” – Ovidiu Anton

5. Omul cu chitara Adrian Sărmășan

6. Cel mai bun video - Youtube “Iubirea schimbă tot” - Andra (Andra Records/MediaPro Music, regia Alex Ceausu – Ador Media)

7. Cel mai bun duo/grup Delia & Deepcentral – “Gura ta”

8. Cel mai bun mesaj „Îndrăgostit deși n-am vrut” - Smiley (Andrei Tiberiu Maria, Marius Pop, Alex Racoviță, Vlad Popescu, Șerban Cazan, Dorian Micu, Vlad Munteanu)

9. Premiul Big Like - Facebook „Sub pielea mea” (Carla’s Dreams, Alex Cotoi/ Global Records/Carla’s Dreams)

10. Cel mai bun compozitor/producător al anului 2015 Andrei Tiberiu Maria (Smiley) & Șerban Cazan

11. Cea mai bună voce masculină a anului 2016 Florin Ristei

12. Cea mai buna voce feminină a anului 2016 Andra

13. Albumul anului 2016: “Deliria” – Delia/ Cat Music

14. Piesa anului 2016 “Iubirea schimbă tot” – Andra (Constantin Bodea, Elena Morosanu, Diana Moraru, Serban Cazan, Dorian Micu/ Andra Records/MediaPro Music/Andra)

15. Artistul anului 2016 Carla’s Dreams

16. Premiul pentru întreaga carieră Alexandru Jula

Au susținut momente artistice: Andra, Delia, Smiley, Carla’s Dreams, Irina Rimes, Florin Ristei & Freestay & Vescan, DJ Sava, Deepcentral, Adrian Sărmășan, Ovidiu Anton și Alexandru Jula. Prezentatori: Daniela Mihai Soare si Eugen Rusu

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]