Președinte al Azerbaidjanului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Președinte al Azerbaidjanului

Президентский штандарт
În funcție
Ilham Aliyev  Modificați la Wikidata

Reședință oficialăPalatul Prezindențial al Republicii Azerbaidjan[*]
"Zuğulba" iqamətgahı[*][["Zuğulba" iqamətgahı (building in Azerbaijan)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
AdjunctAzərbaycanın Birinci vitse-prezidenti[*][[Azərbaycanın Birinci vitse-prezidenti (public office in Azerbaijan)|​]]  Modificați la Wikidata
Websitesite web oficial

Președintele Republicii Azerbaidjan este șeful statului Azerbaidjan.

Constituția prevede că președintele va fi întruchiparea puterii executive, comandant-șef, „reprezentant al Azerbaidjanului în politicile interne și externe” și că „va avea dreptul la imunitate [față de urmărire penală]”. Președintele guvernează prin biroul său executiv, Administrația prezidențială, formată dintr-un grup de secretari și miniștri departamentali. În plus, există un cabinet de miniștri care are grijă de politica economică și socială și un consiliu de securitate care se îngrijește de chestiuni externe, militare și judiciare.

Printre consilierii militari șefi ai președintelui Azerbaidjanului s-au numărat gen. Nuraddin Sadykhov (1993-1999), gen. Tofig Aghahuseynov (1997-2002) și gen. Vahid Aliyev (din aprilie 2002).

Printre agențiile subordonate direct președintelui se află Serviciul Special de Stat de Protecție.

Conform Constituției Azerbaidjanului, aceeași persoană poate avea un număr nelimitat de mandate de președinte.

Ilham Aliyev, fiul fostului președinte, Heydar Aliyev, a fost ales ca al patrulea și actualul președinte pe 31 octombrie 2003, după demisia tatălui său din cauza stării sale de sănătate.

Procesul de selecție[modificare | modificare sursă]

Eligibilitate[modificare | modificare sursă]

Candidații pentru această funcție trebuie să fie cetățeni azeri fără restricții de vârstă și să locuiască în Azerbaidjan de cel puțin 10 ani.[1]

Alegeri[modificare | modificare sursă]

Fiecare facțiune din Adunarea Națională are dreptul de a desemna un candidat la alegerile prezidențiale. Numărul minim de semnături pentru un candidat la președinție prezentat de un partid politic fără reprezentare parlamentară este de 40.000, înainte de modificări ale legii.[2]

Mandat[modificare | modificare sursă]

Înainte de 2009, mandatul era de cinci ani, cu maximum două mandate. Un referendum în 2009 a eliminat limita numărului de mandate, iar în 2016, un alt referendum a mărit termenul la șapte ani. Potrivit administrației azere, un termen mai lung ar asigura o continuitate mai mare în luarea deciziilor. Comisia de la Veneția, printre ai cărei membri se numără și Azerbaidjanul, a avertizat că această dispoziție, precum alte dispoziții ale referendumului, îi confereau președintelui o autoritate „fără precedent” și că ar putea tulbura grav echilibrul de putere.

Însemne[modificare | modificare sursă]

După depunerea jurământului de către președintele ales, aceste însemne următoare sunt predate președintelui. Acestea sunt utilizate pentru a afișa rangul biroului său și sunt utilizate în ocazii speciale.

Stindard (pavilion)[modificare | modificare sursă]

Stindardul este o versiune pătrată a drapelului azer, cu stema azeră amplasată în centru. Stindardul are franj auriu. Copii ale stindardului sunt utilizate în biroul său, în alte agenții de stat și în timp ce președintele călătorește într-un vehicul în Azerbaidjan.[3] O versiune cu raportul 2:3 este utilizată atunci când președintele este pe mare. Acesta este cel mai folosit simbol pentru a desemna prezența președintelui azer.

Puteri și îndatoriri[modificare | modificare sursă]

Garant al Constituției[modificare | modificare sursă]

În calitate de garant al Constituției și al întregului sistem de drept constituțional, președintele se asigură că constituțiile, legile și reglementările din teritoriile constitutive ale Azerbaidjanului sunt pe deplin conforme cu Constituția țării și cu legile federale.

Politică externă[modificare | modificare sursă]

Președintele este învestit cu drepturi extinse de implementare a politicii externe a statului. Președintele stabilește poziția Azerbaidjanului în afaceri internaționale și reprezintă statul în relațiile internaționale, conduce negocieri și semnează documente de ratificare.

Reședințe[modificare | modificare sursă]

Reședința principală a președintelui activ este clădirea prezidențială (cunoscută și sub numele de aparatul prezidențial) de pe strada Istiglaliyyat din Baku.[4][5][6]

Reședința actuală (din 2008) a președintelui este Zagulba (în azeră Zaqulba).[7]

De asemenea, președintele are mai multe reședințe de vacanță în afara orașului Baku.

Președinții Republicii Azerbaidjan (1991 –prezent)[modificare | modificare sursă]

Nr. Președinte

(n.–d.)
Mandat Partid politic Guvern Alegeri Ref
Portret Nume De la Până la Zile
1 Ayaz Mutallibov

azeră Ayaz Mütəllibov
(n. 1938)
30 august 1991 6 martie 1992 189 Nici unul 1. Mütəllibov II 1991
- Yagub Mammadov (interimar)

azeră Yaqub Məmmədov
(n. 1941)
6 martie 1992 14 mai 1992 69 Nici unul [8]
(1) Ayaz Mutallibov

azeră Ayaz Mütəllibov
(n. 1938)
14 mai 1992 18 mai 1992 4 Nici unul Mütəllibov II
2 Isa Gambar (interimar)

azeră İsa Qəmbər
(n. 1957)
19 mai 1992 16 iunie 1992 28 Partidul Frontul Popular Azer [9]
2 Abulfaz Elchibey

azeră Əbülfəz Elçibəy
(1938–2000)
16 iunie 1992 1 septembrie 1993 442 Partidul Frontul Popular Azer 2. Elçibəy I 1992 [10]
3 Heydar Aliyev

azeră Heydər Əliyev
(1923–2003)
3 octombrie 1993 31 octombrie 2003 3680 Partidul Noul Azerbaidjan 3. H.Əliyev II 1993

1998
[11]
4 Ilham Aliyev

azeră İlham Əliyev
(n. 1961)
31 octombrie 2003 în funcție 7443 Partidul Noul Azerbaidjan 6. İ.Əliyev I 2003

2008

2013

2018
[12]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASINDA DÖVLƏT HAKİMİYYƏTİ HAQQINDA ÜMUMİ MƏLUMAT”. www.taxes.gov.az (în azeră). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Ten Candidates Registered For Azerbaijani Presidential Election”. www.rferl.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Standard of the President of the Republic of Azerbaijan” (PDF). Administrative Department of the President of the Republic of Azerbaijan Presidential Library. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ „Kompass catalog”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „ПРЕЗИДЕНТСКИЙ АППАРАТ АЗЕРБАЙДЖАНСКОЙ РЕСПУБЛИКИ”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Baku Information Arhivat în , la Wayback Machine.
  7. ^ gazeta-nv.info (în rusă) https://archive.today/20140812023405/http://gazeta-nv.info/content/view/2454/216/. Arhivat din original la . Accesat în .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ „Yaqub Məmmədov nurçuları Azərbaycana gətirənin adını açıqladı - MÜSAHİBƏ”. publika.az (în azeră). Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „İsa Qəmbər on adam.az”. adam.az (în azeră). Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ "Les liaisons dangereuses de la police turque" Arhivat în , la Wayback Machine., Le Monde diplomatique, March 1997
  11. ^ Lewis, Paul. „H.A. Aliyev, K.G.B. Officer And Azeri Leader, 80, Dies”. www.nytimes.com. The New York Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Azerbaijan's Ilham Aliyev claims election victory”. www.bbc.co.uk. BBC. Arhivat din original la . Accesat în .