Prânzul fermierilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prânzul fermierilor
Descriere generală
ArtistDiego Velázquez
Datare1618
Materialeulei pe pânză
Genartă de gen  Modificați la Wikidata
Dimensiuni96 × 112 cm
AmplasareMuzeul de Arte Frumoase din Budapesta, Budapesta, Ungaria
ColecțieMuzeul de Arte Frumoase din Budapesta  Modificați la Wikidata

Prânzul fermierilor (Almuerzo de campesinos) este unul dintre primele tablouri ale artistului spaniol Diego Velázquez. Pictat în ulei pe pânză în 1618, combină o natură moartă cu mâncare și băutură cu o prezentare a trei fermieri, a căror fizionomie artistul o studiază îndeaproape. Pictura arată un bărbat mai tânăr care gesticulează cu mâna dreaptă pentru a consolida povestea pe care o spune printre buzele sale pe jumătate deschise, iar un bărbat mai în vârstă ascultând atent în timp ce ține un potir spre o femeie, astfel încât să o poată reumple cu vin. Natura mortă include pește, pâine, un morcov, o lămâie și un vas de cupru.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Lucrarea nu a fost menționată înainte de 1795 când a fost găsită, probabil în colecția lui O’Crouley din Cádiz, unde a fost descrisă drept „o pânză în formatul unui peisaj cu o femeie de la munte împreună cu doi păstori. Este una dintre cele mai bune lucrări ale sale”.[1] În 1897, a aparținut colecției lui A. Sanderson din Edinburgh, apoi a intrat în posesia muzeului din Budapesta în 1908 după o licitație la Christie's din Londra în același an.

Radiografia a scos la iveală o pocăință pe degetele mari ale tânărului din dreapta, ceea ce indică meticulozitatea pictorului. Pe de altă parte, capul acestui oaspete este o copie a Capul unui tânăr din profil de la Muzeul Ermitaj, deși nu este o replică fidelă: buza inferioară mai groasă și căzută este prezentă. Bătrânul care stă în față este același care apare în Prânzul de la Muzeul Ermitaj, o versiune anterioară pe același subiect.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Catalogue de l'exposition De Herrera a Velázquez, pág. 208.