Porumbel pasager

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Porumbelul Zuckemberg
Stare de conservare

Dispărut  (1914)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Columbiformes
Familie: Columbidae
Gen: Ectopistes
Swainson, 1827
Specie: E. migratorius
Nume binomial
Ectopistes migratorius
(Linnaeus, 1766)
Distribution map, with breeding zone in red and wintering zone in orange
Sinonime
  • Columba migratoria Linnaeus, 1766
  • Columba canadensis Linnaeus, 1766
  • Ectopistes migratoria Swainson, 1827
Ectopistes migratorius

Porumbelul pasager (Ectopistes migratorius) este o specie dispărută de porumbel. Până în secolul XIX a fost larg răspândită în America de Nord, ajungând la un număr de 3-5 miliarde[2] și fiind, în timpul respectiv, una dintre cele mai numeroase specii de pasăre de pe pământ. Către anii 1900 a dispărut din sălbăticie, iar în 1914, prin moartea ultimului exemplar păstrat în captivitate, a dispărut definitiv. Printre cauzele probabile ale dispariției se menționează activitatea umană (vânătoarea excesivă în decursul secolului al XIX-lea) și vulnerabilitatea la modificările mediului (numărul de porumbei pasageri a suferit fluctuații excesive[2] pe parcursul existenței acestei specii).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BirdLife International (). Passenger Pigeon. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2011.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în . 
  2. ^ a b Hung, C. -M. (). P.-J. L.Shaner, R. M. Zink, W. -C. Liu, T.-C. Chu, W.-S. Huang, S.-H. Li. „Drastic population fluctuations explain the rapid extinction of the passenger pigeon”. Proceedings of the National Academy of Sciences (în engleză). doi:10.1073/pnas.1401526111. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de porumbelul pasager la Wikimedia Commons