Sari la conținut

Portretul contesei Albazzi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Portretul contesei Albazzi
Descriere generală
ArtistÉdouard Manet
Datare1880
Materialeulei pe pânză
Genportret  Modificați la Wikidata
Dimensiuni61 × 50 cm
AmplasareSolomon R. Guggenheim Museum, New York, SUA
ColecțieMuzeul Solomon R. Guggenheim[*][1]
Muzeul Solomon R. Guggenheim[*]  Modificați la Wikidata

Portretul contesei Albazzi este o pictură în ulei pe pânză realizată în 1880 de către pictorul francez Édouard Manet. A devenit o parte a colecției Thannhauser din Solomon R. Guggenheim Museum, ca moștenire a lui Hilde Thannhauser.

Acest portret realizat de Manet este un pastel executat pe o pânză foarte fină întinsă pe lemn. S-a folosit amorsarea alburie, pastelul este fragil și există o serie de pierderi minuscule pe toată suprafața pânzei.

Portretul contesei Albazzi a fost printre ultimele lucrări ale lui Manet și a fost prezentat în expoziții din Paris, Berna și Martigny, în Europa.[2]

În perioada în care acest portret a fost executat (1880), Manet participa anual la Salonul de la Paris și lucra la o expoziție solitară amenajată de Georges Charpentier.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.guggenheim.org/new-york/collections/collection-online/artwork/2611, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Drutt, Matthew, ed. (). Thannhauser: The Thannhauser Collection of the Guggenheim Museum. New York: The Solomon R. Guggenheim Foundation. p. 277. ISBN 978-0-89207-240-8. 
  3. ^ Krens, Thomas, ed. (). From van Gogh to Picasso, From Kandinsky to Pollock, Masterpieces of Modern Art. New York: The Solomon R. Guggenheim Foundation. p. 381.