Portretul Mariei de Austria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Portretul Mariei de Austria
Descriere generală
ArtistDiego Velázquez
Datare1630
Materialeulei pe pânză
Genportret[1]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni58 × 44 cm
AmplasareMuzeul Prado, Madrid, Spania
ColecțieMuzeul Prado[1]  Modificați la Wikidata

Portretul Mariei de Austria este o pictură în ulei pe pânză realizată în 1630 de către Diego Velázquez. Acum se află la muzeul Prado.

Acesta a fost pictat în timpul șederii sale de trei luni la Napoli la momentul întoarcerii în Spania de la Napoli. Înainte de căsătoria sa cu Ferdinand al III-lea al Sfântului Imperiu Roman, portretul a fost dus în Spania ca o amintire, în absența sa, pentru fratele său Filip al IV-lea al Spaniei (de pe vremea lui Carol I al Spaniei era obișnuit pentru regii spanioli și rudele lor să facă schimb de portrete de rudenie pentru a-și arăta înfățișarea altora, pentru a-și demonstra apariția în negocieri în căsătorie sau pur și simplu pentru a-și aminti reciproc de aspectul lor). La fel ca în portretele sale anterioare, Velázquez își picta subiectul pe un fundal întunecat pentru a face ca personajul să iasă în evidență, în timp ce costumul verde, gulerul gri și părul sunt toate realizate în detalii minime.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/doa-maria-de-austria-reina-de-hungria/1e61408f-ef2d-498b-a719-289a1fbd91ff  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Velázquez , catalogul expoziției de la Metropolitan Museum of Art (complet disponibil online în format PDF), care conține material despre acest portret