Portal:Phoenix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Introducere

Phoenix, cunoscută în occident ca Transsylvania-Phoenix, este o formație de muzică românească, cu un stil propriu, originară din Timișoara. Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica românească, abordând numeroase subgenuri ale rock-ului, de la rock and roll și beat, trecând prin progresiv, până la hard rock; de asemenea a fost prima trupă rock care a produs albume și piese inspirate din folclorul românesc arhaic, creând un subgen al muzicii rock, etno rock-ul.

Formația a fost înființată în 1962 de către Nicu Covaci — liderul actual — și Bela Kamocsa. Ulterior au fost cooptați Moni Bordeianu, Pilu Ștefanovici, Claudiu Rotaru, Günther Reininger și Dorel Vintilă Zaharia. În 1970 Moni Bordeianu pleacă în S.U.A., iar formația se desparte. Ulterior, Nicu Covaci împreună cu basistul Josef Kappl deschid un nou drum în muzica românească, inspirându-se în muzica lor din elemente de folclor arhaic...

Citește mai multe >>>


Imagine selectată

Portal:Phoenix/Imagine/4


Album selectat:

Coperte

În umbra marelui U.R.S.S. reprezintă o reeditare a albumului „În umbra marelui urs” al formației Transsylvania Phoenix. A fost editat în 2003, la casa de discuri „Electrecord.” De această dată, titlul albumului este trecut corect, potrivit dorinței liderului Nicolae Covaci. Coperta este semnată de către Valeriu Sepi.


Clanul Phoenix. Astăzi, despre...

Portal:Phoenix/Clanul Phoenix

Știați că...

Portal:Phoenix/Știați că


Citat selectat

Portal:Phoenix/Citatul zilei


Articole dorite

Portal:Phoenix/Articole dorite


Curăță memoria cache