Portal:Phoenix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Introducere

Phoenix, cunoscută în occident ca Transsylvania-Phoenix, este o formație de muzică românească, cu un stil propriu, originară din Timișoara. Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica românească, abordând numeroase subgenuri ale rock-ului, de la rock and roll și beat, trecând prin progresiv, până la hard rock; de asemenea a fost prima trupă rock care a produs albume și piese inspirate din folclorul românesc arhaic, creând un subgen al muzicii rock, etno rock-ul.

Formația a fost înființată în 1962 de către Nicu Covaci — liderul actual — și Bela Kamocsa. Ulterior au fost cooptați Moni Bordeianu, Pilu Ștefanovici, Claudiu Rotaru, Günther Reininger și Dorel Vintilă Zaharia. În 1970 Moni Bordeianu pleacă în S.U.A., iar formația se desparte. Ulterior, Nicu Covaci împreună cu basistul Josef Kappl deschid un nou drum în muzica românească, inspirându-se în muzica lor din elemente de folclor arhaic...

Citește mai multe >>>


Imagine selectată

Portal:Phoenix/Imagine/6


Album selectat:

Ora-Hora reprezintă un maxi single al formației Transsylvania Phoenix, apărut în 1999. A beneficiat de două ediții, prima punându-se în vânzare, iar a doua fiind oferită spectatorilor la intrarea la concertele Phoenix. Această formă de promovare a concertului și a albumului aferent s-a repetat ulterior, în cadrul turneului „Baba Novak”. Inițial, pe maxi-single trebuia să apară și piesa Baba Novak, într-o înregistrare din același an.


Clanul Phoenix. Astăzi, despre...

Portal:Phoenix/Clanul Phoenix

Știați că...

Portal:Phoenix/Știați că


Citat selectat

Portal:Phoenix/Citatul zilei


Articole dorite

Portal:Phoenix/Articole dorite


Curăță memoria cache