Portal:Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Iași

Iași este reședința și cel mai mare oraș al județului Iași. A fost capitală a Moldovei între 1564 și 1861 și a Regatului României între 1916 și 1918. Este considerat centrul economic și cultural al nord-estului României, având peste 60.000 de studenți anual în 5 universități de stat și 3 private (între ele aflându-se cea mai veche din țară, Universitatea Alexandru Ioan Cuza). Aici se află peste 50 de biserici și 5 centre culturale. Viața culturală este foarte bogată, gravitând în jurul unui Teatru Național, a unei Filarmonici, a Ateneului Tătărași, a unei Grădini Botanice (cea mai mare și cea mai veche din țară), și a unei mulțimi de muzee și case memoriale.


modificare 

Articole selectate

Mănăstirea Frumoasa din Iaşi.
Mănăstirea Frumoasa din Iaşi.

Mănăstirea Frumoasa din Iași este amplasată pe locul unei foste biserici mai vechi, ctitorie din secolul al XVI-lea al hatmanului Balica. Așezată pe o terasă cu o altitudine relativă de 8-10 metri față de șesul Bahluiului, Biserica Frumoasa domină peisajul prin silueta sa zveltă și albă și prin cele patru cupole ale sale, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme.

Spre sfârșitul secolului al XVI-lea, în vecinătatea locului pe care se află Biserica Frumoasa de astăzi se înălța o mănăstire, ctitoria hatmanului Leonte zis și Melentie Balica, portar al Sucevei și hatman al Moldovei, originar din Țara Românească și descendent din marea familie a boierilor Buzești. Consemnată documentar, mănăstirea lui Balica avea hramul Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil. Biserica hatmanului Balica și a soției sale, Ana, a fost închinată Mănăstirii Schimbarea la Față din muntele Sinai. La 9 august 1586, dată la care se constată documentar că Melentie Balica hatmanul era mort, mănăstirea fusese deja închinată.

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Știați că...

modificare 

Legături externe

modificare 

Știri

modificare 

Biografie selectată

Alexandru Ioan Cuza, întâiul domnitor al României
Alexandru Ioan Cuza, întâiul domnitor al României

Alexandru Ioan Cuza (Alexandru Ioan I; n. 20 martie 1820, Bârlad, România — d. 15 mai 1873, Heidelberg, Germania) a fost realizatorul unirii dintre Moldova și Țara Românească și primul domnitor al Principatelor Unite (1859–1866). A fost ales domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859 la Iași și apoi domn al Țării Românești la 24 ianuarie 1859 la București, realizând astfel unirea de facto a celor două state. Au urmat apoi un șir de reforme pentru consolidarea unirii și a statului nou creat, România. A secularizat averile mănăstirești, a redistribuit pământ țăranilor, a reformat sistemul de învățământ și a înființat Universitatea din Iași, ce îi poartă numele, și Universitatea din București. A fost înlăturat de la putere în urma unei conspirații, fiind urmat la conducerea statului de Carol I.

modificare 

Citate

„Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deși n-ar trebui să fie nici unul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde aiurea [...]. În conștiința lui naționala ar fi o lipsa dacă el n-ar fi vazut orașul care a fost și-și zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei...”
modificare 

Liste

modificare 

Categorii

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Lucruri pe care le poți face

modificare 

Subportaluri

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii