Portal:Europa/Panoramă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
modificare 

Panoramă selectată

Utilizare

Șablonul pentru subpaginile de mai jos se găsește la Portal:Europa/Panoramă/Șablon.

  1. Adăugați o nouă panoramă sub cele de mai jos.
  2. Actualizați parametrul „max=” pentru noul număr maxim de panorame selectate la {{Element component al portalului aleatoriu}} corespunzătoare fiecăreia.

Lista panoramelor selectate

Portal:Europa/Panoramă/1

Schloss Blankenhain
Schloss Blankenhain
Credit: André Karwath

Schloss Blankenhain (Castelul Blankenhain) este un muzeu în aer liber și un castel lângă Crimmitschau, un oraș mare în districtul rural saxon din Zwickauer, Germania.


Portal:Europa/Panoramă/2

Hanko, Finlanda
Hanko, Finlanda
Credit: J-E Nyström

Hanko este un mic port pe coasta de sud a Finlandei la 130 km vest de Helsinki. Orașul are un țărm lung de circa 130 km, din care 30 km reprezintă plaje de nisip. În teritoriul administrativ al orașului intră și 90 de mici insule. Panorama localității Hanko este dominată de biserică și de turnul de apă (locul de unde fotografia a fost captată). Ambele construcții au fost renovate după al doilea război mondial, fiind distruse mai înainte de Armata sovietică.


Portal:Europa/Panoramă/3

Orașul fortificat Carcassonne, Franța și Pont Vieux peste râul Aude
Orașul fortificat Carcassonne, Franța și Pont Vieux peste râul Aude
Credit: Jean-Pierre Lavoie

Panorama orașului fortificat Carcassonne (Aude, Franța) și Pont Vieux peste Râul Aude. Fortăreața Carcassonne a fost considerată indesctructibilă și nu a fost niciodată cucerită. Construcția a fost începută de romani și a durat câțiva ani. Acum face parte din Patrimoniul mondial UNESCO.


Portal:Europa/Panoramă/4

Salzburg
Salzburg
Credit: Diliff

Salzburg este al patrulea oraș ca populație din Austria și capitala landului federal Salzburg. „Orașul vechi” din Salzburg's cu faimoasa sa arhitectură barocă este unul din cele mai bine păstrate centre de oraș din lumea germanică și a fost introdus pe în Patrimoniul mondial UNESCO în 1997. Orașul mai este cunoscut și datorită poziției sale aproape de Munții Alpi, dar și pentru că este locul unde s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart.


Portal:Europa/Panoramă/5

Porto
Porto
Credit: Olegivvit

Porto este cel de-al doilea oraș din Portugalia și capitala regiunii Norte. Orașul este situat în estuarul format de Râul Douro în nordul Portugaliei. Fiind cel mai mare oraș al regiunii, Porto este considerat centrul economic și cultural al întregii regiuni. Orașul, care are o populație estimată la 238.465 de locuitori în 2005, se întinde în centrul Marii zone metropolitane Porto cu o populație de 1,57 milioane (2006).


Portal:Europa/Panoramă/6

Lanzarote
Lanzarote
Credit: Yummifruitbat

Lanzarote, o insulă spaniolă, este cel mai estic punct al Insulelor Canare din Oceanul Atlantic, aflată la aproximativ 125 km de coasta Africii și 1.000 km de Peninsula Iberică. Acoperind 845,9 km², este a patra insulă ca mărime din arhipelag. Primul nume al insulei, dat de Angelino Dulcert, era Insula de Lanzarotus Marocelus, după navigatorul genovez Lancelotto Malocello, denumirea actuală derivând de acolo. Numele insulei în limba locală, limba guanche, era Titero(y)gaca, care ar putea însemna „munții roșii”.


Portal:Europa/Panoramă/7

Ghețarul Morteratsch
Ghețarul Morteratsch
Credit: Daniel Schwen

O panoramă a Ghețarului Morteratsch, cel mai mare ghețar din Bernina, Elveția. După volum, este cel mai mare ghețar din Alpii Occidentali. Primăvara, în funcție de cantitatea de zăpadă, pe ghețar este amnejată o pârtie de schi lungă de 10 km, a cărei coborâre durează peste două ore.


Portal:Europa/Panoramă/8

Montserrat
Montserrat
Credit: Diliff

Montserrat este un masiv muntos situat lângă Barcelona, în ținutul deluros al Cataloniei, Spania. Este locul abației benedictine, Santa Maria de Montserrat, care găzduiește sanctuarul Statuia Fecioarei din Monserrat și care este identificată de unii ca fiind adăpostul Sfântului Graal din mitologia arturiană. „Montserrat” înseamnă literar „muntele crestat” în catalană. Această denumire descrie aspectul ciudat al formațiunii, care este vizibil de la o distanță mare.


Portal:Europa/Panoramă/9

Toledo
Toledo
Credit: Diliff

Profilul orașului Toledo la apus, cu Alcazarul în stânga și Catedrala în dreapta. Orașul, inclus în Patrimoniul mondial UNESCO, este capitala provinciei Toledo și comunității autonome Castilia-La Mancha. Este o fostă capitală a Imperiului spaniol și un loc al multitudinii culturale în care conviețuiesc creștini, evrei și mauri.


Portal:Europa/Panoramă/10

Palatul Westminster
Palatul Westminster
Credit: Diliff

Palatul Westminster în amurg, cu Turnul Victoria (stânga) și Turnul cu ceas cunoscut și ca „Big Ben”. Palatul se întinde pe malul Tamisiei în inima Londrei. Partea cea mai veche, Sala Westminster, datează din 1097, însă mare parte din structurile actuale datează din secolul al XIX-lea, când au fost reconstruite ca urmare a distrugerii din timpul unui incendiu în 1834. Împreună cu Catedrala Westminster și Biserica Sf. Margareta, palatul este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.


Portal:Europa/Panoramă/11

Podul „Second Severn Crossing”
Podul „Second Severn Crossing”
Credit: YFB

O vedere asupra podului Second Severn Crossing, din satul Severn Beach, Anglia. Acest pod face parte din traseul autostrăzii M4 peste Râul Severn între Severn Beach și Caldicot în sudul Țării Galilor. Are o lungime de 5,1 km și include o secțiune susținută de cabluri denumită „Shoots Bridge” care se întinde peste canal între cei doi stâlpi de susținere.


Portal:Europa/Panoramă/12

Proiectul Eden
Proiectul Eden
Credit: Jürgen Matern

Vedere panoramică asupra structurilor de tip dom geodezic ale Proiectului Eden, un complex de mediu la scară largă lângă St Austell, Cornwall, Anglia. Proiectul a fost conceput de Tim Smit și a fost construit din sute de hexagoane transparente care compun construcția. Aducerea la viață a proiectului a durat 2 ani și jumătate, fiind deschis publicului în martie 2001.


Portal:Europa/Panoramă/13

Piața Sfântul Petru
Piața Sfântul Petru
Credit: Diliff

Piața Sfântul Petru din Vatican, enclava papală din interiorul Romei, Italia, văzută din vârful Bazilicii Sfântul Petru. Zona a fost reconcepută de Gian Lorenzo Bernini, între 1656 și 1667, și a fost extinsă de Via della Conciliazione (strada din centrul fotografiei).


Portal:Europa/Panoramă/14

Londra
Londra
Credit: David Iliff

Londra este capitala și cel mai mare centru urban din Anglia și Regatul Unit. O importantă așezare timp de două milenii, orașul a fost fondat de romani. De la întemeiere și până acum, Londra a fost parte a multor evenimente și mișcări de-a lungul timpului, cum ar fi Renașterea engleză, Revoluția industrială, dar martoră a apariției stilului arhitectural neogotic.


Portal:Europa/Panoramă/15

Râul Tajo
Râul Tajo
Credit: David Iliff

Râul Tajo trecând prin orașul Toledo din Spania, oraș inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Este cel mai lung râu care traversează Peninsula Iberică având 1 038 de kilometri. Izvorăște din Munții Albarracín din Spania și se varsă în Oceanul Atlantic pe teritoriul Portugaliei.


Portal:Europa/Panoramă/16

Muzeul Louvre
Muzeul Louvre
Credit: Benh Lieu Song

Panorama Curții Onoarei din fața Muzeului Louvre, unul din cele mai vestite și vizitate muzee de artă din lume. În centru se înalță piramida de sticlă a lui I. M. Pei care are servește ca intrarea principală în muzeu. Printre colecția de 380.000 de obiecte (inclusiv 11.900 de picturi) se află opere ca Mona Lisa, Venus din Milo, dar și Winged Victory of Samothrace.