Porta Salaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Porta Salaria într-o gravură a lui Giuseppe Vasi (secolul al XVIII-lea).

Porta Salaria este o poartă din zidul lui Aurelian ale Romei, fiind demolată în 1921.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Porta Salaria înainte demolării sale din 1871.

Porta Salaria a fost o parte a zidului lui Aurelian construit de împăratul Aurelian în secolul al III-lea, inclusiv în construcții pre-existente, în scopul de a grăbi lucrările. Poarta avea un singur pasaj și a fost flancată de două turnuri semicirculare. Horti Sallustiani erau situate în orașul în aproprierea poartei.

În timpul restaurării împăratului Honorius din secolul al V-lea, arcul a fost consolidat în opus mixtum, și peste ea au fost deschise trei ferestre mari.

Regele vizigot Alaric I a intrat în Roma pe această poartă, începând celebrul jaf. În 537 zona dintre Porta Salaria și Castro Pretorio a fost locul de asediu a regelui ostrogot Witiges împotriva trupelor lui Belizarie.

În Evul Mediu, spre deosebire de alte porți ale orașului, Porta Salaria nu a primit un nume creștin.

Pe 20 septembrie 1870, o parte a zidului lui Aurelian între Porta Salaria și Porta Pia, a fost deteriorată de focul de artilerie a trupelor italiene, iar în anul următor a fost demolat. În 1873, a fost reconstruită sub comanda arhitectului Virginio Vespignani.

Cu toate acestea, în 1921, a fost decis din nou să se demoleze poarta pentru a deschide zona pentru traficul rutier. Zona este acum ocupată de Piazza Fiume ("Piața Fiume").

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Ball Platner, Samuel (1929). A Topographical Dictionary of Ancient Rome. Oxford University Press. pp. 416 
  • Quercioli, Mauro (2005). Le mura e le porte di Roma. Newton Compton