Port (rețea)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Un port de rețea reprezintă partea dintr-o adresă de rețea de calculatoare care determină atribuirea conexiunilor TCP/UDP și a pachetelor de date către serverele și programele client de către sistemele de operare. Fiecare conexiune a acestor protocoale are două porturi, unul la client și unul la server.
Etimologia termenului port în informatică este cuvântul latin porta (poartă, acces),

Când un calculator cere să se conecteze la un server web, el se conectează la o adresă IP. La conectare, în afară de adresa IP trebuie specificat și portul la care se dorește conectarea. De exemplu, dacă se precizează portul 80, clientul solicită aplicațiile de pe un server care asigură servicii web (192.168.1.10 : 80 - HTTP).

Numere de porturi[modificare | modificare sursă]

Conceptul de numere de porturi a fost stabilit de dezvoltarea rețelei ARPANET odată cu introducerea sistemului TCP/IP în anul 1973.
Un port se distinge prin numărul său. Numerele de porturi sunt utilizate pentru a ține evidența diferitelor servicii ce traversează rețeaua în același timp.
Numărul de port este codat pe 16 biți, astfel există un maxim de 216 (65 536) porturi separate.

Aceste porturi sunt clasificate în 3 categorii în funcție de importanța lor:

  • Porturi cunoscute: porturilor de la 0 la 1023 alocate de IANA (Internet Assigned Numbers Authority), corespund porturilor cele mai utilizate pentru servicii comune de rețea.
  • Porturi înregistrate - numere de porturi cu valori cuprinse între 1024 și 49151; sunt alocate aplicațiilor și proceselor utilizatorului și corespund porturilor înregistrate atribuite de IANA.
  • Porturi private și/sau dinamice- numere de porturi cu valori cuprinse între 49152 - 65535; numite și porturi efemere, sunt utilizate ca porturi temporare, acestea nu sunt controlate de IANA. Unele programe de partajare P2P folosesc aceste porturi.[1]

Cele mai utilizate porturi sunt:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]