Sari la conținut

Politică internă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Politica internă este politica guvernului unui stat suveran sau autonom privind gestionarea afacerilor domestice. Include politicile sociale, economice ș.a..

Sarcini[modificare | modificare sursă]

Obiectivele politicii interne variază în funcție de interesele personale și publice ale cetățenilor și de capacitățile țării. Cele mai multe țări bogate și democratice, de exemplu investesc sume considerabile de bani pentru programele interne. Multe țări sărace întâmpină dificultăți în alocarea resurselor în domenii importante precum educația și sănătatea.

Multe dezbateri politice interne se referă la nivelul participării statului la soluționarea problemelor economice și sociale. În mod tradițional, conservatorii consideră că guvernul nu ar trebui să joace un rol important în reglementarea afacerilor și gestionarea economiei. Majoritatea conservatorilor cred de asemenea, că acțiunile guvernului nu pot rezolva problemele sărăciei și inegalității economice. Majoritatea liberalilor susțin însă programele de stat care vizează asigurarea securității economice, reducerea suferinței umane și reducerea inegalității. Mulți liberali consideră că guvernul ar trebui să reglementeze întreprinderile pentru a asigura condiții de muncă sigure și corecte, precum și pentru a limita poluarea mediului.

Contradictorii, în rândul oamenilor de diferite culturi, sunt unele aspecte de politică internă referitoare la religii și convingeri personale. De exemplu, astfel de probleme includ dreptul la avort, drepturile homosexualilor, rolul religiei în viața publică și diversitatea culturală în educație și ocupare.