Plasa Slobozia, județul Ialomița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Plasarea geografică a județului Ialomița în cadrul României Mari

Plasa Slobozia, a fost o subdiviziune administrativă de ordin doi a județului interbelic Ialomița.

Istoric, descriere[modificare | modificare sursă]

Cu o suprafață de 7.095 km², județul (care fusese în linii mari similar cu județul antebelic omonim, Ialomița, al Regatului României, înainte de 1919) era unul dintre cele mai întinse județe ale țării și unul de câmpie și stepă, de foarte joasă altitudine.

Astăzi, pe teritoriul de atunci al județului interbelic Ialomița se află două județe, Ialomița și Călărași.

Plasa Slobozia a existat între anii 1919 și 1950, în toată perioada organizatorică inițiată în anii de constituire a României interbelice, având suprafațe mai mari sau mai mici, după cum fusese reorganizată. Reședința sa fusese localitatea Slobozia, astăzi aflată tot în județul Ialomița.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Teritoriul județului fusese împărțit în cinci plăși până în anii 1930, după cum urmează, [1]

În 1938 județul avea opt plăși, la cele cinci anterioare (micșorate și re-organizate), adăugându-se următoarel trei, [2]

Populație, demografie[modificare | modificare sursă]

Conform datelor recensământului din 1930, populația județului era de 293.352 de locuitori, dintre care 96,6% români, 2,5% țigani, 0,2% evrei ș.a. Din punct de vedere confesional a fost înregistrată următoarea alcătuire, 99,3% ortodocși, 0,2% mozaici, 0,1% romano-catolici ș.a.

Mediul urban[modificare | modificare sursă]

În 1930 populația urbană a județului era de 34.260 de locuitori, dintre care 90,2% români, 6,0% țigani, 1,3% evrei ș.a. Sub aspect confesional orășenimea era alcătuită din 97,4% ortodocși, 1,4% mozaici, 0,5% romano-catolici ș.a.

Note, referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]