Planificarea resurselor întreprinderii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Sistemul de planificare a resurselor întreprinderii (abreviat ERP în limba engleză, provine de la Enterprise Resource Planning) este instrumentul software care facilitează integrarea tuturor informațiilor dintr-o organizație într-o platformă unică. Scopul ERP este să asigure transparența datelor în cadrul unei organizații și să faciliteze accesul la orice tip de informație utilă în desfășurarea activității.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Istoria sistemelor ERP datează din anii 1960 cand acest tip de aplicație software era folosit cu preponderență pentru asistarea procesului de producție. Primul produs de acest tip a fost MRP (Material Resource Planning)[1].

Deși utile in activitatea de producție, aceste aplicații nu iși extindeau functionalitățile și spre alte zone de interes pentru o întreprindere precum contabilitate, resurse umane, vânzări.

Incepand cu anii ’90 sistemele ERP au început să ia forma aplicațiilor actuale. Deși dupa apariția MRP funcționalitățile acestui tip de programe au inceput să se extindă, ERP-ul actual a luat ființă în momentul în care informațiile au putut fi centralizate într-o platformă comună și funcționalitățile sale au fost integrate[2].

Astăzi, sistemele ERP fac un nou pas in dezvoltarea lor prin utilizarea internetului pentru eficientizarea funcționalităților. Clienții de la mii de kilometri distantă pot avea acces la stadiul propriei comenzi sau la stocurile companiei furnizoare prin integrarea facilităților ERP cu aplicațiile WEB.

Bazându-se pe principiile computerizării web, cloud computing-ul a apărut drept următoarea schimbare de paradigmă în sistemele ERP. În sistem cloud, ERP-ul și datele asociate sunt gestionate centralizat (în "cloud-ul" internetului) de către furnizorul ERP sau de către un terț furnizor de servicii și sunt accesate de client la cerere. Clienții ERP nu trebuie să investească sau să-și actualizeze serverele, sistemele de operare, bazele de date, centrele de date, echipamentele de rezervă sau mediile de programare. Toate datele și aplicațiile relevante sunt stocate și întreținute de la distanță. Mulți dintre furnizorii de ERP tradițional au dezvoltat acum o versiune a software-ului lor pentru utilizarea în cloud. De asemenea, au apărut noi furnizori de ERP și de strategii best of breed care își livrează software-ul numai prin cloud. Unele soluții, cum ar fi CRM, sunt livrate de obicei prin cloud. [3].

ERP versus CRM: Asemănări și Diferențe[modificare | modificare sursă]

Sistemele ERP sunt denumite, în mod tradițional, sisteme de back-office. Acest termen implică faptul că sistemele ERP gestionează în principal procesele de business care nu sunt neapărat vizibile pentru client, cum ar fi achiziția, planificarea producției, urmărirea comenzilor sau gestionarea stocului. Sistemele CRM (Customer Relationship Management), pe de altă parte, sunt denumite sisteme de front-office, ceea ce înseamnă că acestea suportă activități în care se interacționează cu clientul. Reducerea costurilor și eficientizarea cheltuielilor generale – acestea sunt obiectivele principale ale sistemelor software de tip ERP (Enterprise Resource Planning). Aplicațiile ERP îndeplinesc aceste obiective prin crearea unor procese de business mai eficiente, ce permit organizațiilor să investească mai puțin capital în aceste procese. Sistemele CRM urmăresc creșterea profitului prin creșterea volumului vânzărilor. Toți angajații firmei, începând de la reprezentanți de vânzări și până la manageri, au capacitatea de a îmbunătăți relațiile cu clienții utilizând informații standardizate despre clienți. [4]

Funcționalități[modificare | modificare sursă]

Sistemele ERP, sunt programe modulare, fiecare arie de activitate a companiei fiind acoperită de catre o aplicație specifică. Modulele unui sistem ERP funcționează integrat utilizând o bază de date comună, sau pot funcționa independent. Pot fi enumerate câteva categorii de module care servesc la gestionarea cu eficiența a unei întreprinderi:

 • Producție: planificarea si urmărirea productiei
 • Gestiune: evidența stocurilor, a furnizorilor, a plaților și încasarilor
 • Salarii: calculul salariilor și managementul informațiilor referitoare la personal
 • Contabilitate: evidența financiar contabilă
 • Imobilizari: evidența mijloacelor fixe și calculul amortizării
 • CRM: managementul relațiilor cu clienții
 • BI: rapoarte, analize, prognoze

Module ERP[modificare | modificare sursă]

Sistemele ERP se vând în module, sau grupuri de programe înrudite care execută o funcție majoră în interiorul sistemului, cum ar fi contabilitatea sau producția. Modulele sunt achiziționate individual, în funcție de nevoile companiei. Majoritatea programelor ERP sunt suficient de flexibile încât să poată fi achiziționat un modul sau mai multe, fără să fie implementat pachetul complet. Organizarea modulară a sistemelor ERP le conferă mai multă flexibilitate. De exemplu, o companie de distribuție, care nu are și producție poate să obțină licența și să implementeze module pentru contabilitate, achiziții, vânzări și gestiune și să i se dea o soluție potrivită nevoilor sale. Dacă, după un timp, compania se extinde și la producție, poate să obțină licența pentru modulele suplimentare care să susțină această nouă funcționalitate.

Un avantaj al furnizorilor de ERP cu design modular este acela că le permite să ofere soluții specifice pentru anumite industrii. De exemplu, adăugând module pentru siguranța alimentelor și managementul calității, un sistem ERP generic poate să devină un concurent în nișa industriei alimentare. Furnizorii de ERP folosesc modulele pentru a stabili prețul. Cu cât o companie implementează mai multe module, cu atât sistemul devine mai costisitor. În general, furnizorii de ERP le vor acorda o reducere clienților dacă achiziționează module suplimentare. Companiile nu au nevoie să achiziționeze toate modulele disponibile de la un furnizor de ERP; totuși, implementând mai multe module se obține o integrare mai bună, care la rândul ei poate duce la o mai bună recuperare a investiției. Aceste avantaje ar trebui puse în balanță cu costurile și resursele de organizare necesare când se ia decizia adoptării unei strategii de business bazate pe utilizarea unei soluții ERP. [5].

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

ERP este un sistem vast de planificare a resurselor companiei cu functionalitati suplimentare extrem de evoluate si de performante.

Caracteristici principale:

 • Organizeaza procesele si activitatile de afaceri punand la dispozitie informatii rapide, concrete si concise.
 • Are abilitatea de a se adapta rapid la schimbarile permanente ale mediului comercial cu intreruperi minime ale activitatilor companiei.
 • Ofera o interfata de utilizare moderna care va creste productivitatea prin scutirea timpului de lucru aferent operarii.
 • Va sprijini luarea deciziilor manageriale pe baze unor informatii inteligente oferite in timp real
 • Prin achizitia unui ERP, investiti in instrumente inovatoare, usor de folosit, adoptati tehnici de afaceri moderne si imbunatatiti randamentul afacerii.
 • Prin utilizarea unui ERP ramaneti in top intr-un mediu de afaceri competitional si mereu schimbator.[necesită citare]
 • Compania dumneavoastra va avea de castigat prin utilizarea aplicatiei, scutind resurse si timp si reducand costurile.[necesită citare]
 • Cu ajutorul unui ERP puteti obtine rezultate masurabile: atributiile dumneavoastra sunt indeplinite cu minim 40% mai repede decat timpul necesar altor sisteme.[necesită citare]
 • Activitatile vor fi executate intr-un mod mai rapid si mai linistit ca rezultat al utilizarii interfetei usor de accesat, mecanismelor incorporate pentru planificarea activitatilor si pentru functionalitatea si controlul fluxului de lucru.
 • Informatia va fi prezentata intr-un format gata de utilizat, conform necesitatilor personalului care utilizeaza aplicatia. Solutia ERP inglobeaza de asemenea si scenarii de business intelligence gata de utilizat. Prin urmare, si aspectele problematice dar si posibilitatile de dezvoltare vor fi mai usor de identificat si de actionat asupra lor.
 • Activitatea dumneavoastra comerciala va dobandi flexibilitatea si energia necesara in vederea utilizarii pe deplin a activitatii si va creste.
 • Comunicarea intre companie si clienti va deveni mai rapida si mai eficienta.[necesită citare]

Furnizori ERP în România:

Conform Pierre Audoin Consulatants, firmă cu capital privat specializată în cercetare de piață și consultanță pentru piața de software și servicii IT&C, topul jucătorilor pe piața soluțiilor ERP din România include nume precum Oracle, SAP, IBM, Microsoft, Senior Software etc.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Anderegg, Travis, MRP/MRPII/ERP/ERM - Confusting Terms and Definitions for a Murkey Alphabet Soup, http://www.wlug.org.nz/EnterpriseSpeak. Retrieved on 25 October 2007
 2. ^ ERP history and ERP Background information on how it all began
 3. ^ Marianne Bradford, ERP Modern: Alegerea, implementarea & utilizarea sistemelor informatice de business, https://erpmodern.pluriva.com/
 4. ^ https://crmistii.com/2018/11/06/erp-si-crm-diferente/
 5. ^ Marianne Bradford, ERP Modern: Alegerea, implementarea & utilizarea sistemelor informatice de business, https://erpmodern.pluriva.com/