Planificarea resurselor întreprinderii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Sistemul de planificare a resurselor întreprinderii (abreviat ERP în limba engleză, provine de la Enterprise Resource Planning) este instrumentul software care facilitează integrarea tuturor informațiilor dintr-o organizație într-o platformă unică. Scopul ERP este să asigure transparența datelor în cadrul unei organizații și să faciliteze accesul la orice tip de informație utilă în desfășurarea activității.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Istoria sistemelor ERP datează din anii 1960 când acest tip de aplicație software era folosit cu preponderență pentru asistarea procesului de producție. Primul produs de acest tip a fost MRP (Material Resource Planning)[1].

Deși utile in activitatea de producție, aceste aplicații nu își extindeau funcționalitățile și spre alte zone de interes pentru o întreprindere precum contabilitate, resurse umane, vânzări.

Începând cu anii ’90 sistemele ERP au început să ia forma aplicațiilor actuale. Deși după apariția MRP funcționalitățile acestui tip de programe au început să se extindă, ERP-ul actual a luat ființă în momentul în care informațiile au putut fi centralizate într-o platformă comună și funcționalitățile sale au fost integrate[2].

Astăzi, sistemele ERP fac un nou pas in dezvoltarea lor prin utilizarea internetului pentru eficientizarea funcționalităților. Clienții de la mii de kilometri distantă pot avea acces la stadiul propriei comenzi sau la stocurile companiei furnizoare prin integrarea facilităților ERP cu aplicațiile WEB.

Bazându-se pe principiile computerizării web, cloud computing-ul a apărut drept următoarea schimbare de paradigmă în sistemele ERP. În sistem cloud, ERP-ul și datele asociate sunt gestionate centralizat (în "cloud-ul" internetului) de către furnizorul ERP sau de către un terț furnizor de servicii și sunt accesate de client la cerere. Clienții ERP nu trebuie să investească sau să-și actualizeze serverele, sistemele de operare, bazele de date, centrele de date, echipamentele de rezervă sau mediile de programare. Toate datele și aplicațiile relevante sunt stocate și întreținute de la distanță. Mulți dintre furnizorii de ERP tradițional au dezvoltat acum o versiune a software-ului lor pentru utilizarea în cloud. De asemenea, au apărut noi furnizori de ERP și de strategii best of breed care își livrează software-ul numai prin cloud. Unele soluții, cum ar fi CRM, sunt livrate de obicei prin cloud. [3].

ERP versus CRM: Asemănări și Diferențe[modificare | modificare sursă]

Sistemele ERP sunt denumite, în mod tradițional, sisteme de back-office. Acest termen implică faptul că sistemele ERP gestionează în principal procesele de business care nu sunt neapărat vizibile pentru client, cum ar fi achiziția, planificarea producției, urmărirea comenzilor sau gestionarea stocului. Sistemele CRM (Customer Relationship Management), pe de altă parte, sunt denumite sisteme de front-office, ceea ce înseamnă că acestea suportă activități în care se interacționează cu clientul. Reducerea costurilor și eficientizarea cheltuielilor generale – acestea sunt obiectivele principale ale sistemelor software de tip ERP (Enterprise Resource Planning). Aplicațiile ERP îndeplinesc aceste obiective prin crearea unor procese de business mai eficiente, ce permit organizațiilor să investească mai puțin capital în aceste procese. Sistemele CRM urmăresc creșterea profitului prin creșterea volumului vânzărilor. Toți angajații firmei, începând de la reprezentanți de vânzări și până la manageri, au capacitatea de a îmbunătăți relațiile cu clienții utilizând informații standardizate despre clienți. [4]

Funcționalități[modificare | modificare sursă]

Sistemele ERP, sunt programe modulare, fiecare arie de activitate a companiei fiind acoperită de catre o aplicație specifică. Modulele unui sistem ERP funcționează integrat utilizând o bază de date comună, sau pot funcționa independent. Pot fi enumerate câteva categorii de module care servesc la gestionarea cu eficiența a unei întreprinderi:

 • Producție: planificarea și urmărirea producției
 • Gestiune: evidența stocurilor, a furnizorilor, a plaților și încasărilor
 • Salarii: calculul salariilor și managementul informațiilor referitoare la personal
 • Contabilitate: evidența financiar contabilă
 • Imobilizări: evidența mijloacelor fixe și calculul amortizării
 • CRM: managementul relațiilor cu clienții
 • BI: rapoarte, analize, prognoze

Module ERP[modificare | modificare sursă]

Sistemele ERP se vând în module, sau grupuri de programe înrudite care execută o funcție majoră în interiorul sistemului, cum ar fi contabilitatea sau producția. Modulele sunt achiziționate individual, în funcție de nevoile companiei. Majoritatea programelor ERP sunt suficient de flexibile încât să poată fi achiziționat un modul sau mai multe, fără să fie implementat pachetul complet. Organizarea modulară a sistemelor ERP le conferă mai multă flexibilitate. De exemplu, o companie de distribuție, care nu are și producție poate să obțină licența și să implementeze module pentru contabilitate, achiziții, vânzări și gestiune și să i se dea o soluție potrivită nevoilor sale. Dacă, după un timp, compania se extinde și la producție, poate să obțină licența pentru modulele suplimentare care să susțină această nouă funcționalitate.

Un avantaj al furnizorilor de ERP cu design modular este acela că le permite să ofere soluții specifice pentru anumite industrii. De exemplu, adăugând module pentru siguranța alimentelor și managementul calității, un sistem ERP generic poate să devină un concurent în nișa industriei alimentare. Furnizorii de ERP folosesc modulele pentru a stabili prețul. Cu cât o companie implementează mai multe module, cu atât sistemul devine mai costisitor. În general, furnizorii de ERP le vor acorda o reducere clienților dacă achiziționează module suplimentare. Companiile nu au nevoie să achiziționeze toate modulele disponibile de la un furnizor de ERP; totuși, implementând mai multe module se obține o integrare mai bună, care la rândul ei poate duce la o mai bună recuperare a investiției. Aceste avantaje ar trebui puse în balanță cu costurile și resursele de organizare necesare când se ia decizia adoptării unei strategii de business bazate pe utilizarea unei soluții ERP. [5].

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

ERP este un sistem vast de planificare a resurselor companiei cu funcționalități suplimentare extrem de evoluate și de performante.

Caracteristici principale:

 • Organizează procesele și activitățile de afaceri punând la dispoziție informații rapide, concrete și concise.
 • Are abilitatea de a se adapta rapid la schimbările permanente ale mediului comercial cu întreruperi minime ale activităților companiei.
 • Oferă o interfața de utilizare modernă care va crește productivitatea prin scutirea timpului de lucru aferent operării.
 • Va sprijini luarea deciziilor manageriale pe baze unor informații inteligente oferite in timp real
 • Prin achiziția unui ERP, investiți in instrumente inovatoare, ușor de folosit, adoptați tehnici de afaceri moderne și îmbunătățiți randamentul afacerii.
 • Prin utilizarea unui ERP rămâneți în top într-un mediu de afaceri competițional și mereu schimbător.[necesită citare]
 • Compania dumneavoastră va avea de câștigat prin utilizarea aplicației, scutind resurse și timp și reducând costurile.[necesită citare]
 • Cu ajutorul unui ERP puteți obține rezultate măsurabile: atribuțiile dumneavoastră sunt îndeplinite cu minim 40% mai repede decât timpul necesar altor sisteme.[necesită citare]
 • Activitățile vor fi executate într-un mod mai rapid și mai liniștit ca rezultat al utilizării interfeței ușor de accesat, mecanismelor încorporate pentru planificarea activităților și pentru funcționalitatea și controlul fluxului de lucru.
 • Informația va fi prezentata într-un format gata de utilizat, conform necesitaților personalului care utilizează aplicația. Soluția ERP înglobează de asemenea și scenarii de business intelligence gata de utilizat. Prin urmare, și aspectele problematice dar și posibilitățile de dezvoltare vor fi mai ușor de identificat și de acționat asupra lor.
 • Activitatea dumneavoastră comerciala va dobândi flexibilitatea și energia necesară în vederea utilizării pe deplin a activității și va crește.
 • Comunicarea între companie și clienți va deveni mai rapida și mai eficientă.[necesită citare]

Furnizori ERP în România:

Conform Pierre Audoin Consulatants, firmă cu capital privat specializată în cercetare de piață și consultanță pentru piața de software și servicii IT&C, topul jucătorilor pe piața soluțiilor ERP din România include nume precum Oracle, SAP, IBM, Microsoft, Transart, Senior Software etc.[necesită citare]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Anderegg, Travis, MRP/MRPII/ERP/ERM - Confusting Terms and Definitions for a Murkey Alphabet Soup, http://www.wlug.org.nz/EnterpriseSpeak. Retrieved on 25 October 2007
 2. ^ ERP history and ERP Background information on how it all began
 3. ^ Marianne Bradford, ERP Modern: Alegerea, implementarea & utilizarea sistemelor informatice de business, https://erpmodern.pluriva.com/
 4. ^ https://crmistii.com/2018/11/06/erp-si-crm-diferente/
 5. ^ Marianne Bradford, ERP Modern: Alegerea, implementarea & utilizarea sistemelor informatice de business, https://erpmodern.pluriva.com/