Planeta Moldova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Planeta Moldova este un grup umoristic format în România și compus din Mitoș Micleușanu (n.1972) și Florin Braghiș (n.1978), cetățeni ai Republicii Moldova. Grupul este cunoscut pentru ironia și sarcasmul său, cât și pentru scenetele, animațiile și muzica în care se folosește uneori o limbă moldovenească rusificată și deseori limbaj necenzurat. Grupul a început cu un sit adresat moldovenilor, dar a avut succes mai ales în România. În 2004, un CD cu scenete, intitulat "Planeta Moldova", a fost lansat la casa de discuri Roton, iar în anii urmatori, mai multe filme de scurt-metraj experimentale.

În 2006, grupul a prezentat un serial de comedie pe TVR2. Serialul era compus din scenete umoristice, filmate pe un fundal desenat cu inserțiuni de animație din care fac parte scenetele: Conspirația, Crize, Bătaie De Joc, Ruleta Electorală și altele.

Din 23 septembrie 2006, pe TVR2, Planeta Moldova prezinta proiectul "Planeta România". Emisiunea este o conversație între cei doi membri ai trupei pe orice temă - discuții filozofice, sofiste, absurde, care deseori se transformă în animație. Planeta Moldova are în repertoriul său aproximativ 240 de înregistrări audio în care sunt abordate teme diverse, cum ar fi: Abuzul de droguri și alcool ("Marazmuri 2", "S-ul", "Astral"), violența în familie ("Liuba si Kolea", "Marazmuri 1"), traficul de ființe umane ("Balerina"), critică adresată politicienilor("Viitorul Natiunii", "Bufnita 1"), sărăcia ("Sanatate Inainte De Toate: Moldanium 1;2"), problema limbii române din Republica Moldova ("Limba De Stat", "Limbajul", "Legamant 2;3"), motive patriotice și istorice ("Imnul", "Invidia", "Legamant 1"), viciile oamenilor sau doar marazmuri ("Intre 4 Scanduri", "Astral", "Frigiderele Doina"). Din cele mai cunoscute lucrări ale Planeta Moldova fac parte: "Alimentara", "Cana Cu Apă", "Portugalia", "Pi*don", "Chirurgie", "Invidia", "Valera".

Mitoș Micleușanu este un artist polivalent, pictor, muzician și scriitor. În 1999 a publicat cartea "Amokalipsis" la editura "Ideea Design & Print", apoi "Organismecanisme" este publicată în 2002 la editura "Ziua", în 2004 apare cartea "Tuba Mirum" la editura "Pontica", iar în 2008 la lumina tiparului iese cartea "Kasa Poporului" la editura "Polirom". Despre ultimul roman publicat, autorul afirmă: „Kasa Poporului este o carte patologică despre un sistem patologic, o scriere alienată, perversă, crudă și sinistră, așa cum nu ne place, dar așa cum suntem undeva în adâncul nostru, atâta timp cât rezistăm într-o lume unde aceste calități fac legea!“

În 2010, la editura "Cartier", apare cartea scrisă în comun de către Florin Braghiș și Mitoș Micleușanu - "Nekrotitanium", scrisă în genul "Cyberpunk moldovenesc". Ilustrațiile au fost realizate de Roman Tolici. „Romanul lui Mitoș Micleușanu și al lui Florin Braghiș numit Nekrotitanium pune în discuție prejudecata că Republica Moldova ar fi un târâm al nesiguranței și criminalității, în care oamenii sunt impulsivi, agresivi și imprevizibili. Personajele acestei cărți sunt alăptate cu votcă și nu cu lapte, ele vomită când beau din greșeală apă, sunt zvântate în bătăi de părinți, sunt violente și crude, ucid și sunt ucise cu sânge rece, lăsând sau îngroșând grămezile de cadavre din jur, indiferent că acest lucru se întâmplă la praznice unde lumea a mâncat chifteluțe de porc bolnav sau pe câmp unde sunt călcate de buldozere. Pentru că numărul crimelor pe metru pătrat depășește limitele până și celei mai bogate imaginații, acest lucru ne face să credem că autorii romanului au încercat să deconstruiască prejudecata că anume asta e adevărata imagine a Republicii Moldova.” (Dumitru Crudu).

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]