Planeta Moldova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Planeta Moldova este un grup umoristic format în România și compus din Mitoș Micleușanu (născut în 1972) și Florin Braghiș (născut în 1978), cetățeni ai Republicii Moldova. Grupul este cunoscut pentru ironia și sarcasmul său, cât și pentru scenetele, animațiile și muzica în care se folosește uneori o „limbă moldovenească” rusificată și deseori limbaj necenzurat. Grupul a început cu un sit adresat moldovenilor, dar a avut succes mai ales în România. În 2004, un CD cu scenete, intitulat „Planeta Moldova” a fost lansat la casa de discuri Roton, iar în anii următori, mai multe filme de scurt-metraj experimentale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Planeta Moldova a debutat pe Internet in Iulie 2003, cu site-ul http://planetamoldova.net, care ofera o multitudine de scenete audio, cantece si animatii. La scurt timp dupa lansare, site-ul a devenit un fenomen underground pe Internet, iar scenetele umoristice si animatiile au fost copiate si raspandite de catre fani, patrunzand astfel in cultura main stream, fapt care a atras atentia multor posturi de radio si televiziuni, creatorii aparand in diverse emisiuni de divertisment atat la radio cat si la TV. In 2005 grupul si-a facut debutul la Radio Guerilla, producand o serie de scenete scurte axate mai mult pe realitatea cotidiana din Romania.

În 2006, grupul a prezentat un serial de comedie pe TVR2. Serialul era compus din scenete umoristice, filmate pe un fundal desenat cu inserțiuni de animație din care fac parte scenetele: Conspirația, Crize, Bătaie De Joc, Ruleta Electorală și altele.

Din 23 septembrie 2006, pe TVR2, Planeta Moldova a prezentat proiectul „Planeta România”. Emisiunea era o conversație între cei doi membri ai trupei pe orice temă - filozofice, sofiste, absurde, care deseori se transformă în animație.

Planeta Moldova are în repertoriul său aproximativ 240 de înregistrări audio în care sunt abordate teme diverse, cum ar fi: abuzul de droguri și alcool („Marazmuri 2”, „S-ul”, „Astral”), violența în familie („Liuba si Kolea”, „Marazmuri 1”), traficul de carne vie („Balerina”), critică adresată politicienilor („Viitorul Natiunii”, „Bufnita 1”), sărăcia („Sănătate Înainte De Toate: Moldanium 1;2”), problema limbii române din Republica Moldova („Limba De Stat”, „Limbajul”, „Legământ 2;3”), motive patriotice și istorice („Imnul”, „Invidia”, „Legământ 1”), viciile oamenilor sau doar marazmuri („Între 4 Scânduri”, „Astral”, „Frigiderele Doina”). Din cele mai cunoscute lucrări ale Planeta Moldova fac parte: „Alimentara”, „Cana Cu Apă”, „Portugalia”, „Pi*don”, „Chirurgie”, „Invidia”, „Valera”.

În anul 2010, la editura Cartier apare cartea scrisă în comun de către Florin Braghiș și Mitoș Micleușanu - „Nekrotitanium”, scrisă în genul „Cyberpunk moldovenesc”. Ilustrațiile au fost realizate de Roman Tolici. „Romanul lui Mitoș Micleușanu și al lui Florin Braghiș numit Nekrotitanium pune în discuție prejudecata că Republica Moldova ar fi un târâm al nesiguranței și criminalității, în care oamenii sunt impulsivi, agresivi și imprevizibili. Personajele acestei cărți sunt alăptate cu votcă și nu cu lapte, ele vomită când beau din greșeală apă, sunt zvântate în bătăi de părinți, sunt violente și crude, ucid și sunt ucise cu sânge rece, lăsând sau îngroșând grămezile de cadavre din jur, indiferent că acest lucru se întâmplă la praznice unde lumea a mâncat chifteluțe de porc bolnav sau pe câmp unde sunt călcate de buldozere. Pentru că numărul crimelor pe metru pătrat depășește limitele până și celei mai bogate imaginații, acest lucru ne face să credem că autorii romanului au încercat să deconstruiască prejudecata că anume asta e adevărata imagine a Republicii Moldova.” (Dumitru Crudu).

In anul 2018, site-ul http://planetamoldova.net/ a fost relansat, continand colectia completa a grupului - scenete audio, video, scurt metraje, animatii si texte.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]