48°51′56″N 2°19′16″E (Place de la Concorde) / 48.86556°N 2.32111°E

Place de la Concorde

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Place de la Concorde

Place de la Concorde (Piața Concordiei) este una din cele mai mari piețe ale Parisului, cu o suprafață de 8.64 hectare. Situată în arondismentul 8, separă Palatul Bourbon (sediul Adunării Naționale) de Biserica Madeleine din Paris, iar Grădinile Tuileries de Champs-Élysées. De-a lungul pieței se află două clădiri gemene de pe ambele părți ale Rue Royale, care găzduiesc, o parte, Palatul Crillon, Palatul Plessis-Bellière (sediu al Automobile Club de France) și Palatul Coislin și, cealaltă, Palatul Marinei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Proiectul lui Gabriel

În anul 1747 municipalitatea din Paris a fost autorizată să ridice o statuie ecvestră din bronz a Regelui Ludovic al XV-lea și să construiască o piață pentru expunerea acesteia. A publicat o cerere de propuneri în 1748.[1] Printre cele peste 60 de proiecte, regele a ales esplanada din Podul Turnant, un pod de lemn lângă Palatul Tuileries, dar nu a fost convins de planurile propuse. După ce un al doilea concurs a eșuat în 1753, el i-a cerut primului său arhitect, Ange-Jacques Gabriel, să ofere o sinteză a celor mai bune propuneri. Construcția a început în 1758. Statuia ecvestră, realizată de Edme Bouchardon și terminată de Jean-Baptiste Pigalle după moartea acestuia, a fost inaugurată la 20 iulie 1763. Piața Ludovic al XV-lea, așa cum se numește în momentul respectiv, a fost terminată în anul 1772.[1] Era un octogon înconjurat de gropi și balustrade, cu pavilioane în colțuri.

În anul 1792, în timpul Revoluției franceze, statuia lui Ludovic al XV-lea a fost demolată și înlocuită cu o statuie alegorică din ghips a Libertății, realizată de François-Frédéric Lemot.[1] O ghilotină a fost instalată în centrul pieței, redenumită „Piața Revoluției”. Printre cei 1119 oameni decapitați în locul respectiv s-au numărat Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta, Philippe Égalité și Madame du Barry. În 1795, după sfârșitul Terorii Iacobine, piața a fost redenumită „Piața Concordiei”.

În anul 1831 viceregele Egiptului Muhammad Ali i-a oferit regelui Ludovic-Filip două obeliscuri din Templul din Luxor. S-a luat decizia să ridice unul dintre cele două în centrul pieței pentru a înlocui statuia Libertății, înlăturată în timpul Consulatului. Ridicarea obeliscului, o realizare remarcabilă din punct de vedere tehnic, a fost realizată la 25 octombrie 1836 în prezența a peste 200.000 oameni. Cu această ocazie, arhitectul Jacques Ignace Hittorff a reamenajat piața: a umplut gropile, a creat două fântâni de pe ambele părți ale obeliscului și a ridicat statui alegorice ale regiunilor Franței pe pavilioanele lui Gabriel.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Jean-Marie Pérouse de Montclos, ed. (). „Concorde”. Le Guide du patrimoine : Paris. Paris: Hachette. pp. 174–179. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Place de la Concorde