Piotr Dulski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piotr Dulski
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Orhei, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (76 de ani) Modificați la Wikidata
Kazan, RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
ÎnmormântatArskoe kladbișce[*][[Arskoe kladbișce (cemetery in Kazan, Tatarstan, Russia)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiepedagog[*]
istoric de artă
museum professional[*][[museum professional (occupation)|​]]
editor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiKazanskoe hudojestvennoe ucilișce[*][[Kazanskoe hudojestvennoe ucilișce (educational institution in Qazan, Tatarstan)|​]]  Modificați la Wikidata

Piotr Dulski (în rusă Пётр Дульский; n. , Orhei, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Kazan, RSFS Rusă, URSS) a fost un critic de artă, lucrător de muzeu, editor și profesor țarist rus și sovietic. Este considerat drept întemeietorul studiului istoriei artei din Kazan.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în orașul Orhei (acum oraș și centru raional din Republica Moldova) din ținutul Orhei, gubernia Basarabia (Imperiul Rus). În 1889 a intrat la primul gimnaziu din Chișinău, apoi și-a continuat educația la școala de desen din Odesa.

În anii 1904-1911 a locuit în orașul Slobodskoi, unde a fost profesor de desen la o școală reală locală. În 1911 s-a mutat la Kazan și a locuit în acest oraș pentru tot restul vieții.[1]

Perioada inițială a operei sale este în principal asociată cu studiul aspectului arhitectural și artistic al Kazanului și studiul celor mai semnificative monumente de arhitectură, pictură, grafică.

În 1917-1920 a participat activ la construcția muzeelor, organizarea înregistrării și protecției monumentelor. A publicat numeroase lucrări despre istoria artei.

Din 1930, a predat la diferite institute din Kazan. A participat activ la crearea Uniunii Artiștilor din RASS Tătară, RSFS Rusă, în 1936-1938 a fost primul său președinte.[2]

A luat parte la crearea revistei Казанский музейный вестник („Buletinul Muzeului Kazan”), apoi al revistei Казанский библиофил („Bibliofilul de Kazan”), dedicată problemelor cărților și graficii moderne (1921-1923), singura. Au fost publicate patru numere în total.

A murit pe 8 martie 1956, a fost înmormântat la cimitirul Arsk din Kazan.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Дульский П. М. Графика сатирических журналов 1905-1906 г.г.. — Казань, 1922. — 104 с. — 2000 экз.
  • 8Дульский П. М., Мексин Я. П. Иллюстрация в детской книге. — Казань, 1925.