Pilsner (bere)

Pilsner (de asemenea, pilsener sau pur și simplu pils) este un tip de bere lager. Își ia numele de la orașul ceh Pilsen, unde a fost produsă pentru prima dată în 1842 de berarul bavarez Josef Groll.[1] Primul lager blond din lume, originalul Pilsner Urquell,[2] este produs și astăzi.

Istoric[modificare | modificare sursă]
Orașul Pilsen a început să producă bere în 1295, dar până la mijlocul anilor 1840 majoritatea berilor boemiene au fost fermentate. Gustul și standardele de calitate variau adesea, iar în 1838 consumatorii au aruncat butoaie întregi pentru a-și arăta nemulțumirea.[3] Oficialii din Pilsen au fondat o fabrică de bere din oraș în 1839, numită Měšťanský pivovar Plzeň (germană Bürger-Brauerei, engleză Citizens' Brewery, română Berăria Cetățenilor - acum Pilsner Urquell), care urma să producă bere în stilul pionier bavarez.[4] Berarii începuseră să învechească berea obținută cu drojdii care fermentau răcoros în peșteri (lager, din germană gelagert [păstrat]), care a îmbunătățit claritatea și perioada de valabilitate a berii. O parte din această cercetare a beneficiat de cunoștințele expuse deja într-o carte (tipărită în limba germană în 1794, în cehă în 1799), scrisă de producătorul František Ondřej Poupě (germană Franz Andreas Paupie) (1753-1805) din Brno.[5]
Fabrica de bere Pilsen l-a recrutat pe berarul bavarez Josef Groll (1813-1887), care, folosind specificul ingredientelor locale și malțul albicios, a prezentat primul său lot de Lager pal pe 05 octombrie 1842. Combinația de apă remarcabil de moale a lui Pilsen, hameii nobili locali de la Saaz din Žatec din apropiere, malț mai strălucit preparat de tehnologia britanică și păstrarea în stilul bavarez (berea fermentată în partea de jos, după cum era denumită la acea vreme) a produs o bere clară și aurie. Rețeta a fost considerată ca o senzație și a luat avânt foarte repede.
Contractul lui Groll cu fabrica de bere s-a încheiat în 1845. El s-a întors la Vilshofen și, ulterior, a moștenit fabrica de bere a tatălui său. Fabrica de bere Groll nu mai există. O parte din bere a fost însă achiziționată de Wolferstetter, o altă fabrică de bere de la Vilshofen, care mai produce un Josef Groll Pils. Apariția unei producții eficiente de sticlă în Europa în același timp, a scăzut prețurile sticlei. Aceasta a permis populației să achiziționeze pentru prima dată vase de băut din sticlă. Aceste foste articole de lux au prezentat claritatea aurie plăcută a berii, influențând și mai mult diseminarea rapidă a Pilsner.
În 1853 berea era disponibilă în 35 de pub-uri din Praga. În 1856 a ajuns la Viena și în 1862 la Paris. Îmbunătățirea transportului și a comunicațiilor a însemnat, de asemenea, că această nouă bere a fost curând disponibilă în toată Europa, iar stilul de bere Pilsner a fost curând imitat pe scară largă. În 1859, Pilsner Bier a fost înregistrat ca nume de marcă la Camera de Comerț din Pilsen. În 1898 marca Pilsner Urquell a fost creată pentru a pune accentul pe fabrica de bere originală (Urquell, însemnând „fântână originală”, echivalentul englez ar fi probabil „berea prototip Pilsener”).
Evoluții moderne[modificare | modificare sursă]
Introducerea în Germania a frigiderului modern de către Carl von Linde la sfârșitul secolului 19 a eliminat nevoia de depozitare a berii în peșteri, permițând prepararea berii care fermentează rece în multe locații noi.[6] Până în 1993, fabrica de bere Pilsner Urquell a fermentat berea folosind butoaie deschise în beciurile de sub berărie. Aceasta s-a schimbat în 1993 odată cu utilizarea rezervoarelor cilindrice mari. Mostre mici sunt încă preparate într-un mod tradițional pentru comparațiile gustative.
Un lager pal modern, denumit Pilsner, poate avea o culoare foarte ușoară, clară, de la palid până la galben auriu, cu diferite niveluri de aromă și hamei. Puterea alcoolică a berilor denumită Pilsner variază, dar este de obicei în jur de 4,5% -5% (în funcție de volum). Există categorii precum „Pilsner în stil european” la competiții de bere, cum ar fi World Beer Cup. Lagerele în stil Pilsen sunt comercializate la nivel internațional de numeroase berării mici și conglomerate mai mari.
- Pilsner în stil german
- Beck's, Bitburger, Flensburger, Fürstenberg, Holsten, Jever, König, Krombacher, Radeberger, St. Pauli Girl, Veltins, Warsteiner, Wernesgrüner
- Pilsner în stil ceh
- Auriu, plin de culori, cu o spumozitate ridicată și o aromă mai ușoară - Budějovický (Budweiser), Gambrinus, Kozel, Pilsner Urquell, Radegast, Staropramen, Svijany
- Pilsner în stil european
- Are un gust ușor dulce - olandez: Amstel, Grolsch, Heineken[7] sau belgian: Jupiler, Stella Artois[8]
Note[modificare | modificare sursă]
- ^ Jackson, Michael. „Prague: twinned with Burton-upon-Trent”. The Beer Hunter. Accesat în .
- ^ German Beer Institute, PILS Arhivat în , la Wayback Machine.
- ^ Oliver, Garrett (). Oxford Companion to Beer. Oxford University Press. p. 960. ISBN 978-0195367133.
- ^ „Plzeňský Prazdroj, a. s”. www.prazdroj.cz. Accesat în .
- ^ Basařová G.: Der legendäre böhmische Brauer František Ondřej Poupě (Franz Andreas Paupie) 1753–1805. Jahrbuch 2003 Gesellschaft für die Geschichte und Bibliographie des Brauwesens E.V. (GGB), (2003) 1, 128–146.
- ^ "Altbier im Alltag" by Genno Fonk, 1999, p. 11
- ^ „Heineken bier - Pils gebrouwen door Heineken Brouwerij”. www.biernet.nl.
- ^ „Michael Jackson's Beer Hunter - Belgium's Great Beers”. www.beerhunter.com.