Pierre Bodard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pierre Bodard
Date personale
Născut[2][3] Modificați la Wikidata
Bordeaux, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (56 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiAcademia Franceză din Roma[1]  Modificați la Wikidata
PremiiPrix de Rome  Modificați la Wikidata
Floră tropicală

Pierre Bodard (n. , Bordeaux, Franța – d. , Paris, Franța) a fost un pictor francez, cunoscut mai ales pentru scenele sale care descriu Indiile de Vest.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Și-a început studiile la Școala de Arte Frumoase din Bordeaux cu Paul François Quinsac⁠(d) și a continuat la École des Beaux-Arts cu Gabriel Ferrier. În 1909, a primit Prix de Rome pentru reprezentarea lui Ceres salvând viața unui copil.[4] În timp ce se afla la Academia Franceză din Roma, a studiat cu Carolus-Duran⁠(d) și Paul-Albert Besnard⁠(d). De la Roma a călătorit prin Marea Mediterană vizitând Africa de Nord, Grecia, Turcia și Spania; în tot acest timp a făcut schițe și a pictat.

A fost mobilizat în 1915, staționat în Martinica[4] și s-a căsătorit la Fort-de-France. Drept urmare, nu s-a întors la Paris până în 1920. A rămas atașat emoțional de insulă pentru tot restul vieții și a fost un participant activ la evenimente și expoziții legate de „Outre Mer”, în special la Expoziția Colonială de la Paris din 1931.

A fost asociat al Societății Artiștilor Francezi și a expus în mod regulat la Salon⁠(d) din 1908 până în 1932. Pe lângă picturile sale din Indiile de Vest, a creat scene din Țara Bascilor. După mulți ani ca pictor de istorie și gen, s-a concentrat treptat pe pictura orientalistă și marină, precum și pe portrete.

În 1921, a fost numit oficial „Peintre de la Marine⁠(d)”.[4] Cinci ani mai târziu, a fost distins cu Ordinul Palmelor Academice (Palma de argint). În 1933, a primit palma de aur.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ AGORHA, accesat în  
  2. ^ a b c d Pierre Bodard, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  3. ^ a b c d Pierre BODARD, Le Delarge 
  4. ^ a b c Biographical notes @ Univers des Arts.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Pierre Bodard la Wikimedia Commons