Pictura populară "Dong Ho"

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Đám cưới chuột (Rat's wedding), a popular example of Pictura populară “Dong Ho”.

Pictura populară „Dong Ho” (în vietnameză Tranh Đông Hồ or Tranh làng Hồ), numele complet Dong Ho pictura gravură în lemn (Tranh khắc gỗ dân gian Đông Hồ) este o linie de pictură populară vietnameză originară din satul Dong Ho (comuna Song Hồ, districtul Thuận Thành din provincia Bắc Ninh din Vietnam).


Tematică[modificare | modificare sursă]

Pictura Dong Ho este considerată o reflectare importantă a valorii estetice tradiționale, a filosofiei sociale și a dorințelor oamenilor. Temele tradiționale ale picturii Dong Ho sunt semne de noroc, figuri istorice, alegorii populare, povești populare și comentarii social-moralizatoare. Elemente ale vieții de zi cu zi sunt bine integrate în picturi, Dong Ho exprimând cu fidelitate gândurile și dorințele oamenilor.

Tematică Picture
Spirit Ngũ sự, douăsprezece semne ale zodiacului
Urări de bine noroc Lợn đàn (porc corpolent cu purcei sugari), Gà đàn (găină înconjurat de pui), Cá chép (crap)
Figuri mitice și istorice Bà Triệu, Hai Bà Trưng, Quang Trung, Thánh Gióng
Alegorii populare și povești populare Truyện Kiều, Thạch Sanh, Thầy đồ Cóc (Savant confucianist în formă de o broască), Đám cưới chuột (nunta sobolan)
Activități sociale și comentarii Đánh ghen (Scenă de gelozie), Hứng dừa (Scene de capturare nuci de cocos), Đấu vật (Scena de wrestling), Chăn trâu thổi sáo (Băiat așezat pe un bivol și joc flaut)

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Mai jos sunt câteva exemple:

Realizarea picturilor[modificare | modificare sursă]

În imprimarea imaginilor, meșteșugarii Dong Ho folosesc un tip special de hârtie numită hârtie "điệp" ("giấy điệp " sau "giấy dó " - în vietnameză ). Scoarța de copac "dó" se înmoaie în apă timp de câteva luni, apoi se amestecă cu pulberi de scoici (sò điệp), de unde vine și numelui lucrării, și orez lipicios pentru a face coli de hârtie. Mulțumită amestecului de scoici și orez lipicios, hârtia điệp dispune de un fundal exotic strălucitor și este capabilă să conserve culorile foarte bine. Culorile vopselei folosite în imprimare sunt rafinate din diferite tipuri de materiale naturale, care sunt ușor de găsit în Vietnam. De exemplu, culoarea roșie este luată din pietriș roșu, în timp ce negrul vine de la cărbunele obținut din arderea frunzelor de bambus. În acest fel, pictura Dong Ho poate păstra culorile sale pentru o lungă perioadă de timp.

Culoare Origin[1][2]
Negru Frunze de bambus arse
Verde Frunze de Melaleuca leucadendra Cajuput
Albastru Cocleală
Chihlimbar Terebentină
Roșu Pulbere de pietrișuri roșu
Galben Anason
Alb Pulbere de coji de ouă

Ultima etapă în realizarea picturii Dong Ho este cea de imprimare; suportul de lemn este acoperit cu vopsea și presat pe o foaie de hârtie ca un timbru. Procesul este repetat cu diferite culori, până când meșterul este mulțumit de pictura obținută. Există gravuri în lemn, atent lucrate manual, astfel încât să poată fi conservate mai multe generații. În final imaginea este acoperită cu un strat de pastă de orez (hồ nếp) pentru a consolida durabilitatea hârtiei și a culorilor sale și apoi se usucă la soare. În trecut, ca să pregătească aceste lucrări pentru sărbătoarea Tet (Anul Nou vietnamez), meșteșugarii începeau procesul de realizare a acestor picturi cu șase sau șapte luni înainte.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite Vna0602
  2. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite Vietnamnet2202

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • vietnameză {{{1}}} Official website of the Pictura populară “Dong Ho” company, one of the few private companies making and selling authentic Pictura populară “Dong Ho”