Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Piaţa Mihai Vitezul cu statuia

Piața Mihai Viteazul este una dintre principalele piețe ale orașului Cluj-Napoca. Inițial piața se numea István Széchenyi, din 1919 numele i-a fost schimbat în Mihai Viteazu, în amintirea domnitorului care a înfăptuit prima unire a principatelor românești.[1]

În ultima parte a secolului XIX, aici a fost mutată piața de mărfuri a orașului și s-a construit o cale ferată destinată transportului de oameni și marfă care mergea până în această piață. După o serie de accidente calea ferată a fost desființată în 1902. În perioada anilor ’50 au fost construite o serie de blocuri, inclusiv cel cu fostul cinematograf Republica, actualul cinematograf Florin Piersic; acestora li s-a adăugat ulterior hala agroalimentară; o serie de case au fost demolate.

În centru se află Statuia lui Mihai Viteazu, înconjurată de un mic părculeț, sub care se intenționează construirea unei parcări subterane multietajate. În partea vestică, în zona intersecției cu strada George Barițiu, Regele Ferdinand și podul peste Someș, spre strada Horea, se află dispuse Palatul Széky și Palatul Berde.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Vezi și[modificare | modificare sursă]