Sari la conținut

Phyllis Schlafly

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Phyllis Schlafly
Date personale
Nume la nașterePhyllis McAlpin Stewart Modificați la Wikidata
Născută[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Saint Louis, Missouri, Missouri, SUA[1] Modificați la Wikidata
Decedată (92 de ani)[5][1][6][2] Modificați la Wikidata
Ladue⁠(d), Missouri, SUA[6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCalvary Cemetery[*][[Calvary Cemetery (Roman Catholic cemetery located in St. Louis, Missouri)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer pancreatic) Modificați la Wikidata
CopiiAndrew Schlafly Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică
catolicism[7] Modificați la Wikidata
Ocupațieprezentator de radio[*]
avocată
activist politic[*]
jurnalistă
scriitoare
politiciană
activist anti-avort[*]
jurist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materRadcliffe College[*][[Radcliffe College (women's college in Cambridge, Massachusetts (1879-1999))|​]]
Universitatea Washington din St. Louis[*]
Washington University School of Law[*][[Washington University School of Law (law school in Saint Louis, Missouri)|​]]  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Republican  Modificați la Wikidata
Prezență online

Phyllis Stewart Schlafly (/ˈʃlæfli/; născută Phyllis McAlpin Stewart; n. , Saint Louis, Missouri, Missouri, SUA – d. , Ladue⁠(d), Missouri, SUA) a fost o conservatoare și avocată americană. Aceasta era cunoscută pentru convingerile paleoconservatoare pe teme politice și sociale, militând împotriva mișcării feministe, drepturilor LGBT și avortului. De asemenea, a organizat o campanie împotriva ratificării amendamentului pentru drepturi egale⁠(d). Schlafly a fost la rândul ei criticată de politicienii moderați⁠(d) și liberali⁠(d) din cauza opiniilor sale despre sex, rolurile de gen, homosexualitate și alte teme sociale.

Peste trei milioane de exemplare ale cărții sale A Choice Not an Echo⁠(d) (1964), o critica a liderului republican Nelson Rockefeller, au fost vândute sau distribuite gratuit. Schlafly a fost redactat lucrări despre securitatea națională și s-a împotrivit acordurilor cu Uniunea Sovietică prin care se urmărea reglementarea anumitor categorii de arme⁠(d).[8] În 1972, Schlafly a fondat Eagle Forum⁠(d), un grup de lobbying paleoconservator, și a ocupat atât funcția de președinte, cât și de CEO până la moartea sa în 2016.

Schlafly s-a născut Phyllis McAlpin Stewart și a copilărit în St. Louis. În timpul Marii crize, tatăl ei, John Bruce Stewart, a rămas șomer pe termen lung, începând din 1932.[9] Mama sa, Odile Stewart (născută Dodge),[10] și-a reluat activitatea în calitate de bibliotecară și profesoară pentru a-și întreține familia. [11] Datorită ei, Phyllis a continuat să urmeze cursurile unei școli catolice pentru fete.[12] Aceasta a avut o soră mai mică, Odile Stewart (1930–2015). Phyllis a urmat studiile universitare și postuniversitare în cadrul Universității Washington din St. Louis⁠(d), respectiv la Colegiul Radcliffe⁠(d).

Străbunicul lui Schlafly, Stewart, un prezbiterian, a emigrat din Scoția în New York în 1851 și s-a stabilit în Michigan.[13] Bunicul acesteia, Andrew F. Stewart, a fost mecanic feroviar la Chesapeake & Ohio Railway⁠(d).[14] Tatăl lui Schlafly era mașinist și vânzător de echipamente industriale. A primit un brevet în 1944 pentru un motor rotativ⁠(d).[15]

 1. ^ a b c d e http://www.nytimes.com/2016/09/06/obituaries/phyllis-schlafly-conservative-leader-and-foe-of-era-dies-at-92.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b c d Phyllis Schlafly, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 3. ^ a b Phyllis Schlafly, SNAC, accesat în  
 4. ^ a b Phyllis Schlafly, Find a Grave, accesat în  
 5. ^ a b https://www.theguardian.com/us-news/2016/sep/06/phyllis-schlafly-outspoken-rightwing-activist-has-died-aged-92  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ a b c http://www.cnbc.com/2016/09/05/phyllis-schlafly-conservative-us-activist-who-opposed-era-dies-at-92.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ https://www.catholicnewsagency.com/news/34518/phyllis-schlafly-remembered-as-a-pro-life-inspiration  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ Chip Berlet and Matthew N. Lyons. 2000. Right-Wing Populism in America: Too Close for Comfort. New York: Guilford Press, p. 202.
 9. ^ Donald Critchlow, Founding Mother-Phyllis Schlafly and Grassroots Conservatism: A Woman's Crusade, p. 422.
 10. ^ „Phyllis Schlafly profile”. National Women's History Museum. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ Reed, Christopher (). „Phyllis Schlafly obituary”. The Guardian (în engleză). ISSN 0261-3077. Accesat în . 
 12. ^ Ehrenreich, pp. 152–153.
 13. ^ Profile of Andrew F. Stewart, in Men of West Virginia, Biographical Publishing Co., Chicago: 1903. pp. 157–158.
 14. ^ 1902–03 City Directory, Huntington, WV and 1910 Federal Census (Virginia), Alleghany County, Clifton Forge, ED126, Sheet 9A and note 1.
 15. ^ Carol Felsenthal, The sweetheart of the silent majority: the biography of Phyllis Schlafly (Doubleday, 1981).
 • Critchlow, Donald T. Phyllis Schlafly and Grassroots Conservatism: A Woman's Crusade Princeton University Press, 2005. 422 pp. ISBN 0-691-07002-4.
 • Ehrenreich, Barbara. 1983. The Hearts of Men: American Dreams and the Flight from Commitment New York: Anchor Books
 • Felsenthal, Carol. The Sweetheart of the Silent Majority: The Biography of Phyllis Schlafly (Doubleday, 1981). ISBN 0-89526-873-6.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]