Autofagie (Star Trek: Voyager)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Phage (Star Trek: Voyager))
Star Trek: Voyager
„Autofagie”
Nr. episoduluiSezonul 1
Episodul 5
Cod producție105  Modificați la Wikidata
Data difuzării6 februarie 1995
Durata46 min.
44 min.[1]  Modificați la Wikidata
Raport de aspect4:3[*]  Modificați la Wikidata
ActoriKate Mulgrew
Robert Beltran
Roxann Dawson[*]
Robert Duncan McNeill[*][[Robert Duncan McNeill (American actor and director)|​]]
Tim Russ[*][[Tim Russ (American actor)|​]]
Garrett Wang[*][[Garrett Wang (actor american)|​]]
Ethan Phillips
Robert Picardo
Jennifer Lien  Modificați la Wikidata
Ordinea episoadelor
← Precedentul Următorul →
Time and AgainThe Cloud
Lista episoadelor din Star Trek: Voyager

Autofagie[2] (titlu original: „Phage”) este al 5-lea episod din primul sezon al serialului TV american SF Star Trek: Voyager. A avut premiera la 6 februarie 1995 pe canalul UPN.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

O specie care recoltează organe, cunoscută sub numele de Vidiiani, fură plămânii talaxianului Neelix, lăsându-l să moară.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

O echipă de cercetare este teleportată într-o rețea de caverne dintr-un planetoid pentru a căuta depozite de dilitiu. În timpul cercetării, Neelix este atacat de un extraterestru nedetectat anterior și este lăsat într-o stare de șoc. El este teleportat direct către infirmeria navei, unde se descoperă că plămânii lui au fost teleportați din corpul său. Holograma medicală de urgență îl menține în viață, proiectând o pereche de plămâni holografici, folosind emițători holografici. Ca rezultat, Neelix trebuie să rămână absolut nemișcat, capabil doar să vorbească, pentru tot restul vieții sau până când plămânii lui adevărați sunt recuperați.

O altă misiune este organizată rapid pentru a-l găsi pe cel care l-a atacat și pentru a recupera plămânii lui Neelix. Se întorc pe planetoid și descoperă o instalație extraterestră cu o tehnologie sofisticată și ajung la concluzia că instalația este utilizată pentru a depozita material organic, în special organe respiratorii. Extratereștrii scapă de pe planetoid cu o navă, iar Voyager îi urmărește cu aceeași viteză. În cele din urmă, Voyager descoperă două forme de viață extraterestre la bordul navei, vidiieni, o rasă extraterestră care suferă de generații de o boală incurabilă numită Phage. Vidiienii recoltează organe de la alte rase pentru a le înlocui pe ale lor, în încercarea de a depăși degenerarea cauzată de boală. Ei preferă să recolteze de la morți, dar când situația o cere procedează ca în cazul lui Neelix.

Plămânii lui Neelix au fost deja transplantați într-unul dintre extratereștri, iar obligațiile etice ale căpitanului Kathryn Janeway o obligă să-i lase să plece, mai degrabă decât să-e condamne la moarte prin recuperarea plămânilor. Ca răspuns la clemența ei, extratereștrii se oferă să-l ajute pe Neelix și să ofere expertiza necesară pentru a efectua un transplant de la un alt membru al echipajului, o procedură pe care Holograma Medicală a considerat-o inițial imposibilă din cauza incompatibilității anatomice. Datorită tehnologiei medicale superioare a străinilor, Neelix primește un plămân donat de partenera sa, Kes.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Phage - Star Trek: Voyager (Season 1, Episode 5) - Apple TV (în engleză), accesat în  
  2. ^ https://www.netflix.com/ro/title/70158331[nefuncționalăarhivă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]