Fula (etnie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Peul)
Fula
Grupuri înrudite sau legate cultural
Fulani herdsmen[*][[Fulani herdsmen (nomadic people in West Africa)|​]]
Fula people of Sierra Leone[*][[Fula people of Sierra Leone |​]]
Fula people of Ghana[*][[Fula people of Ghana (An ethnic group in Ghana)|​]] Modificați la Wikidata

Populația fula  sau fulani sau fulany sau fulɓe (Fula:fulɓe; franceză Peul; Hausa:fulani sau hilani; portugheză fula; Wolof: Pël; Bambara: fulaw), cu un număr cuprins între 20 și 25 de milioane de oameni,[1] este unul dintre cele mai mari grupuri etnice din Sahel și Africa de Vest, dispersat în întreaga regiune. Fulanii, în mod tradițional, se crede că au rădăcini în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, și că mai târziu s-au amestecat cu localnicii din Africa de Vest. Ca grup etnic, ei sunt legați între ei prin limba fula, prin afilierea la Islam ,[2]prin istoria [3][4] și prin cultura comune.

O proporție semnificativă a fulanilor – o treime sau o valoare estimată la 7 - 8 milioane – sunt păstori, ceea ce face din ei grupul etnic cu cea mai mare comunitate pastorală nomadă din lume.[5]  Locuind în multe țări, ei trăiesc în principal în Africa de Vest și părțile nordice ale Africii Centrale, dar și în Ciad, Sudan și în regiunile de lângă Marea Roșie.[6]

Mulți fulani au fost luați captivi în America în secolele 16-19 , ca parte a comerțului cu sclavi. Ei au fost în mare măsură capturați din Senegal și Guineea, și cu un procent semnificativ din Mali și Camerun. Unii fulani faimoși luați ca sclavi au fost Bilali Muhammad, Ayuba Suleiman Diallo, Salih Bilali, Abdulrahman Ibrahim Ibn Sori, și Omar ibn Said. Se cunosc încă urmași de-ai lui Bilali Muhammad care locuiesc pe Sapelo Island, Georgia, Statele Unite ale Americii, și are descendenți chiar și în Arhipelag. Lucayan. Abdul-Rahman și multe alții, de asemenea, au mulți descendenți în America atât ca un rezultat al propriei lor destinații cât și ca o consecință a continuării comerțului cu "carne vie" din  Africa.

Fulanii sunt lideri în multe țări din Africa de Vest, printre aceștia se numără președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, președintele Senegalului, Macky Sall, președintele Gambiei, Adama Barrow, vice-președintele din Sierra Leone, Dr. Mohamed Juldeh Jalloh, și vice-președinte Gambiei, Fatoumata Tambajang.

Cuplu de fulani în costum popular

Nume[modificare | modificare sursă]

Un Bodaado (singularul pentru Wadaabe) - bărbat fula

Există multe nume (și grafii de nume), utilizate în alte limbi pentru a se referi la etnia fulɓe. Fulani din limba engleză este împrumutat din limba hausa.[7] Termenul limba fula, din grupul de limbi mandinga, este utilizat în limba engleză și scris, uneori, Fulah sau Fullah. Fula și fulani sunt frecvent utilizate în limba engleză, inclusiv în Africa. Francezii au împrumutat un termen din limba wolof: pël, care este scris: Peul, Peulh și chiar Peuhl. Mai recent, fulfulde / pulaar, care sunt termeni din limba fulɓe, care este un substantiv la plural (la singular: pullo) a fost anglicizat ca Fulbe,[8]. În portugheză sunt utilizați termenii fula sau futafula. Termenii Fallata, Fallatah sau Fellata sunt din limba kanuri, etnonime cu care fulanii sunt identificați în Sudan.

Distribuția geografică[modificare | modificare sursă]

Cel mai faimos exemplar de Artă rupestră, în Tassili n'Ajjer. Fulanii îl consideră ca prima atestare a poporului lor, acum 6000 de ani.
Fulanii au contribuit la formarea unor teocrații islamice și au condus multe state jihadiste, precum Imperiul Masina,  Imperiul Toucouleur(Futanke) sau Califatul Sokoto
O hartă a distribuției etniei fula. Verde inchis: un important grup etnic; mai deschis: semnificativ; foarte deschis: minor.[9]

Fulanii sunt împrăștiați pe scară largă, prin Sahel, de la Atlantic la Marea Roșie, în special în Africa de Vest. Țările în care acestea sunt prezenți includ Mauritania, Ghana, Senegal, Guineea, Gambia, Mali, Nigeria, Sierra Leone, Ghana, Burkina Faso, Guineea-Bissau, Camerun, Coasta de Fildeș, Niger, Ciad, Togo, Sudanul de Sud în Republica Centrafricană, Liberia, și în est până la Marea Roșie, în Sudan și Egipt. Cu excepția țărilor: Guineea,[10] Senegal, Mali, Burkina Faso și Niger, unde fulanii alcătuiesc cel mai mare grup etnic, fulanii sunt fie semnificativi, fie un grup etnic minoritar în aproape toate celelalte țări în care trăiesc. Mulți dintre ei vorbesc și limbile țărilor în care locuiesc, ceea ce face ca mulți fulani să fie bilingvi sau chiar trilingvi. Este vorba de limbi ca franceza, hausa, bambara, wolof și araba.

Concentrații majore de fulani există în Fouta-Djallon, zonă muntoasă a centrală Guineei centrale și de sud, în nordul Sierrei Leone; în pășunile savanelor Futa Tooro din Senegal și din sudul Mauritaniei; în zona deltei interioare a Nigerului - numită Massina, în Mali; și mai ales în regiunile din jurul Mopti și Nioro Du Sahel, în regiunea Kayes; așzările Borgu din Benin, Togo și Nigeria central-vestică; în nordul Burkinei Faso, în regiunea Sahel, provinciile Seno, Wadalan, și Soum; și suprafețele ocupate de Califatul Sokoto, care include ceea ce este acum Sudul Nigerului și Nigeria de Nord (Tahoua, Katsina, Sokoto, Statul Kebbi, Zinder, Bauchi, Diffa, Statul Yobe, Statul Gombe și, mai departe spre est, în valea râului Benue din nord-estul Nigeriei și nordul Camerunului).

Femeie fula cu o coafură traditională

Fulanii sedentari trăiesc în sate și orașe și au renunțat la viața nomadă complet, în favoarea uneia urbane.  Astăzi, orașe cu populație majoritară fula sunt: Labé, Pita, Mamou și Dalaba în Guineea, Kaedi, Matam și Podor în Senegal și Mauritania, Bandiagara, Mopti, Dori, Gorom-Gorom și Djibo în Mali și Burkina Faso, la cotul Nigerului, și Birnin Kebbi, Gombe, Yola, Jalingo, Mayo Belwa, Mubi, Maroua, Ngaoundere, Girei și Garoua în Camerun și Nigeria; în cele mai multe dintre aceste comunități, fulanii sunt de obicei percepuți ca o clasă conducătoare.

Principalele grupuri fula și varietățile dialectale
Fulbe Adamawa Estic Fulfulde

Adamawa (Fombinaare)

Fulbe Mbororo
Imagine indisponibilă Imagine indisponibilă
Fulani din Nigeria
Estic Fulfulde

Sokoto (Woylaare) & Adamawa (Fombinaare)

Fulbe Bagirmi Estic Fulfulde

Adamawa (Fombinaare) & Bagirmi

Fulbe Sokoto Estic Fulfulde

Sokoto (Woylaare)

Fulbe Gombe Estic Fulfulde

Sokoto (Woylaare) - Adamawa (Fombinaare) Tranzițional

Fulbe Borgu Central Fulfulde

Borgu & Western Niger (Jelgoore)

Fulbe Jelgooji Central Fulfulde

Western Niger (Jelgoore) & Massina (Massinakoore)

Fulbe Massina Central Fulfulde

Massina (Massinakoore)

Fulbe Nioro Vestic Pulaar - Fulfulde

Fuua Tooro - Massina (Massinakoore) Tranzițional

Fulbe Futa Jallon Vestic Pular

Fuuta Jallon

Fulbe Futa Tooro Vestic Pulaar

Fuuta Tooro

Fulbe Fuladu Vestic Pulaar - Pular

Fuuta Tooro - Fuuta Jallon Tranzițional

Istorie[modificare | modificare sursă]

Originile fulanilor sunt neclare, fiind propuse diverse teorii. [11] [12][13]  

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://books.google.com/books?id=JcDMrQEACAAJ%7Cyear=1996%7Cpublisher=Gale[nefuncțională] Group|
  2. ^ Anthony Appiah; Henry Louis Gates (). Encyclopedia of Africa. Oxford University Press. p. 495. ISBN 978-0-19-533770-9. 
  3. ^ Pat I. Ndukwe (), Fulani: (Cameroon, Mali, Nigeria) (în engleză), The Rosen Publishing Group, Inc 
  4. ^ =https://books.google.com/books?id=ISAuAgAAQBAJ
  5. ^ David Levinson (). „Fulani”. Encyclopedia of World Cultures: Africa and the Middle East, Volume 9. Gale Group. ISBN 978-0-8161-1808-3. , Quote: The Fulani form the largest pastoral nomadic group in the world. The Bororo'en are noted for the size of their cattle herds. In addition to fully nomadic groups, however, there are also semisedentary Fulani —Fulbe Laddi— who also farm, although they argue that they do so out of necessity, not choice.
  6. ^ Anthony Appiah; Henry Louis Gates (Jr.) (), Encyclopedia of Africa (în engleză), Oxford University Press 
  7. ^ The homonym "Fulani" is also used by the Manding peoples, being the diminutive form of the word Fula in their language (with suffix -ni), essentially meaning "little Fula".
  8. ^ The letter "ɓ" is an implosive b sound, which does not exist in English, so is replaced by "b." In the orthography for languages of Guinea (pre-1985), this sound was represented by bh, so one would have written Fulbhe instead of Fulɓe.
  9. ^ Mali: People & Society, Burkina Faso: People & Society, Guinea: People & Society, Senegal: People & Society, Niger: People & Society, CIA Factbook (2015)
  10. ^ Guinea la The World Factbook
  11. ^ Google Cărți, books.google.com 
  12. ^ Morel, E.D. (). Affairs of West Africa. London: William Heinemann. pp. 130–131, 140–142. 
  13. ^ Google Cărți, books.google.com