Peucetia viridans

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Peucetia viridans
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Araneomorphae
Familie: Oxyopidae
Gen: Peucetia
Specie: viridans
Nume binomial
Peucetia viridans
(Hentz, 1832)
Sinonime
Sphasus viridans
Clastes abbot
Clastes viridis
Clastes roseus
Oxyopes viridans
Sphasus poeyi
Peucetia thalassina
Peucetia aurora
Peucetia bibranchiata
Peucetia rubricapilla
Peucetia poeyi
Peucetia abboti

Peucetia viridans este un păianjen din familia Oxyopidae. Numele speciei - viridans, se traduce din latină - "a deveni verde". Acesta nu trebuie să fie confundat cu Peucetia viridana, o specie din India si Myanmar, sau Peucetia viridis din Spania și Africa. Culoarea corpului este verde. Lungimea corpului femelei este de 2,2 cm, a masculului 1,2 cm. Pe prosomă se găsesc pete roșii. Regiunea dintre ochi este acoperită cu perișori albi. Piciorele sunt verzi-gălbui, cu spini și pete negre. Acest păianjen este din puținele specii neveninoase. Totuși mușcătura lui poate fi dureroasă[1][2].
Femelele gestate își pot schimba culorea în funcție de culoarea mediului. Aceasta durează 16 zile[3]. Femelele construiesc un cocon cu diametru de 2 cm, în care depune 25 - 600 de ouă. Ea păzește coconul atăcând pe oricine care se apropie. Juveniili se eclozează după 2 săptămâni.

Femelă cu cocon

Peucetia viridans este un reglator eficient al unor dăunători culturilor agricole. El se hrănește cu multe specii de molii și larvele acestora. De exemplu: moliile de bumbac (Heliothis zea, Alabama agrillacea, moliile de varză (Trichoplusia ni). Cu toate acestea, el vâneză și unele insecte benefice (Apis mellifera).
Această specie este răspândită în Statele Unite, America Centrală, insulele Antile și Venezuela.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bush SP, Giem P, Vetter RS (). „Green lynx spider (Peucetia viridans) envenomation”. American Journal of Emergency Medicine. 18 (1): 64–6. doi:10.1016/S0735-6757(00)90052-4. PMID 10674536. 
  2. ^ Williams, Dan. „Green Lynx Spider”. Survive Outdoors.com. Survive Outdoors, Inc. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Oxford GS, Gillespie RG (). „Evolution and ecology of spider coloration”. Annual Review of Entomology. 43: 619–43. doi:10.1146/annurev.ento.43.1.619. PMID 15012400. 


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Peucetia viridans