Petrunea, Glodeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Petrunea
—  Sat  —
Petrunea se află în Moldova
Petrunea
Petrunea
Petrunea (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°44′51″N 27°34′47″E ({{PAGENAME}}) / 47.74750°N 27.57972°E

Țară Republica Moldova
RaionGlodeni
Atestare documentară1920

Guvernare
 - PrimarIurie Nastas (PDCM[1], 2023)

Altitudine167 m.d.m.
Altitudine maximă126 m.d.m.
Altitudine minimă28 m.d.m.

Populație (2014)= [2]
 - Total2,015 locuitori

Cod poștalMD-4929
Prefix telefonic249

Prezență online

Petrunea este un sat din raionul Glodeni, Republica Moldova.

Teritoriul și poziția fizico-geografică[modificare | modificare sursă]

Este un sat (comună) din raionul Glodeni. Este situat în apropierea orașului Glodeni la o distanță de 5 km de acesta. Petrunea este localizată în apropiere de centrul geografic al Europei.[necesită citare] Localitatea ocupă o suprafață de 822 km², fiind cea mai întinsă din cele 32 localități ale raionului Glodeni.

Se învecinează la vest cu Limbenii Vechi și Limbenii Noi, la nord cu orașul Glodeni și la sud-est cu Iabloana.

Petrunea este situată în zona climatică temperată. Această poziție determină caracterul climei, cu alternarea celor patru anotimpuri și ritmicitatea corespunzătoare a unor activități umane. La rândul său clima condiționează formarea zonelor naturale de silvostepă și stepă. ora oficială este cu două ore mai timpurie decât ora de Greenwich (UTC+2). Poziția geografică a satului față de marile unități geografice se caracterizează prin localizarea în sud-vestul Câmpiei Moldovei de Nord în apropiere relativă de Marea Neagră și de Munții Carpați, care influențează semnificativ natura teritoriului. Munții Carpați modifică într-o anumită măsură deplasarea și caracterul maselor de aer dinspre vest și nord-vest și determină creșterea cantității de precipitații atmosferice.

Deschiderea Câmpiei Europei de Est determină pătrunderea liberă a maselor de aer cald dinspre sud iar dinspre nord a aerului arctic rece. Îndepărtarea de Oceanul Atlantic la aproximativ 2.000-2.800 km determină o influență oceanică mai redusă decât în Europa de Vest. De pe Atlantic vin mase de aer oceanic umed, iar de pe Marea Mediterană aer cald și umed.

O particularitate a poziției constă în faptul că Petrunea se află la contactul a trei zone geografice, central-europeană cu păduri de foioase, eurasiatică de stepă și silvostepă și mediteraneană de vegetație xerofită cu frunză aspră. Această circumstanță determină diversitatea lumii organice și a solurilor.

Administrație și politică[modificare | modificare sursă]

Componența Consiliului local Petrunea (11 consilieri), ales la 5 noiembrie 2023,[3] este următoarea:

  Partid Consilieri Componență
  Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei 7              
  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 2              
  Candidat independent OLEG TIMCU 1              
  Partidul Acțiune și Solidaritate 1              

Relief[modificare | modificare sursă]

Petrunea este plasată pe Câmpia Prutului de Mijloc. Alunecările de teren se manifestă în partea de sud-est a satului și în sud vest și ocupă suprafețe considerabile, afectând intensiv terenurile agricole, construcțiile din localitate și căile de transport. Relieful este reprezentat de diverse unități de relief.

Social[modificare | modificare sursă]

Populația satului Petrunea în anul 2004[4] era de 2.190 persoane: 2.157 moldoveni/români, 22 de ucraineni, 9 ruși și 2 persoane cu etnie nedeclarată. Mișcările demografice și migratorii au influențat considerabil structura de vârstă a populației: se înregistrează o tendință stabilă de îmbătrânire cauzată de scăderea ratei creșterii naturale, la rândul său cauzată de înrăutățirea situației social-economice în sat și nivelului scăzut de trai al familiilor. La recensământul din 2014, s-au înregistrat 2.015 locuitori.

Sistemul de învățământ din Petrunea este prezentat de o instituție preșcolară cu o capacitate de 300 locuri, cât și un liceu, în care studiază 380 de elevi și activează 40 de pedagogi.

Instituții[modificare | modificare sursă]

Satul deține: un gimnaziu, o grădiniță, Casă de cultură, Muzeu de istorie și etnografie, oficiu poștal, biserică creștin-ortodoxă. Primăria se afla în centrul satului.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Alegerea Primarului Local. 05.11.2023. Circumscripția electorală sătească Petrunea”. Comisia Electorală Centrală. . Accesat în . 
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
  3. ^ „Alegerea Consiliului Local. 05.11.2023. Circumscripția electorală sătească Petrunea”. Comisia Electorală Centrală. . Accesat în . 
  4. ^ Recensământul populației din 2004. Caracteristici demografice, naționale, lingvistice, culturale statistica.md