Pervitin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Pervitin® este unul din drogurile psihostimulente produse, din anul 1938, de firma germană Temmler, din Berlin, pe bază de Metamfetamină care a fost utilizat în timpul celui de al doilea război mondial (aceeași substanță este cunoscută în engleză ca amfetamină).

Utilizare în război[modificare | modificare sursă]

Drogul a fost folosit mai ales în timpul „Războiului Fulger” contra Poloniei și Franței între anii 1939 / 1940. Forma de prezentare fiind sub formă de ciocolată ("Panzerschokolade") sau sub formă de tablete ("Stuka-Tabletten", numite și "Hermann-Göring-Pille"), având rolul de a reduce senzația de teamă și a crește capacitatea de concentrare, determinând o stare de încredere în sine, dorinta de a asuma riscuri și, în același timp, reducând sensibilitatea la durere.

Heinrich Böll, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1972, pe când era pe front, a cerut de mai multe ori în scrisorile adresate părinților ca aceștia să-i trimită pervitin.

Numai în perioada dintre luna aprilie și iunie 1940 au fost distribuite „Wehrmacht”-ului și aviației „ Luftwaffe” peste 35 milioane tablete de pervitin. Abia după intervenția, în anul 1941, a lui Leonardo Conti care era pe atunci ministrul sănătății ("Reichsgesundheitsführer") medicamenul pervitin nu s-a mai distribuit liber ci pe rețetă.

Nanga-Parbat

Efect[modificare | modificare sursă]

Este un drog stimulant, care duce la dependență și la creșterea permanentă a necesarului. Combate senzațiile de oboseală, de foame, de durerere, duce pentru scurt timp și la creșterea siguranței de sine, inducând o senzație de forță și rapiditatea reflexelor. Efectele secundare cuprind modificări de personalitate, psihoze, paranoia prin insomnie.

Utilizare după 1945[modificare | modificare sursă]

Pervitinul a fost folosit și după 1945 pentru rolul său de stimulent, în timpul războiului din Vietnam. De asemenea, se presupune că a fost folosit de Josy Barthel în anul 1952, la meciul de fotbal din „Finala Campionatului Mondial” dintre echipa RFG-ului și Ungariei.

Austriacul Hermann Buhl a folosit drogul la escaladarea muntelui Nanga Parbat (8125 m) din Cașmir, Pakistan.

Azi drogul este folosit la concertele „Techno” sub denumirea de "Jaba".