Periferie (film din 1937)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Periferie (film din 1937)
Rating
Titlu originalDead End
Gendramă[1]
film de crimă[1]  Modificați la Wikidata
RegizorWilliam Wyler[1][2]  Modificați la Wikidata
ScenaristLillian Hellman[*]  Modificați la Wikidata
Bazat peDead End[*][[Dead End (stage play by Sidney Kingsley)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorSamuel Goldwyn  Modificați la Wikidata
StudioSamuel Goldwyn Productions[*][[Samuel Goldwyn Productions (American film production company)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorUnited Artists
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineGregg Toland[*][[Gregg Toland (American cinematographer (1904–1948))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajDaniel Mandell[*][[Daniel Mandell (American film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaAlfred Newman  Modificați la Wikidata
DistribuțieHumphrey Bogart[2]
Sylvia Sidney[2]
Claire Trevor[2]
Joel McCrea[2]
Wendy Barrie
Allen Jenkins[*][[Allen Jenkins (Film, stage and television actor)|​]]
Marjorie Main[*][[Marjorie Main (actriță americană)|​]]
Ward Bond
Lucile Browne[*][[Lucile Browne (American actress (1907-1976))|​]]
Don "Red" Barry[*][[Don "Red" Barry (actor american)|​]]
Elisabeth Risdon[*][[Elisabeth Risdon (British actress (1887-1958))|​]]
Esther Dale[*][[Esther Dale (actriță americană)|​]]
Huntz Hall[*][[Huntz Hall (American actor (1920–1999))|​]]
James Burke[*][[James Burke (actor american)|​]]
Leo Gorcey[*][[Leo Gorcey (actor american)|​]]
Marcelle Corday[*][[Marcelle Corday (Belgian-American actress (1890-1971))|​]]
...încă 6  Modificați la Wikidata
Premiera  Modificați la Wikidata
Durata93 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiNew York City  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film ()
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Claire Trevor, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine (Gregg Toland[*][[Gregg Toland (American cinematographer (1904–1948))|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri (Richard Day[*][[Richard Day (art director (1896-1972))|​]], )  Modificați la Wikidata
Prezență online

Periferie (în engleză Dead End) este un film polițist din 1937 regizat de William Wyler după o piesă de teatru din 1935 de Sidney Kingsley.[3] În rolurile principale au interpretat Sylvia Sidney, Joel McCrea, Humphrey Bogart, Wendy Barrie și Claire Trevor. A fost prima apariție cinematografică a grupului de actorie cunoscut sub numele de Dead End Kids.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În mahalalele din New York, pe East River, chiar sub Podul Queensboro, oamenii bogați locuiesc în apartamente opulente și luxoase cu priveliști pitorești către râu, în timp ce cei săraci locuiesc în apropiere în locuințe aglomerate, pline de gândaci.

La capătul străzii este un doc pe East River; la stânga sunt apartamentele de lux, iar la dreapta sunt mahalalele. Dead End Kids (Băieții Periferiei), conduși de Tommy Gordon, sunt o bandă de copii din familii sărace care sunt deja pe drumul de a comite primele infracțiuni mărunte. Printre membrii bandei, pe lângă Tommy, se numără Dippy, Angel, Spit, T.B. și Milty, noul puști din bloc. Spit este puțin rău și inițial îl hărțuiește pe noul venit și își ia mărunțișul de buzunar. Cu toate acestea, Tommy îl lasă în cele din urmă pe Milty să se alăture bandei și se dovedește a fi atât un prieten loial, cât și generos.

Sora lui Tommy, Drina, visează să se căsătorească cu un străin bogat, care să-l salveze pe Tommy și pe ea din această viață mizerabilă, de sărăcie, și să-l împiedice să devină un mafiot precum Hugh „Baby Face” Martin, care s-a întors în cartier ca să-și viziteze mama și iubita din copilărie. Dave Connell, crescut pe aceeași stradă cu Martin, îl recunoaște și îl avertizează să stea departe, dar Martin îl ignoră cu dispreț. Dave, un arhitect frustrat, este prietenul din copilărie al Drinei. Are o aventură cu amanta unui om bogat, Kay Burton. Deși Dave și Kay se iubesc, ei știu că nu pot fi împreună, deoarece Dave nu poate oferi lui Kay stilul de viață pe care și-l dorește.

Între timp, copiii îl ademenesc pe Philip, un copil bogat din apartamente, într-o pivniță, unde îl bat și îl jefuiesc. Când tatăl băiatului încearcă să intervină, Tommy îl înjunghie în braț, scapă de poliție și se ascunde.

Ulterior, Martin este respins de mama lui, care îl denunță ca pe un criminal, și respins de fosta lui iubită, Francie, care acum este prostituată și „bolnavă”. Descurajat de vizita eșuată, el decide să răpească copilul bogat pentru răscumpărare. Dave îl vede pe Martin și complicii săi plănuind răpirea și îl avertizează din nou să plece. Martin îi aruncă un cuțit în spate, iar Hunk îl împinge în râu. Reușind să iasă din râu, Dave îi urmărește pe bandiți, eliminându-l pe Hunk și fuge după Martin pe acoperișuri înainte de a-l încolți pe o scară de incendiu. În mijlocul unei schimb de focuri, el reușește să-l împuște mortal pe Martin, care cade pe strada de dedesubt. În timp ce se află la pământ, Martin începe să tragă în ofițerii de poliție care se apropie, împușcând doi înainte ca aceștia să deschidă focul și să-l omoare.

În timp ce poliția și o mulțime de oameni se adună în jurul cadavrului lui Martin, portarul îl recunoaște pe Spit ca fiind un membru al bandei care l-a atacat pe tatăl copilului bogat și îi spune acest lucru ofițerului Mulligan. Spit se exonerează informând poliția că bărbatul a fost tăiat de Tommy, care s-a întors să-și ia rămas bun de la Drina înainte de a fugi.

Între timp, Kay se apropie de Dave, cerându-i să plece cu ea, folosind banii de recompensă pe care i-a primit pentru uciderea lui Martin. Dave refuză, iar Kay se întoarce la bărbatul pe care nu-l iubește, dar care îi poate oferi siguranță financiară.

Tommy aude de trădarea lui Spit și încearcă să-i dea semnul „chițătorului” (trădătorului), adică o rană de cuțit pe obraz. Înainte să poată face acest lucru, Dave intervine, iar Drina și Dave îl convin pe Tommy să se predea poliției. Dave se oferă apoi să-și folosească banii de recompensă pentru a plăti avocatul lui Tommy. În timp ce Drina, Dave și Tommy pleacă cu Mulligan, restul copiilor din gașcă se îndreaptă în noapte, cântând „Dacă aș avea aripi de înger, peste zidurile acestor închisori aș zbura”.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Humphrey Bogart a interpretat rolul unui gangster modelat după Baby Face Nelson.[4] Producătorul filmului, Samuel Goldwyn, l-a dorit inițial pe George Raft care a refuzat considerând rolul prea puțin atrăgător.[5][6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0028773/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=10215.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Hayes, David (). The Films of the Bowery Boys. Secaucus, NJ: The Citadel Press. ISBN 978-0806509310. 
  4. ^ Meyers 1997, p. 69..
  5. ^ Vagg, Stephen (). „Why Stars Stop Being Stars: George Raft”. Filmink. 
  6. ^ Aylesworth, Thomas G (). Hollywood kids: child stars of the silver screen from 1903 to the present. New York: Dutton. p. 152. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Format:Sidney KingsleyFormat:Dead End Kids