Peneș Curcanul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Peneş Curcanul)
Sari la navigare Sari la căutare
Peneș Curcanul
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Vaslui, România Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldavia.svg Principatul Moldovei
Flag of Romania.svg Regatul României Modificați la Wikidata

Peneș Curcanul (născut Constantin Țurcanu), (n. 1 martie 1854, Vaslui - d. 15 noiembrie 1932), este numele unui erou al Războiului de Independență din 1877, fost sergent în Regimentul 13 Dorobanți.[1] Țurcanu a participat ulterior ca voluntar în al Doilea Război Balcanic și în Primul Război Mondial, deși avea o vârstă înaintată.

Constantin Țurcanu, s-a născut în Principatul de atunci al Moldovei, la 1 martie 1854, în ținutul Vasluiului, fiind singurul copil al lui Gheorghe Țurcanu și Mariei. La vârsta de 7 ani, părinții l-au dus la Huși la niște rude mai înstărite. Aici a urmat cinci clase primare, fiind printre primii copii din mahala care știa să scrie și să citească. La 15 mai 1875 a intrat în rândurile Regimentului 13 Dorobanți, iar la începutul războiului avea gradul de caporal, iar în august 1877 a ajuns sergent. Constantin Țurcanu a fost veteranul a patru campanii purtate de armata română: Războiul de Independență 1877 – 1878, Al Doilea Război Balcanic, 1913, Primul Război Mondial 1916 – 1918 și campania din Ungaria, 1919.}}[2][3]

În memoria eroilor vasluieni care au luptat în Războiul de Independență (1877- 1878) și Primul război mondial (1916- 1918), a fost construit în anul 1934 Mausoleul Peneș Curcanul, situat în Vaslui, în cimitir, realizat din marmură, piatră și bronz. Este opera sculptorului I. Scutari și a meșterilor italieni Luise Severiano și Victor Bibuitto. În partea centrală se află crucea memorială a eroului Peneș Curcanul.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Revista muzeelor și monumentelor [...], p. 370
  2. ^ http://www.istorie-pe-scurt.ro/ (). „Omul din spatele lui Peneș Curcanul”. 
  3. ^ „Cine a fost Peneș Curcanul, sergentul erou din Vaslui care l-a inspirat pe poetul Vasile Alecsandri să scrie o operă celebră”. adevarul.ro. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Peneș Curcanul
  • Consiliul Culturii și Educației Socialiste, Revista muzeelor și monumentelor: Muzee, Volumul 20, Edițiile 6-10, Ed. Consiliului Culturii și Educației Socialiste, 1983.
  • Sacadat, Gavrilă: Peneș Curcanul. Sergentul Constantin Țurcanu. Editura Militară, București, 1970.

Legături externe[modificare | modificare sursă]