PeaZip

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
PeaZip

PeaZip creând o arhivă de tip zip în Windows 10
DezvoltatorGiorgio Tani
Versiune inițială16 septembrie 2006; acum 17 ani, 6 luni și 23 zile (2006-09-16)
Ultima versiune9.7.1[1]  Modificați la Wikidata ()
Repogithub.com/peazip/PeaZip Modificați la Wikidata
Scris înFree Pascal[2]
Sistem de operare
PlatformăIA-32, x86-64, ARM[3]
Disponibil înArabă, Bulgară, Chineză (simplificată), Chineză (tradițională), Cehă, Coreeană, Olandeză, Engleză, Finlandeză, Franceză, Galițiană, Germană, Greacă, Italiană, Japoneză, Maghiară, Norvegiană, Poloneză, Portugheză (Brazilia), Portugheză (Portugalia), Română, Rusă, Sinhala, Spaniolă, Suedeză, Tadjică, Turcă, Ucraineană, Uzbecă, Vietnameză
LicențăLGPL[4]
Prezență online
site web oficial

PeaZip este un manager de fișiere și un arhivator de fișiere liber și open-source [5] pentru Microsoft Windows, ReactOS, [6] Linux [7][8] [9], MacOS[10] și BSD [11][12] realizat de Giorgio Tani. Acesta acceptă formatul său nativ de arhivă PEA [13] (cu compresie, divizarea în mai multe volume și scheme flexibile de criptare autentificată și verificare a integrității) și alte formate principale, cu accent special pe gestionarea formatelor deschise . Acceptă 211 de extensii de fișiere (începând cu versiunea 7.7.0).

PeaZip este scris în principal în Free Pascal, folosind Lazarus . PeaZip este lansat în conformitate cu termenii licenței LGPL .

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Programul dispune de o interfață cu funcții de căutare și istoric pentru navigare intuitivă în conținutul arhivei și permite aplicarea unor reguli detaliate de filtrare de excludere și includere la arhivă.

PeaZip permite utilizatorilor să execute automat operațiuni de extragere și arhivare folosind linia de comandă.

Alte caracteristici notabile ale programului includ conversia arhivelor, împărțirea și contopirea fișierelor, ștergerea securizată a fișierelor, compararea fișierelor octet-la-octet, criptarea arhivelor, găsirea fișierelor duplicate, redenumirea în masă, generarea aleatorie de parole/fișiere cheie, abilitatea de a vizualiza miniaturile imaginilor și integrarea în meniul contextual al Windows Explorer. În plus, interfața programului (inclusiv pictogramele și schema de culori) poate fi personalizată.

De la versiunea 6.9.2, PeaZip acceptă editarea fișierelor în interiorul arhivelor (de exemplu: deschizi un fișier text, adaugi text și îl salvezi fără a dezarhiva fișierul); de la acea versiune înainte, acceptă, de asemenea, adăugarea fișierelor în subdosarele unei arhive deja create, în plus față de menținerea abilității de a adăuga fișiere în arhive în directorul rădăcină.

PeaZip este disponibil pentru arhitecturile IA-32 și x86-64 ca aplicație portabilă sau ca pachet instalabil pentru Microsoft Windows, Linux [14] [15] (DEB, RPM și TGZ, compilate atât pentru setul de widget-uri GTK2 și Qt ) și BSD (GTK2). Este disponibil și ca pachet PortableApps (.paf.exe) [16] și pentru managerul de pachete winget[17]

Pe lângă formatele de arhivă mai populare și de uz general, cum ar fi 7z, Tar, Zip etc., PeaZip acceptă formatele ZPAQ, PAQ și LPAQ. Deși de obicei nu sunt recomandate pentru utilizare generală (din cauza utilizării mari a memoriei și a vitezei reduse), aceste formate sunt incluse deoarece oferă printre cele mai bune rapoarte de compresie pentru majoritatea structurilor de date. [18] [19]

PeaZip acceptă criptarea [20] cu cifru AES pe 256 de biți în formatele 7z și ZIP. În formatul nativ PEA și în formatul ARC, cifrurile acceptate sunt AES 256-bit, Blowfish, [21] Twofish [22] 256 și Serpent 256 .

Formatul nativ[modificare | modificare sursă]

PEA, acronim pentru Pack Encrypt Authenticate, este un format de arhivare de uz general, care include compresie și împărțirea pe mai multe volume. Scopul dezvoltatorilor este de a oferi un model de securitate flexibil care oferă atât confidențialitatea, cât și autentificarea datelor, și verificări redundante de integritate, de la sume de control la hashuri puternice din punct de vedere criptografic. [23][verificare necesară]

Tehnologii de la terți[modificare | modificare sursă]

PeaZip folosește numeroase utilități terțe cu sursă deschisă sau fără drepturi de autor, inclusiv:

Extensii separate (opționale)[modificare | modificare sursă]

  • UNACEV2 și UNACE fiind lansat sub o licență care nu este aprobată de către OSI, este disponibil ca pachet separat (gratuit) pe pagina de extensii PeaZip.
  • unrar fiind lansat sub o licență care nu este aprobată de către OSI, este disponibil ca pachet separat (gratuit) pe pagina de extensii PeaZip. Acest plugin este opțional și este menit doar să ofere un motor alternativ unrar, deoarece formatele RAR și RAR5 sunt acceptate pentru extragere de către PeaZip și fără această extensie.

Cele mai multe dintre aceste utilitare pot rula atât în modul consolă, cât și în cel grafic.

Formate acceptate[modificare | modificare sursă]

Suport complet pentru arhivare și dezarhivare[modificare | modificare sursă]

Suport pentru răsfoire, testare și extragere[modificare | modificare sursă]

Repare[modificare | modificare sursă]

Adware[modificare | modificare sursă]

Înainte de versiunea 5.3, programele de instalare PeaZip pentru Windows includeau în pachet un modul de reclame OpenCandy, care în timpul instalării oferea instalarea opțională a software-ului recomandat de la terți; pagina oficială de descărcare a oferit instalatori alternativi fără acest modul, denumit „plain”. De la versiunea 5.3 (aprilie 2014), PeaZip nu mai include asemenea pachete.  Pachetele PeaZip Portable și PeaZip pentru Linux nu au prezentat niciodată asemenea pachete.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://github.com/peazip/PeaZip/releases/tag/9.7.1  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Components and Code examples”. Accesat în . 
  3. ^ „An Public Effort to port PeaZip to ARM architecture”. 
  4. ^ Ted Teah (). „License”. Free Software Foundation. Accesat în . 
  5. ^ Community Team (). „September 2012 Project Of The Month: PeaZip”. SourceForge. Accesat în . 
  6. ^ Z98 (). „PEAZIP JOINS OPEN SOURCE SUPPORT PROGRAM”. ReactOS. Accesat în . 
  7. ^ „Download PeaZip archive manager for Linux x86_64”. PeaZip file archiver utility, free RAR ZIP software. Accesat în . 
  8. ^ Federico Kereki (). „Archive files in both Windows and Linux using PeaZip”. Linux.com. Accesat în . 
  9. ^ Justin Pot (). „PeaZip - A Fantastic Free Alternative To WinRAR Or WinZip”. Accesat în . 
  10. ^ „PeaZip free archive manager app for Apple macOS”. PeaZip file archiver utility, free RAR ZIP software. Accesat în . 
  11. ^ „PeaZip (BSD) Cross-platform file compressor software”. PeaZip file archiver utility, free RAR ZIP software. Accesat în . 
  12. ^ „FreeBSD Ports: Archivers”. FreeBSD. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ PRONOM (). „Details for: PEA Archive Format”. The National Archives (United Kingdom). Accesat în . 
  14. ^ „OpenSUSE packages”. OpenSUSE. Accesat în . 
  15. ^ „Versions for peazip”. Accesat în . 
  16. ^ Zach Hudock; Giorgio Tani (). „PeaZip Portable”. PortableApps.com. Accesat în . 
  17. ^ Kevin Larkin (). „winget-pkgs manifests”. Microsoft. Accesat în . 
  18. ^ Marcus Hutter (). „Hutter Prize”. Hutter Prize. Accesat în . 
  19. ^ Matt Mahoney (). „Large Text Compression Benchmark”. Accesat în . The "better" option chooses best compression (equivalent to gzip -9). 
  20. ^ USC Viterbi IT (). „Step by Step Using PEAZIP to Encrypt”. University of Southern California. Accesat în . 
  21. ^ Bruce Schneier. „Products that Use Blowfish”. Accesat în . Peazip A free, open-source archive file creator and extractor, capable of reading a wide variety of archive file formats. For Windows and Linux. 
  22. ^ Bruce Schneier. „Products that Use Twofish”. Accesat în . Peazip An open-source archive file creator and extractor. Offers a choice of encryption algorithms, including Blowfish and Twofish. 
  23. ^ Tani, Giorgio (). PEA (PDF). 
  24. ^ Igor Pavlov. „Links”. Accesat în . Applications that work with .7z archives 
  25. ^ Matt Mahoney (). „Data Compression Programs”. Accesat în . PeaZip (Giorgio Tani) is a GUI front end for Windows and Linux that supports the paq8o, lpaq1, and many other compression formats. 
  26. ^ Yann Collet. „Zstandard”. Facebook. Accesat în . Finally, Peazip is a free multi-platforms archiver by Giorgio Tani with support for Zstandard 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]