Pavel Balogh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pavel Balogh
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Timișoara, România Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani) Modificați la Wikidata
Timișoara, România Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiFoc de armă Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațielucrător Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Pavel Balogh (n. , Timișoara, România – d. , Timișoara, România) a fost un participant la Revoluția Română din 1989, ucis de militari și ars în cadrul Operațiunii Trandafirul.

Născut în Timișoara, Pavel Balogh era fiul lui Balașiu și Vilma[1]. Lucrase la Cooperativa Îmbrăcămintea până la pensie[2] și locuia pe strada Mangalia nr 18[3]. În seara zilei de 17 decembrie 1989, se afla împreună cu soția Victoria aproape de casă pentru a asista la evenimente pe strada Reșița[4], actualmente Iuliu Maniu. Un martor povestește că o grupă de militari a descins în zona Calea Șagului - Ion Budai Deleanu - strada Reșița. Era vorba de indivizi „mai în vârstă, echipați cu scurte kaki, comandați de un ofițer”[5]. Aceștia au deschis focul asupra oamenilor în jurul orei 22:30, iar Pavel Balogh a fost împușcat mortal în torace și umărul drept[5].

Trupul neînsuflețit a dispărut în noaptea de 18-19 decembrie prin Operațiunea Trandafirul, desfășurată de Miliție și Securitate[3]. Astfel, corpurile a 43 de revoluționari timișoreni au fost furate, arse în secret la Crematoriul Cenușa din București, apoi rămășițele aruncate într-o gură de canal la Popești-Leordeni.

Pavel Balogh a fost declarat erou martir prin Decretul 226/ 30.11.1992, reconfirmat prin Decretul 1379/ 12.12.2006. Au rămas în urmă soția Victoria și fiul lor Tiberiu[6][7].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „DECRET 1379 12/12/2006 - Portal Legislativ”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  2. ^ „Portalul Revolutiei - totul pentru adevar”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  3. ^ a b „„Misterul" celor 40 de cadavre | Blogul lui Marius Mioc”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  4. ^ „Martirii revoluției timișorene”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  5. ^ a b Emil Constantinescu - Revoluția din decembrie ’89: Păcatul originar, sacrificiul fondator, Editura Minerva, 2009
  6. ^ „Trupurile morților Timișoarei erau furate acum exact 30 de ani, duse la București și arse. În mod cinic, operațiunea s-a numit "Trandafirul"!”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  7. ^ mariusmioc (). „Lista urmașilor de eroi-martiri ai revoluției din Monitorul Oficial”.