Pau FC

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pau FC
Informații generale
Nume completPau Football Club
PoreclăLes Maynats
Les Béarnais
Les Pionniers
Data fondării16 mai 1959 ca Football-Club de Pau
Culori 
StadionNouste Camp
(4.031 de locuri)
CampionatLigue 2
ProprietarBernard Laporte-Fray
PreședinteBernard Laporte-Fray
AntrenorDidier Tholot
Prezență online
www.paufc.fr/
Echipament
Acasă
Deplasare
Alternativ

Pau Football Club, denumit în mod obișnuit simplu Pau, este un club de fotbal profesionist francez cu sediul în Pau, Pyrénées-Atlantiques, capitala regiunii Béarn. Concurează în Ligue 2, al doilea eșalon al fotbalului francez.

Pau FC a fost fondat în 1920 sub numele de Bleuets de Notre-Dame de Pau, deși data oficială de înființare este în 1959, când a fost format Football-Club de Pau. Bleuets de Notre-Dame s-a alăturat celei mai înalte ligi de amatori din Franța în 1958, după succesul din Liga de Sud-Vest a Franței (Ligue du Sud-Ouest). Autoritățile religioase, au susținut că secția de fotbal depășise clubul local și sprijinul financiar a fost retras. În consecință, José Bidegain, un om de afaceri local, a creat Football-Club de Pau. În primii ani de la înființarea clubului în localitatea de origine, Pau, clubul a jucat meciurile de acasă pe mai multe terenuri diferite, până când, în cele din urmă, clubul s-a stabilit în locația actuală, la Nouste Camp.

Printre realizările clubului se numără câștigarea Championnat National în 2020, câștigarea de două ori a titlului National 2 în 1998 și 2016 și câștigarea Ligii de Sud-Vest a Franței în 1958 și 1968.

Pau FC are rivalități de lungă durată cu alte câteva cluburi din sudul Franței, în bazinul râului Adour. Cele mai notabile dintre acestea sunt cu Bayonne, Mont-de-Marsan & Tarbes.

Cupa[modificare | modificare sursă]

Cele mai mari realizări ale clubului sunt patru optimi de finale jucate în Cupa Franței, 1992, 1993, 1998 și cea mai recentă în sezonul 2020, toate pierdute, nereușind să marcheze vreun gol. În 1992, în optimi a pierdut la loviturile de departajare cu scorul de 5 : 3.

Optimi de finale jucate în Cupa Franței [1]
Optimi
1992  Pau 0 - 0  Caen
1993 0 - 2  Saint-Étienne
1998 0 - 1  PSG
2020 0 - 2  PSG

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Realizări obținute în Cupa Franței” (în franceză). statfootballclubfrance.fr. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]