Patria Bank

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Patria Bank
Simbol bursierBVB: PBK
Fondată1993
SediuBucurești
Oameni cheieHoria Manda - președinte CA, Bogdan Merfea - CEO
IndustrieFinanțe, Bănci, Asigurări
ProduseServicii financiare
Active totale3.4 miliarde RON (2017)
Capital propriu227 milioane RON (2017)
ProprietarStructura bazata pe actionariat
Prezență online
www.patriabank.ro

Patria Bank este o bancă românească, fondată în anul 1993 sub denumirea de Banca Romexterra, redenumită ulterior Nextebank. Începând cu 30 aprilie 2014 acționarul principal al băncii a devenit fondul de investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), schimbare care a adus și lansarea noului brand sub care funcționează banca din martie 2016: Patria Bank.

În primăvara lui 2016 am devenit acționari majoritari în Banca Comercială Carpatica S.A., cu o participare de peste 60% și am demarat procesul de fuziune dintre cele două bănci. Banca Comercială Carpatica a fost înființată în anul 1999 la Sibiu iar începând cu data de 26.04.2005, acțiunile Băncii Comerciale Carpatica au fost listate la categoria Premium a Bursei de Valori București, fiind sunt incluse în indicii BETPlus, BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK.

Urmare a finalizării pașilor procedurali, din 1 mai 2017 cele 2 instituții au devenit o singură bancă. Noua bancă Patria Bank continuă să fie listată la Bursa de Valori București în categoria Premium.[necesită citare]

Grupul Patria Bank are drept acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF) ai cărui principali investitori sunt instituții importante și de renume precum BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții) și alte instituții importante la nivel european.

În mai 2017, rețeaua teritorială a băncii avea cu puțin peste 110 sucursale[1].

Număr de angajați:

La finalul anului 2015, instituția a anunțat că-și va schimba numele în Patria Bank. Acționarii Nextebank s-au reunit în februarie 2016 pentru a oficializa aceasta modificare.

Divizii[modificare | modificare sursă]

Banca Patria Bank este parte a grupului Patria Bank, din acesta făcând parte și:

  • Patria Credit IFN - instituție cu expertiză și experiență în microfinanțare, fonduri europene și produse financiare dedicate segmentului agro[5].
  • SAI Carpatica Asset Management - societate specializată în administrarea investițiilor[6].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Patria Bank, fosta Banca Comercială Carpatica, a încheiat primul trimestru cu o pierdere de 9,7 mil.lei, 15 mai 2017, zf.ro, accesat la 4 ianuarie 2018
  2. ^ Roxana Rosu. „Patria Bank, fosta Banca Comercială Carpatica, a încheiat primul trimestru cu o pierdere de 9,7 mil.lei”. Accesat în . 
  3. ^ Maghiarii de la MKB Romexterra inchid opt unitati, 6 iun 2010, zf.ro, accesat la 25 iulie 2010
  4. ^ a b MKB Romexterra a primit 4,7 mil. euro de la actionari, 8 iun 2009, zf.ro, accesat la 10 august 2010
  5. ^ „Patria Credit”. Accesat în . 
  6. ^ „SAI Carpatica”. 
5. Nextebank isi cauta actionari, 20 mai 2013, zf.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]