Pat Buchanan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pat Buchanan
Date personale
PoreclăPitchfork Pat Modificați la Wikidata
Născut (85 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Washington, D.C., District of Columbia, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupație columnist[*][[columnist (someone who writes for publication in a series, creating an article that usually offers commentary and opinions)|​]]
jurnalist
speechwriter[*][[speechwriter (person who writes speeches that will be delivered by another person)|​]]
politician
om de afaceri
autor de non-ficțiune[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[5] Modificați la Wikidata
Director de comunicații al Casei Albe Modificați la Wikidata
În funcție
februarie 1985 – martie 1987
Precedat deGerald Rafshoon[*]
Succedat deJack Koehler[*]

Partid politic Rep (din )
Reform Party of the United States of America[*][[Reform Party of the United States of America (American political party)|​]] ()
Alma materUniversitatea Georgetown (Bachelor of Arts[*] în limba engleză)
Universitatea Columbia ( Master of Arts[*][[Master of Arts (type of master's degree in the fields of humanities and social sciences)|​]] în jurnalism)
Prezență online

Patrick Joseph Buchanan (/bjuːˈkænən/; n. , Washington, D.C., District of Columbia, SUA) este un comentator paleoconservator, redactor, politician și prezentator de radio american. Buchanan a fost asistent și consultant al președinților Richard Nixon, Gerald Ford și Ronald Reagan, respectiv prezentator al emisiunii Crossfire⁠(d) pe CNN.[6] A încercat să obțină nominalizarea Partidului Republican în cadrul alegerilor prezidențiale din 1992⁠(d) și 1996⁠(d). În 2000, Buchanan a candidat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Reformator⁠(d). În campania sa electorală⁠(d) a susținut o poziție izolaționistă în politica externă, s-a opus imigranților ilegali și externalizării producției din comerțul liber. Educatoarea și activista conservatoare Ezola Foster⁠(d) a candidat pentru vicepreședinție alături de el.

A fost unul din cofondatorii revistei The American Conservative⁠(d) și a înființat o fundație intitulată The American Cause.[7] A fost publicat în Human Events⁠(d), National Review, The Nation⁠(d) și Rolling Stone. A fost comentator pe subiecte politice al televiziunilor MSNBC⁠(d) — inclusiv în cadrul emisiunii Morning Joe⁠(d) până în februarie 2021 — și Fox News. Buchanan este deseori invitat în emisiunea The McLaughlin Group⁠(d). Convingerile sale politice pot fi descrise drept paleoconservatoare[8] și unele dintre ele — cu precădere opoziția față de imperialismul american⁠(d) și statul managerial⁠(d) — sunt similare cu cele susținute de vechea dreaptă republicană⁠(d) din prima parte a secolului al XX-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Buchanan s-a născut la Washington, D.C., fiul lui William Baldwin Buchanan (13 august 1905 în Virginia – ianuarie 1988 la Washington, D.C.), partener⁠(d) într-o firmă de contabilitate⁠(d), și al soției sale Catherine Elizabeth (născută Crum) Buchanan (23 decembrie 1911, în Charleroi⁠(d), Washington County, Pennsylvania – 18 septembrie 1995, în Oakton⁠(d), Fairfax County, Virginia), asistentă medicală și casnică⁠(d).[9][10] Buchanan a avut șase frați (Brian, Henry, James, John, Thomas și William Jr.) și două surori (Kathleen Theresa și Angela „Bay” Marie⁠(d)). Bay a lucrat ca trezorier⁠(d) sub Ronald Reagan. Tatăl său era de origine irlandeză⁠(d), engleză⁠(d) și scoțiană⁠(d), iar mama sa de origine germană⁠(d).[9][11] A avut un străbunic care a participat la campaniile militare din timpul Războiul Civil American ca soldat al armatei Statelor Confederate⁠(d); din acest motiv, Buchanan este membru al organizației Sons of Confederate Veterans⁠(d).[12] De asemenea, este admirator al lui Robert E. Lee, Douglas MacArthur și Joseph McCarthy.[13]

Buchanan s-a născut într-o familie catolică și a urmat cursurile a diverse școli catolice⁠(d), inclusiv pe ale liceului iezuit Gonzaga⁠(d). În perioada studiilor din cadrul Universității Georgetown, a fost membru al Corpului de pregătire al ofițerilor rezerviști⁠(d) (ROTC), însă nu a încheiat programul. Și-a obținut diploma de licență în engleză la Georgetown și a fost înrolat⁠(d) imediat după absolvire în 1960. Consiliul de recrutare din districtul Columbia l-a scutit de serviciul militar din cauza artritei reactive⁠(d). A obținut o diplomă de master în jurnalism la Universitatea Columbia⁠(d) în 1962 cu o teză despre comerțul dintre Canada și Cuba.[14]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Pat Buchanan, SNAC, accesat în  
 2. ^ a b Patrick J. Buchanan, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 3. ^ a b Pat Buchanan, Store norske leksikon 
 4. ^ a b Pat Buchanan, GeneaStar 
 5. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 6. ^ „Pat Buchanan | Biography & Facts”. Encyclopedia Britannica (în engleză). Accesat în . 
 7. ^ Foley, Michael (). American credo: the place of ideas in US politics. US: Oxford University Press. p. 318. ISBN 978-0-19-923267-3. 
 8. ^ "Unpatriotic Conservatives" Arhivat în , la Wayback Machine. David Frum, April 7, 2003, National Review.
 9. ^ a b Reitwiesner, William Addams; Moran, Nolan Kent; Otto, Julie Helen. „The Ancestry of Pat Buchanan”. Wargs. Accesat în . 
 10. ^ „Pat Buchanan Biography”. Notable Biographies. Thomson Gale. Accesat în . 
 11. ^ „Index to Politicians:Buchanan”. The Political Graveyard. Accesat în . 
 12. ^ Buchanan, Patrick 'Pat' Joseph (), „Why Do the Neocons Hate Dixie So?”, The American Cause, Patrick 'Pat' Joseph Buchanan, arhivat din original la , accesat în  
 13. ^ Allen, Henry (). „The Iron Fist of Pat Buchanan”. The Washington Post. 
 14. ^ Lichfield, John (). „America's artful draft dodgers: John Lichfield in Washington on the loyal servants who did not serve in Vietnam”. The Telegraph. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Arhivă[modificare | modificare sursă]