Parlamentul Finlandei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Parlamentul Finlandei (în finlandeză Suomen eduskunta, în suedeză Finlands riksdag) este legiuitorul unicameral suprem al Finlandei, fondat la 9 mai 1906. În conformitate cu Constituția Finlandei, suveranitatea aparține poporului și această putere revine Parlamentului. Parlamentul este format din 200 de membri, dintre care 199 sunt aleși la fiecare patru ani din 13 districte cu mai mulți membri care aleg 7-36 folosind metoda proporțională D'Hondt. În plus, există un membru din Åland.

Legislația poate fi inițiată fie de Guvern, fie de unul dintre membrii Parlamentului. Parlamentul adoptă legislația, decide asupra bugetului de stat, aprobă tratatele internaționale și supraveghează activitățile guvernului. Poate duce la demisia guvernului finlandez, să anuleze veto-urile prezidențiale și să modifice constituția. Pentru a aduce modificări constituției, amendamentele trebuie aprobate de două parlamente succesive, cu un ciclu electoral între ele sau adoptate ca lege de urgență cu o majoritate 166/200. Majoritatea parlamentarilor lucrează în grupuri parlamentare care corespund partidelor politice. Parlamentul cuprinde în prezent nouă grupuri parlamentare. De la înființarea Parlamentului în 1905, majoritatea parlamentară a fost deținută o singură dată de un singur partid: social-democrații la alegerile din 1916. Astfel, pentru ca Guvernul să câștige majoritatea în Parlament, guvernele de coaliție sunt favorizate. Acestea sunt în general formate din cel puțin două dintre cele trei partide istorice majore: social-democrații, centru și coaliția națională. Miniștrii sunt adesea, dar nu neapărat deputați. Parlamentul se întrunește în Casa Parlamentului (finlandeză: Eduskuntatalo, suedeză: Riksdagshuset), care se află în centrul Helsinki.

Cele mai recente alegeri parlamentare au avut loc la 14 aprilie 2019. Partidul social-democrat, Partidul de centru, Liga Verde, Alianța de stânga și Partidul Popular Suedez au cooperat pentru a forma Cabinetul Rinne, un guvern de coaliție de centru-stânga. Acest lucru a fost succedat în decembrie 2019 de Cabinetul Marin care este format din aceleași partide.