Park Sang-young

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Park Sang-young
Informații personale
Născut(ă) (28 de ani)
Jinju, Coreea de Sud
ȚarăCoreea de Sud Coreea de Sud
Armăspadă
Mânădreptaci
Antrenor naționalJo Hui-je
ClubUniversitatea Națională de Sport din Coreea
Clasamentul FIEcurent
Nume coreean
Hangul박상영
Hanja朴相泳
Romanizarea RevizuităBak Sang-yeong
McCune–ReischauerPak Sangyŏng
AFI[pak̚.s͈aŋ.jʌŋ]
[pak̚] [saŋ.jʌŋ]

Park Sang-young (în coreeană 박상영; n. , Jinju⁠(d), Coreea de Sud) este un scrimer sud-coreean specializat pe spadă, campion olimpic la Rio de Janeiro 2016. A fost și laureat cu argint pe echipe la Campionatul Mondial din 2014 și vicecampion asiatic la individual în 2016.

Carieră[modificare | modificare sursă]

A fost laureat cu aur la Campionatul Mondial pentru juniori din 2012 după ce a trecut de maghiarul Dániel Berta. În sezonul 2013-2014, primul la seniori pentru el, a câștigat Grand Prix-ul de la Doha și cel de la Berna.[1] S-a alăturat echipei naționale a Coreei, cu care a cucerit medalia de aur la Campionatul Asiatic de la Suwon și la Jocurile Asiatice de la Incheon,[2] precum și medalia de argint la Campionatul Mondial din 2014 de la Kazan.[3] A încheiat sezonul pe locul 3 în clasamentul mondial FIE.

Sezonul 2014-2015 s-a dovedit mai greu pentru el. După două sferturi de finală în Cupa Mondială, s-a rănit la genunchi în luna martie, din cadrul Grand Prix-ului de la Budapesta. Astfel, nu a putut să participe nici la Campionatul Asiatic, nici la Campionatul Mondial.

S-a întors pe planșă un an mai târziu, cucerind o medalie de bronz la etapa de Cupa Mondială de la Vancouver.[4] A câștigat argintul la Campionatul Asiatic, fiind învins în finală de conaționalul Park Kyoung-doo. S-a calificat la Jocurile Olimpice de vară din 2016 de la Rio de Janeiro cu echipa Coreei de Sud. În proba individuală, a trecut succesiv de rusul Pavel Suhov și de nr. 2 mondial, italianul Enrico Garozzo. În sferturile de finală a dispus ușor de elvețianul Max Heinzer, scorul fiind 15–4. În semifinale l-a învins pe un atl elvețian, Benjamin Steffen. În finala l-a înțalnit pe campionul mondial en titre, ungurul Géza Imre. După ce a fost condus cu patru tușe, a lovit de cinci ori consecutive, câștigând prima medalie de aur olimpică sud-coreeană la spadă[5]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clasamentul la Cupa Mondială
An 2014 2015 2016
Loc 3 37 3

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gabriele Lippi (). „La seconda di Park”. Pianeta Scherma (în italiană). 
  2. ^ „S. Korea wins men's epee fencing team gold” (în engleză). Yonhap News Agency. . 
  3. ^ Michael Balcaen (). „Un final en fanfare !” (în franceză). TV5 Monde. 
  4. ^ Alessandro Gennari (). „A Vancouver va in scena la prima di Enrico Garozzo”. Pianeta Scherma (în italiană). 
  5. ^ Eric Weeks (). „Sangyoung Park wins epee gold in stunner”. NBC Olympics (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]