Parcul Național Peștera Jewel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Pestera Jewel (Bijuterie), in present a doua cea mai lunga pestera din lume are o lungime de 253 de kilometri de pasaje cartografiate. Pestera este localizata la 21 de kilometri vest de orasul Custer din Dakota de Sud. A devenit monument national in anul 1908.

Frank si Albert Michaud, doi cautatori de aur au descoperit pestera, din greseala, in anul 1900 cand au observat o sursa neindentificata de aer rece iesind la suprafata la baza unui canion. Dupa ce au marit intrarea in pestera cu ajutorul unei explozii de dinamita, fratii Michaud au intrat intro incapere acoperita cu cristale de calcit, fapt care i-a determinat sa o numeasca „Pestera Bijuterie.” Cei doi frati au incercat sa faca descoperirea profitabila, marind intrarea, construind pasaje de access in interor si deschizand pestera turistilor. Desi incercarea de a obtine profit a esuat, vestea descoperirii lor a ajuns la Washigton. Presedintele Theodore Roosevelt a declarat Perstera Bijuteriilor monument national pe 7 februarie 1908. Serviciul National al Parcurilor a asumat managementul locatiei in anul 1933 si a inceput sa ofere vizite turistice in 1939.

In 1959, 3.2 kilometri de pasaje erau cartografiate. In acelasi an, Herb si Jan Conn, doi alpinisti locali au inceput explorarea pesterii si in numal doi ani au reusit sa cartografieze 24 de kilometri de pasaje subterane.

Intre 1959 si 1979, cei doi exploratori au descoperit, numit si cartografiat103 kilometri de pasaje. Datorita faptului ca descoperirea de noi pasaje reprezenta un efort fizic sporit, cei doi exploratori organizau expeditii de cercetare care durau jur de patru zile.

Existenta a 253.25 de kilometri de pasaje cartografiate fac Pestera Jewel a doua cea mai mare pestera din lume dupa Pestera Mamutului din Kentucky (unde 630 de kilometri au fost fost, pana in prezent, descoperiti si documentati).

Pe de alta parte, se estimeaza ca numai 2% din pestera Jewel este momentan cartografiata.

Pestera Jewel este deschisa publicului in fiecare zi din an. Turistii pot alege intre trei optiuni.

  1. Turul pitoresc, de opt sute de metri, dus intors, pe carari luminate si pavate, accesibile prin intermediul unui lift.
  2. Turul istoric, un tur al zonei descoperite original de fratii Michaud,
  3. Turul aventurierilor, intr-o zola nedezvoltata a pesterii, in apropierea turului pitoresc.