Parcul Național Mesa Verde

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Parcul Național Mesa Verde este un parc național american și unul dintre locurile aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, situat în comitatul Montezuma, statul Colorado, Statele Unite ale Americii. Parcul are o întindere 211 km2 și se află în apropierea celor Patru colțuri. Îi sunt caracteristice numeroase ruine ale unor locuințe și saturi construite de către poporul antic Pueblo cunoscut sub numele de Anasazi. Poporul Anasazi au făcut din acest sat de piatră casa lor în jurul anilor 1200. Parcul este recunoscut pentru locașurile și caracteristici numeroaselor ruine de case și sate construite de vechii Pueblo, persoane cunoscute sub numele de Anasazi. Este cel mai bine cunoscut pentru mai multe locuinte spectaculoase - structuri construite în peșteri și în stânci. Termenul spaniol Mesa Verde se traduce in engleza ca "platou verde".

Pozitia geografica[modificare | modificare sursă]

Mesa Verde National Park este situat in partea de jos, colțul de sud-vest al statului Colorado 37 ° 11'02 "N 108 ° 29'19" W / 37.18389, -108,48861 (37,183784, -108.488687). Altitudinile în parc variază de la aproximativ 6100 de picioare (1860 metri) la circa 8400 de picioare (2560 m). Cea mai mare parte a parcului este dominata de creste și văi care rulează aproximativ din nord și pana la sud.

Început de istorie[modificare | modificare sursă]

Exploratorii spanioli care cautau un traseu de la Santa Fe la California în 1760 și 1770 au fost primii europeni care au ajuns la regiunea Mesa Verde (masa verde), pe care au numit-o după ce sa ridicat, platoul acoperit de arbori. Cu toate acestea, ei nu a avut sansa de a vedea cele mai vechi sate din piatra, care rămân un secret pentru un alt secol. Ca un adevarat vanator de locuri, John Moss, face publice observațiile cunoscute în anul1873. În anul următor el a condus eminent fotograful William Henry Jackson prin Mancos Canyon, din acea regiune. Totusi nu Jackson publica fotografiile facute unei locuințe tipice din piatra. În 1875 geologul William H. Holmes reface traseul lui Jackson. Rapoartele celori doi, Jackson și Holmes, au fost incluse într-un sondaj in anul 1876, unul din cele patru eforturi federale finanțate pentru a explora Vestul Americii. Acestea și alte publicații au condus la propuneri de studiu sistematic pe site-uri arheologice. În același timp, au fost observate în Mesa Verde numeroase mari structuri de piatră. Colecționarii privați ai Societății Istorice din Colorado și-au început asamblarea unei mici biblioteci de publicatii relevante. De asemenea, ei au fost si cei care au descoperit potențialul turistic al acestor locuinte din piatra si au cautat în mod sistematic sa dezvolte acest lucru devenind astfel primii experti in acest domeniu. Deși au continuat sa sape în ruine, să bată în jos niște pereți și acoperișuri pentru a favoriza cat mai mult posibil accesul turistilor și sa colecteze artefacte, ei nu au tinut cont de informatiile deja cunoscute cu privire la structura acestor constructii , ei au fost responsabili de greselile provocate.

Un vizitator de remarcat din New York a fost un ziarist pe nume Virginia McClurg, ale căror eforturi, într-o perioadă de cativa ani, a ajutat în cele din urmă la statutul de parc pentru Mesa Verde. Un altul care s-a implicat, în 1889 și 1890, a fost fotograful , totodata si scriitor, Frederick H. Chapin. El a facut descrierea peisajului și structurilor din 1890 intr-un articol de carte , al căror fotografii excelente au fost expuse la prima vedere din Mesa Verde la dispoziția publicului. Ca și alți vizitatori in primii ani, el a fost condus de Wetherills.

Poate că cel mai important a fost vizitatorul Gustaf Nordenskiöld, fiul exploratorului finlandez-suedez Adolf Erik Nordenskiöld, în anul 1891. Nordenskiöld, un mineralog instruit, a introdus metode științifice pentru a colecta artefacte, înregistrand locații, fotografiind extensiv și coreland cu ceea ce el a observat in existente literaturi arheologice, precum și din țara sa de origine.

La întoarcerea în Suedia a publicat, în 1893, primul studiu erudit de ruine, de pe stâncile din Mesa Verde, care a pus Mesa Verde pe hartă în comunitatea internațională. Activitatile lui Nordenskiöld au rămas controversate pentru multe decenii, dar sunt, în general, recunoscute ca fiind extrem de valoroase, si azi. Nordenskiöld a colectat artefacte din Mesa Verde, într-un muzeu din Helsinki.

In acest parc sunt diferite drumetii, trasee, o tabără, precum și facilități pentru alimente, combustibili, acestea nu sunt disponibile pe timp de iarna.

La Mesa Verde Parcul National Post Office are codul poștal 81330.