Parcul Drumul Taberei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Parcul Moghioroș)

Parcul Drumul Taberei este un parc aflat în Sectorul 6 al Bucureștiului, fiind cel mai întins din cartierul Drumul Taberei. Acesta este situat în spațiul mărginit de Strada Brașov la est, Bulevardul Drumul Taberei în sud, respectiv nord și de Strada Târgu Neamț la vest, având o suprafață de 30 de hectare.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Articol principal: Cartierul Drumul Taberei

Originea parcului se află în strânsă legătură cu istoria cartierului în al cărui centru geografic se află. Acesta este amenajat în jurul anilor '60, odată cu proiectarea și construirea primelor zone din viitorul Drumul Taberei, fiind desemnat ca principalul spațiu verde din cadrul acestuia și deservind o populație de 60.000 de oameni.[1]

Lacul și fântâna parcului, 1960

Acesta a fost numit Parcul Alexandru Moghioroș, în epoca comunistă, după fostul vicepremier român din guvernul Chivu Stoica.

În 1976 în incinta parcului a fost construit un ștrand format din trei bazine, cu o capacitate totală de 2.500 de persoane (cunoscut și sub numele de Trei Ligheane). Pământul excavat pentru realizarea lacului a fost utilizat pentru a se construi un deal artificial în jurul ștrandului și în partea de sud a parcului. Acesta încă funcționează, cu numele Magic Summer Waves, fiind deținut de o companie privată. [2]

În mai 2013, în parc a început un proces amplu de modernizare și renovare, care s-a terminat în 2015, după mai multe controverse privind calitatea și adaptarea lucrărilor la situația preexistentă din teren. [3]

Ultima atracție construită în noul parc sunt serele cu plante exotice, inaugurate în anul 2019.

Parcul înainte de renovări, 2010

Facilități[modificare | modificare sursă]

Lacul[modificare | modificare sursă]

În centrul parcului a fost amenajat un lac pentru agrement, și o peninsulă în mijlocul său, pe care acum se află pilonul principal de susținere al Podului Bengaules, una din emblemele parcului și ale cartierului.

Lacul artificial a fost realizat dintr-o cuvă de beton impermeabil, fiind alcătuit din două tronsoane separate de un podeț de beton. În primul tronson este amenajat un debarcader care este folosit pentru plimbări cu hidrobiciclete, iar pe lac s-au organizat evenimente culturale cu ajutorul acestora: proiecții de filme pe un ecran la care spectatorii se pot uita din ambarcațiuni.[4]

Acesta are 1,18 hectare și o adâncime maximă de 1,30 metri, în interiorul acestuia fiind construită și o fântână arteziană în stilul arhitectural brutalist, o altă emblemă a parcului.

Amfiteatrul[modificare | modificare sursă]

Construit în timpul renovărilor dintre 2013 și 2015, acesta avea rolul de a înlocui fostul teatru de vară pentru copii din incinta parcului. În cadrul acestuia se organizează festivale, concerte și proiecții cinematografice, fiind cel mai cunoscut pentru evenimentul ”Cinema sub Stele”. [5]

Amfiteatrul în cadrul evenimentului ”Cinema sub Stele”, 2023

Reamenajarea parcului[modificare | modificare sursă]

Lucrările la Parcul Drumul Taberei au început în mai 2013[6], acesta fiind redeschis pentru public pe 30 mai 2015 iar serele au avut nevoie de încă câteva luni până la deschiderea oficială.[7] Lucrările la sera cu șapte pavilioane, cu climat specific pentru fiecare, organizate astfel: climat tropical, climat mediteranean, deșert cactuși, plante suculente și o zonă ecuatorială, au fost finalizate în octombrie 2019.[8]

Planul Parcului Drumul Taberei, înainte de „reamenajarea” din 2013

Galerie de imagini dinainte de reamenajarea parcului[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Modernizarea arhitecturală și peisagistică a parcului Drumul Taberei, Sector 6, București | eSector 6”. www.primarie6.ro. Accesat în . 
  2. ^ „Magic Summer Waves, parcul acvatic din București care-ți face vara magică în siguranță - Doar România”. . Accesat în . 
  3. ^ Gros, Valentin (). „Curtea de Conturi: La Parcul Drumul Taberei, niciun spaţiu verde nou, ba au mai fost distruse şi investiţiile anterioare” (în Romanian). Capital. Accesat în . 
  4. ^ „INEDIT Cinematograf pe apă cu intrare gratuită în parcul din Drumul Taberei, București”. Răsfoiala. . Accesat în . 
  5. ^ Beatris, Ionita (). „Începe „Cinema sub stele"! Două parcuri din Sectorul 6 se transformă în cinematografe în aer liber”. B1TV.ro. Accesat în . 
  6. ^ „Istoria serelor exotice din Parcul Drumul Taberei”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Parcul Drumul Taberei, redeschis pe 30 mai
  8. ^ „Când se vor deschide serele exotice din parcul Drumul Taberei”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]