Paradoxul pisicii unse cu unt
Paradoxul pisicii unse cu unt[1] sau paradoxul pisicii cu felia de unt în spinare este un paradox-glumă care pornește de la următoarele aforisme:
- Pisicile cad întotdeauna în picioare
- Feliile de pâine unse cu unt cad întotdeauna cu partea unsă în jos
Ce s-ar întâmpla dacă o pisică cade cu o felie de unt (partea unsă cu unt în sus) legată de spatele pisicii?[2]
Paradoxul pisicii cu felia de unt în spinare a fost prezentat de artistul John Frazee din Kingston, New York, care a câștigat un concurs al revistei OMNI din 1993 despre paradoxuri (vezi imaginea din dreapta).[3][4] Premiza de bază a acestui paradox-glumă a fost prezentată și de Michael Davis în The Tonight Show with Johnny Carson, la 22 iulie 1988.[5]
Unii oameni susțin în glumă că experimentul va produce un efect anti-gravitațional. Ei afirmă ca pisica coboară spre pământ, dar coborârea va încetini și pisica va intra într-o stare de echilibru de rotație, deoarece picioarele pisicii și partea de sus a feliei încearcă fiecare să aterizeze pe pământ.[6] În iunie 2003, Kimberly Miner a câștigat un premiu Student Academy Award pentru filmul ei Perpetual Motion.[7][8] Miner și-a bazat filmul pe o lucrare scrisă de un prieten de liceu care a explorat implicațiile potențiale ale ideii pisicii unse cu unt.[9][10]
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ G.F. - Para-Doxa la descopera.org, Adus la 26 octombrie 2009. Accesat la 12 aprilie 2019
- ^ Digresiuni si paranteze: Volumul I, Pâinea, untul și pisica, Madalin Matica, Accesat la 12 aprilie 2019
- ^ Morris, Scot (iulie 1993). „I have a theory..” (PDF). Omni. 15 (9): 96. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .
- ^ Verley, Jason C. (noiembrie 2001). „Letters: More on Alternate Theories”. APS News. American Physical Society. 10 (10).
- ^ The Tonight Show with Johnny Carson, 22 iulie 1988
- ^ „UoWaikato newsletter” (PDF). University of Waikato. august 2003. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .
- ^ Available at http://www.kminer.net/2011/07/perpetual-motion/ Arhivat în , la Wayback Machine.
- ^ Snider, John C. (). „Oscar Nominated Animated Shorts 2003”. Scifidimensions.com. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Klein, PG (). „Perpetual Motion”. University of Leeds, School of Physics & Astronomy. Arhivat din original la .
- ^ „Student wins Academy Award for animated film”. Rochester Institute of Technology. . Arhivat din original la . Accesat în .