Panthalassa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Panthalassa cunoscută ca Oceanul Panthalassa, sau ca Oceanul Panthalassan (din greacă πένα , însemnând „Ocean”)[1], a fost superoceanul care a înconjurat continentul „Pangeea” timp de milioane de ani. În timpul tranziției paleozoice-mezozoice ocupa aproape 70% din întreg globul pământesc.[2] Panthalassa s-a împărțit în alte oceane mai mici datorită subducției continue a continentelor care s-au separat cu timpul (așa cum continentul american s-a separat de Africa și Eurasia, între ele formându-se Oceanul Atlantic).

Câteodată, acest supercontinent mai era numit „Paleo-Pacific” („Pacificul Vechi”) sau mai era supranumit și „Proto-Pacific” datorită formării sale în centrul erei mezozoicului.

Formarea[modificare | modificare sursă]

La descompunerea continentului Rodinia, acum 870-845 de milioane de ani în urmă, vestul Kalahari și China de sud s-au despărțit de Laurentia. Australia și Antarctica încet, încet, se despărțeau (acum 720 de milioane de ani în urmă). În Jurassicul Târziu, placa din Pacific se deschide într-o joncțiune triplă între plăcile Pallalassic Farallon, Phoenix și Izanagi.

În Laurentia de Vest (în America de Nord) a avut loc o distrugere tectonică cea a adâncit bazine mari în partea de vest a Laurentiei. Oceanul global al Miroviei, un ocean ce a înconjurat Rodinia, a început să se micșoreze în timp ce Oceanul Pan-African și Panthalassa se extindeau continuu.

Reconstrucția bazinului oceanic[modificare | modificare sursă]

Majoritatea plăcilor oceanice care au format ”podeaua„ oceanică a Panthalassei au fost supuse și reconstrucțiile tectonice tradiționale, bazate pe anomalii magnetice, pot fi utilizate numai pentru rămășițele din Cretacic și mai târziu. Fostele margine ale oceanului, totuși, conțin terrane alohtonoase cu arcuri vulcanice intra-pantalazice păstrate triasic-jurasic, printre care Kolyma-Omolon (Asia de nord-est) Anadyr-Koryak (Asia de Est), Oku-Niikappu Stikinia (vestul Americii de Nord). În plus, tomografia seismică este utilizată pentru identificarea plăcilor subdirectoare din manta, din care poate fi derivată locația fostelor zone de subducție Panthalassic. O serie de astfel de zone de subducție, numite Telchinia, definesc două oceane separate sau sisteme de plăci oceanice - oceanele Pontus și Thalassa. Numitele oceane marginale sau plaje oceanice includ (în sensul acelor de ceasornic) Mongol-Okhotsk (acum o sutură între Mongolia și Marea de Okhotsk), Oimyakon (între cratonul asiatic și Kolyma-Omolon), Oceanul Slide (British Columbia), Mezcalera vestul Mexicului).

Marginea estică[modificare | modificare sursă]

Marginea vestică (coordonatele moderne) ale lui Laurentia a apărut în timpul dezintegrării neoproterozoice a familiei. Cordillera nord-americană este un orogen acreionar care a crescut de la adăugarea progresivă de terrane alohtonoase de-a lungul acestei marje din Palaeozoicul târziu. Vulcanismul de back-arc devonian dezvăluie modul în care această marjă pantalazică de est a evoluat în marja activă pe care încă o are în mijlocul paleozoicului. Majoritatea fragmentelor continentale, arcurile vulcanice și bazinele oceanice adăugate la Laurentia au conținut în acest fel faune de afinitate Tethyan sau asiatice. Terranele similare adăugate la nordul Laurenției, în contrast, au afinități cu Baltica, Siberia și nordul Caledoniei. Aceste ultime terrane au fost probabil accretate de-a lungul marginii de est a Panthalassa de către un sistem de subducție în stil Caraibe-Scoția.

Marginea vestică[modificare | modificare sursă]

Evoluția limitei Panthalassa-Tethys este puțin cunoscută deoarece se păstrează o crustă oceanică mică - atât podeaua Izanagi, cât și podul Pacificului Pacific conjugat, este supusă, iar creasta oceanică care le-a separat probabil a fost supusă c. 60-55 Ma. În prezent, regiunea este dominată de coliziunea platoului australian cu o rețea complexă de granițe de placă din Asia de sud-est, inclusiv blocul Sundaland. Răspândirea de-a lungul coastei Pacific-Phoenix sa încheiat la 83 de ani de la Osbourn Trough la Tonga-Kermadec Trench.

În timpul atolurilor permiene dezvoltate în apropierea Ecuatorului pe submarinele mijlocii Panthalassic. Pe măsură ce Panthalassa a făcut-o de-a lungul marginii sale occidentale în timpul jurasicului triasic și timpuriu, aceste seamănțe și paleo-atoluri au fost accentuate ca blocuri de calcar alohton și fragmente de-a lungul marginii asiatice. Un astfel de complex de migrație a atolului formează acum un corp de calcar cu lungimea de doi kilometri și de 100 până la 150 de metri în centrul orașului Kyushu, sud-vestul Japoniei.

Fusuline foraminifera, o ordine dispărută acum de organisme cu o singură celulă, a dezvoltat gigantismul - genul Eopolydiexodina, de exemplu, a atins până la 16 cm (6,3 in) în rafinament dimensional și structural, inclusiv relațiile de symbiont cu algele fotosintetice, în timpul Carboniferului târziu și Permian. Evenimentul de dispariție permian-triazic cca. 260 Ma, cu toate acestea, a pus capăt acestei dezvoltări, cu numai taxoni pitic persistenți în Permian până la dispariția finală a fusulinei cca. 252 Ma. Fusulinele permiene au dezvoltat, de asemenea, un provincialism remarcabil prin care fusulinele pot fi grupate în șase domenii. Datorită mărimii mari a Panthalassa, o sută de milioane de ani au putut separa acumularea de diferite grupuri de fusuline. Presupunând o rată minimă de acumulare de 3 centimetri pe an (1,2 in / an), lanțurile de nave pe care aceste grupuri au evoluat ar fi separate de cel puțin 3.000 km (1900 mi) - aceste grupuri aparent au evoluat în medii complet diferite. O scădere semnificativă la nivelul marii la sfârșitul Permianului a dus la evenimentul de dispariție capitaniană finală. Cauza acestei dispariții este contestată, dar un candidat probabil este un episod de răcire globală care a transformat o mare cantitate de apă de mare în gheață continentală.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Panthalassa”. Online Etymology Dictionary. 
  2. ^ Isozaki 2014, Permo–Triassic Boundary Superanoxia and Extinction, pp. 290–291

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]