Pantalonii cavalerului von Bredow

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pantalonii cavalerului von Bredow
Die Hosen des Ritters von Bredow

Afișul românesc al filmului
Titlu originalDie Hosen des Ritters von Bredow
Genfilm de comedie
RegizorKonrad Petzold
ScenaristGünter Kaltofen
Konrad Petzold
Bazat peromanul „Pantalonii domnului von Bredow” de Willibald Alexis
StudioDEFA
Director de imagineHans Heinrich
MontajIlse Peters
MuzicaGünter Hauk
DistribuțieRolf Hoppe
Lissy Tempelhof
Kati Bus
Petr Skarke
Premiera31 august 1973
Premiera în România  (1975-05-01)
Durata108 minute
film color
ȚaraRDG RDG
Limba originalăgermană
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Pantalonii cavalerului von Bredow (titlul original: în germană Die Hosen des Ritters von Bredow) este un film de comedie est-german, realizat în 1973 de regizorul Konrad Petzold, după romanul din 1846 „Pantalonii domnului von Bredow” al scriitorului Willibald Alexis, protagoniști fiind actorii Rolf Hoppe, Lissy Tempelhof, Kati Bus și Petr Skarke.[1]

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

După o bătălie, Götz von Bredow s-a îmbătat din nou și după o cotonogeală într-o mică cârciumă a căzut la pat mort de beat. Soția lui bănuiește că va dormi încă șapte zile ca de obicei, așa că îi scoate pantalonii de piele de pe el, pentrucă după 30 de ani ar trebui să fie în sfârșit spălați. Pantalonii au o proprietate: ei îi protejează de orice daune pe cei care îi poartă, cu condiția să nu fie niciodată spălați. Cu toate acestea au fost spălați, după care pantalonii au fost lăsați la uscat pe frânghie iar negustorul Hedderich găsindu-i, i-a luat cu el.

Între timp pe moșia lui Bredow, Lindenberg, consilierul secret al electorului, își pierde toți banii în jocuri de noroc cu decanului bisericii. Electorul îi încredințase banii doar pentru păstrare. De vreme ce Götz nu-i poate împrumuta bani pentru că încă doarme și oricum este falimentat, Lindenberg pleacă în armura lui Götz von Bredow, îl atacă pe negustorul Hedderich și îi ia toți banii. La început, respectabilul cavaler Bredow se numără printre suspecți, deoarece pantalonii lui au fost implicați în jaf. Dar apoi, Lindenberg fiind recunoscut, este arestat. La tribunal, Lindenberg este condamnat la spânzurătoare, dar convinge pe cei patru slujitori să declare război prințului-elector care este responsabil pentru verdict. Îl urmăresc până la terenul de vânătoare din landul Köpenick dar cavalerul Bredow din nou în posesia pantalonilor săi, este cel care intervine în cele din urmă și salvează viața prințului-elector.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmul Pantalonii cavalerului von Bredow se bazează pe romanul „Pantalonii domnului von Bredow” al scriitorului Willibald Alexis. A fost filmat în mare parte la Castelul Rabenstein (Fläming) și Castelul Wiesenburg (Brandenburg) în 1972 și a avut premiera la 31 august 1973 în Leipzig.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Literatură[modificare | modificare sursă]

  • Alexis, Willibald, Pantalonii domnului von Bredow, tradus de Hertha Perez; Doina Florea-Ciornei, București, 1976: Editura Univers, Colecția Romanului istoric, p. 328 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]