Sari la conținut

Palatul Mariinski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Palatul Mariinski

Palatul Mariinski din Kiev, reședința oficială a președintelui Ucrainei
Clădire
Stil arhitecturalbaroc  Modificați la Wikidata
OrașPecerskîi raion[*][[Pecerskîi raion (district of Kyiv, Ukraine)|​]]  Modificați la Wikidata
Țară Ucraina Modificați la Wikidata
Coordonate50°26′54″N 30°32′15″E / 50.448333333333°N 30.5375°E ({{PAGENAME}})
Număr etajeModificați la Wikidata
Echipa de proiectare
ArhitectFrancesco Bartolomeo Rastrelli[*]
Miciurin, Ivan Fiodorovici[*][[Miciurin, Ivan Fiodorovici (arhitect rus)|​]]  Modificați la Wikidata

Palatul Mariinski (în ucraineană Маріїнський палац) este reședința oficială a Președintelui Ucrainei. Palatul baroc este situat pe malul drept al Niprului, în Kiev, lângă clădirea neoclasică a Parlamentului Ucrainei.

Împreună cu alte monumente din Kiev, palatul este pus în pericol de Invazia Rusiei în Ucraina (2022).[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Palatul a fost comandat de împărăteasa Elisabeta în 1744; planurile au fost făcute de Bartolomeo Rastrelli⁠(en)[traduceți], cel mai cunoscut arhitect al Rusiei din acea vreme. Un discipol al lui Rastrelli, Ivan Miciurin, împreună cu un grup de alți arhitecți, a terminat construcția în 1752. Însă Elisabeta nu a apucat să-l vadă; primul cap încoronat care a locuit în palat a fost Ecaterina a II-a, la vizita sa în Kiev în 1787.[2]

La începutul secolului al XIX-lea palatul a fost distrus de o serie de incendii și a a fost abadonat pentru aproape jumătate de secol. În 1870, sub împăratul Alexandru al II-lea, palatul a fost reconstruit de arhitectul Konstantin Mayevsky, folosind drept ghid desene și acuarele vechi, apoi el a primit numele soției lui Alexandru al II-lea, Maria Alexandrovna. La dorința acesteia a fost amenajat un parc în partea de nord a palatului. Apoi palatul a fost folosit ca reședință pentru membrii familiei imperiale până în 1917.

În anii Războiului Civil Rus (1917–1920), în special în timpul răscoalei bolșevice din Kiev, palatul a servit drept cartier general al comitetului revoluționar. În anii 1920 a fost instalată aici o școală de agricultură, după care a devenit muzeu.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]