Pagina principală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Pagina principala)
Sari la navigare Sari la căutare
Articole de calitate
Conținut recomandat
Formula 1, abreviat F1, este clasa superioară în cursele auto cu monoposturi, definită de Federația Internațională de Automobilism (FIA), organul conducător al sporturilor cu motor. Cuvântul "Formula" din denumire, se referă la un set de reguli cărora toți participanții și vehiculele trebuie să se conformeze. Sezonul Campionatului Mondial de F1 constă dintr-o serie de curse, cunoscute ca Mari Premii (Grands Prix), ce se defășoară pe circuite speciale, sau în unele cazuri pe străzi închise ale orașelor. Cel mai cunoscut Mare Premiu este Marele Premiu al Principatului Monaco, din Monte Carlo. Rezultatele tuturor curselor sunt combinate pentru a determina doi campioni anuali, campionul printre piloți și campionul între constructori.

Primul Mare Premiu al Campionatului Mondial s-a ținut în 1950 la Silverstone. De atunci, 73 de circuite au mai găzduit Mari Premii. Mai multe circuite cum ar fi Nürburgring, au găzduit Mari Premii utilizând diferite configurații. Prima cursă la Nürburgring a folosit configurația de 22,835 km, dar îngrijorările legate de siguranță au rezultat ca Marile Premii recente să folosească un circuit mai scurt, dar mai sigur. În primii ani ai campionatului de Formula 1, circuitele se aflau predominant în Europa. Pe măsură ce sportul și-a extins aria de practicare, s-au înmulțit și circuitele în întreaga lume. Extinderea în Asia și America este un fenomen mai recent. Din cele 20 de circuite care găzduiesc Mari Premii în 2021, aproape jumătate nu au existat pe calendarul F1 înainte de 1999.

Circuitul Monza a găzduit cele mai multe Mari Premii; el fiind utilizat ca circuit pentru Marele Premiu al Italiei de 71 de ori. Unicul sezon în care cursa nu s-a ținut pe el, a fost în 1980, când Marele Premiu al Italiei s-a desfășurat pe Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Autodromul Soci a devenit al 70-lea circuit care găzduiește un Mare Premiu, când pe el s-a ținut Marele Premiu al Rusiei în 2014. Cel mai lung circuit ce a găzduit un Mare Premiu este Circuitul Pescara, care a fost gazdă la Marele Premiu al Pescarei din 1957. Pe lungimea de 25,800 km a circuitului din Pescara, Italia, se ținea anual cursa Coppa Acerbo. În 1957 el a fost inclus ca parte a Campionatului Mondial de F1, cursă pe care Stirling Moss a câștigat-o.

Așa cum multe circuite au găzduit Mari Premii utilizând diferite configurații, în tabelul de mai jos este prezentată cea mai recentă configurație.

Știați că?
Știați că?
Nouméa Phare Amédée.JPG
Știri
Știri
Possible routes of alleged Russian invasion of Ukraine (January 2022).png
Ziua de astăzi în istorie
Ziua de astăzi în istorie
28 ianuarie:
Dezintegrarea navetei Challenger

Alte aniversări: 27 ianuarie28 ianuarie29 ianuarie

Comunitate
Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.