Pafta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paftale într-un muzeu din Macedonia

Paftaua (la plural paftale) este o încheietoare ornamentală la costumele populare, confecționată de obicei din metal și formată din una sau două bucăți prinse una de alta sau fixate.[1] Potrivit arheologăi macedonene Elița Maneva „paftalele făceau parte în acea vreme (din secolul al XVIII-lea și până la începutul secolului al XX-lea) în această regiune din vestimentația femeilor, mai ales ca bijuterii de nuntă, dar și din vestimentația obișnuită, solemnă sau preoțească a bărbaților”.[2]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul este de origine persană și a intrat în limbile din zona Balcanilor prin intermediul cuvântului turcesc pafta.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Ca elemente decorative ale cingătorilor, paftalele au dimensiuni și forme specifice. Ele sunt confecționate din metale, cum ar fi bronz sau alamă, iar variantele mai luxoase erau din argint și argint aurit, împodobite cu perle, sidef, sticlă colorată sau pietre semiprețioase.

În toate variantele, paftalele au fost o parte integrantă a vestimentației tradiționale de pe întregul teritoriu al Balcanilor.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Велковска, Снежана; Конески, Кирил (). Толковен речник на македонскиот јазик (în македонски). IV. Скопје: Институт за македонски јазик„Крсте Мисирков“. p. 53. ISBN 978-9989-640-86-5. 
  2. ^ „Елица Манева: ОД СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ПОЈАСНИ ГАРНИТУРИ ДО ПОДОЦНЕЖНИТЕ ПАФТИ” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]