Pașa (film din 1968)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pașa
Le Pacha

Afișul românesc al filmului
Titlu originalLe Pacha
Genfilm dramatic
film polițist
RegizorGeorges Lautner
ScenaristMichel Audiard
Albert Simonin
Georges Lautner
Bazat peromanul Pouce a lui
Jean Delion
StudioGaumont International
Director de imagineMaurice Fellous
MontajMichelle David
MuzicaSerge Gainsbourg și Michel Colombier
DistribuțieJean Gabin
Dany Carrel
Jean Gaven
André Pousse
Premiera14 martie 1968
Durata60 minute
film color
ȚaraFranţa Franța
Italia Italia
Filmat înAube  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiParis  Modificați la Wikidata
Limba originalăfranceză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Pașa (titlul original: în franceză Le Pacha) este un film polițist franco-italian, realizat în 1968 de regizorul Georges Lautner, după romanul Pouce al scriitorului Jean Delion, protagoniști fiind actorii Jean Gabin, Dany Carrel, Jean Gaven și André Pousse.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Comisarul de poliție Louis Joss are șase luni până la pensionare. În fața violenței, criminalității și corupției din raionul său, se simte frustrat, dar este încă plin de vigoare în ancheta poliției, în cercetarea cazului colegul său Albert Gouvion care a fost găsit împușcat. A fost precedat de un jaf cu diamante în care colegul său mort probabil a fost implicat. Albert a sprijinit gașca, al cărei șef este un criminal fără scrupule cu porecla Quinquin, trădând secrete de serviciu.

Quinquin schimbă marfa prețioasă în bani, după care ucide un complice după altul, astfel încât potențialii trădători să fie eliminați și astfel să poată singur dispune de suma capturată. Aviditatea sa de bani este de nestăpânit. Comisarul Joss contează pe ajutorul lui Nathalie, lucrătoarea clubului de noapte, care și-a pierdut după jaf atât fratele cât și iubitul. Dar și ea trebuie să plătească cu viață pentru asta. Cu toate acestea, Marcel Lurat, numele real al lui Quinquin, intră în afacerea pe care i-a propus-o Nathalie. Astfel Joss l-a ademenit într-o capcană cu o lovitură de 10 milioane...

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ fr Le nom réel du cabaret, visible à deux reprises en enseigne lumineuse, est «Les Hippies». Cependant, dans la scène qui précède l'arrivée de Joss au cabaret, l'inspecteur Marc désigne l'établissement sous le nom de «Le Hippie's».

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]