Sari la conținut

Pălărie de paie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pălărie de paie pentru bărbați

Pălăria de paie este o pălărie țesută din paie sau materiale similare cu paiele, provenite din alte plante sau materiale sintetice.[necesită citare] Pălăria are rolul de a proteja de razele soarelui, prevenind insolația.[1] Existând o varietate largă de modele, pălăria de paie este folosită deseori drept un element decorativ.

Cele mai des folosite fibre sunt:[2][3]

Există mai multe tipuri de pălări de paie, însă procesul de fabricare este similar. Pentru confecționarea unor astfel de pălării se folosesc aburi sau materialul este lăsat în apă fierbinte. Pentru că fabricarea lor necesită mai mult timp, pălăriile mai mari sunt mai scumpe. În mod tradițional, pălăriile din paie sunt realizate cu ajutorul mâinii, folosindu-se un model din lemn, în forma unei pălării. Calitatea pălăriilor Panama poate să difere, astfel fiind influențat prețul. În prezent, pălăriile Panama sunt cunoscute pentru stilul clasic și pentru calitatea excelentă a acestora.[4]

Pălăriile din paie au apărut în Europa și Asia încă din Evul Mediu.[5] La finalul anilor 1800 și la începutul anilor 1900, pălăriile din paie au devenit comune în rândul tuturor. Președintele american Theodore Roosevelt a ajutat la popularizarea pălăriilor din paie, fiind adesea fotografiat purtând o pălărie Panama în vizita sa din Canalul Panama.[5][6][7] De atunci, pălările de paie Panama din Ecuador au început să fie exportate tot mai mult, inclusiv în Europa.[8]

Tipuri de pălării din paie

[modificare | modificare sursă]
 • Pălărie Boater: populară începând cu finalul secolului al XX-lea în rândul bărbaților, este o pălărie oarecum formală, purtată în timpul verii.
 • Pălărie conică: este întâlnită des și în prezent în regiunile din Asia. Pălăria conică este purtată de fermierii din sudul Asiei.
 • Pălăria Panama: o pălărie scumpă, fabricată în Ecuador. În mod tradițional este confecționată din planta Carludovica palmata, numită și planta pălăriei Panama.
 1. ^ „Învață să te ferești de insolație”. Accesat în . 
 2. ^ Mary, Brooks Picken (). A Dictionary of Costume and Fashion (în engleză). Dover Publications. 
 3. ^ „Types of Straws Used in Hat Making” (în engleză). Accesat în . 
 4. ^ „How a Panama hat is made”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ a b Adndrea Cheng. „The history of the straw hat”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ „The History of Panama Hat Style” (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ Andrew Glass. „Theodore Roosevelt embarks for visit to Panama: Nov. 9, 1906” (în engleză). Accesat în . 
 8. ^ „History of a hat” (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în .