Owen Luder

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Owen Luder

Tricon Center, actualmente demolat
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Londra, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (93 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Clădiri semnificative* Tricorn Centre,
* Trinity Centre Multi-Storey Car Park

Owen Luder, CBE, (n. , Londra, Anglia, Regatul Unit – d. ) a fost un arhitect britanic, unul dintre cei mai notabili reprezentanți ai arhitecturii brutaliste, care a proiectat și construit în Marea Britanie, în deceniile 1960 și 1970, un număr mare de clădiri foarte cunoscute, dar și controversate. Luder este unul din foștii președinți al Architects Registration Board, respectiv al Royal Institute of British Architects.

Opera arhitecturală[modificare | modificare sursă]

Lucrările lui Owen Luder includ unele dintre cele mai puternice și "pure" exemple de stil brutalist arhitectural, cu forme masiv sculpturale de beton armat, tipice modernismului târziu și brutalismului. Astfel de clădiri creează constatnt, mai ales în cazul concret al climatului excesiv de umed al insulelor britanice, mari probleme de menținere în stare bună a aspectului general și, mai ales, al fațadelor.

Owen este creatorul unora dintre cele mai puternice și "tipice" exemple de arhitectură brutalistă, clădirile realizate de el având adesea coloane și piloni masivi, dar sculpturali, din beton armat.

Legături externe[modificare | modificare sursă]