Otto Zardetti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Otto Zardetti
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Rorschach, Cantonul St. Gallen, Elveția Modificați la Wikidata
Decedat (55 de ani) Modificați la Wikidata
Roma, Regatul Italiei Modificați la Wikidata
Cetățenie Elveția Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*]
episcop catolic[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Otto Zardetti (n. , Rorschach, Cantonul St. Gallen, Elveția – d. , Roma, Regatul Italiei) a fost un arhiepiscop romano-catolic al Arhidiecezei de București.

Arhiepiscop de București[modificare | modificare sursă]

Papa Leon al XII-lea a înființat în data de 27 aprilie 1883 Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. În primii zece ani ai noii instituții s-au succedat la conducerea ei câțiva episcopi și administratori apostolici. Din cauza situației create, a relelor tratamente aplicate credincioșilor catolici din Muntenia de către ortodocși, dar mai ales din cauza resurselor financiare insuficiente, episcopul Otto Zardetti și-a înaintat demisia la un an după numirea sa în funcție. Despre această situație dificilă a catolicilor din sudul României i-a scris nunțiului apostolic următoarea scrisoare:

„Biserica Română, deși este disprețuită din cauza clerului care este inferior celui catolic din toate punctele de vedere, este ajutată și recunoscută de Stat. A fi român este același lucru cu a fi ortodox. Catolicii, cei care sunt străini, ca și cei de naționalitate română, valorează foarte puțin în fața statului (...) din cauza religiei lor care nu e aceeași cu cea națională. Urmează de aci că o convertire la catolicism este considerată ca o lepădare de naționalitatea română.”

La 25 mai 1895, după o lună de încercări de a-l îndupleca, papa a acceptat demisia episcopului Otto Zardetti. Acesta a fost succedat de episcopul Franz Xaver von Hornstein.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Otto Zardetti 
  2. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în