Oskar Gröning

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oskar Gröning
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Nienburg/Weser, Statul Liber Prusia⁠(d), Republica de la Weimar Modificați la Wikidata
Decedat (96 de ani)[2][1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar[*]
bookkeeper[*][[bookkeeper (profession; person who records the accounts or transactions of a business)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[3] Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraSchutzstaffel  Modificați la Wikidata
GradulUnterscharführer  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieAl Doilea Război Mondial
Frontul de vest
Ofensiva din Ardeni  Modificați la Wikidata

Oskar Gröning (scris și Oskar Groening, n. , Nienburg/Weser, Statul Liber Prusia⁠(d), Republica de la Weimar – d. [2][1]) a fost un subofițer SS german, cu rangul de unterscharfuehrer, corespunzând gradului de sergent. A deținut o funcție administrativă în Lagărul de concentrare Auschwitz. Astfel, se ocupa cu ținerea evidenței banilor confiscați de la deținuți, motiv pentru care este supranumit contabilul de la Auschwitz.

După căderea Germaniei naziste, este capturat de trupele britanice la 10 iunie 1945. După o perioadă petrecută ca prizonier de război, revine în Germania și duce o viață retrasă, dar în anii 80 începe să facă dezvăluiri despre crimele la care asistase în lagăr. În septembrie 2014 este acuzat de complicitate la uciderea a peste 300.000 de evrei în camerele de gazare. Procesul începe în august 2015 și, deși avea 95 de ani, este condamnat în iulie la patru ani de închisoare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Oskar Gröning, Autoritatea BnF 
  2. ^ a b https://www.spiegel.de/panorama/justiz/ehemaliger-ss-mann-groening-der-buchhalter-von-auschwitz-ist-tot-a-1197736.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Czech National Authority Database, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]